Lai nodrošinātu ērtu vietnes izmantošanu un uzlabotu šīs vietnes veiktspēju un funkcionalitāti, mēs izmantojam sīkdatnes. Turpinot pārskatīt šo lapu, Jūs piekrītat sīkdatņu saglabāšanai Jūsu ierīces atmiņā. Turpināt Vairāk informācijas

Svētdiena, 25. augusts

Vārdadiena: Ivonna, Ludis, Ludvigs, Patrīcija

Jaunās regulas dēļ nāksies mainīt ražošanas tehnoloģijas  (12)

Atslēgvārdi kūpinājumi | gaļas pārstrādes ražotne

Foto: Egons Zīverts

Samērā lielu ažiotāžu gan masu medijos, gan iedzīvotāju vidū izraisījusi ziņa, ka no šā gada 1.septembra stāsies spēkā jaunas prasības kūpinātas gaļas un zivju ražošanā. Saskaņā ar Eiropas Komisijas regulu tiks piemērota jauna benzopirēna norma attiecībā uz kūpinātu gaļu un tās produktiem, kā arī kūpinātām zivīm un to produktiem.

Atļautā benzopirēna norma kilogramā produkcijas samazināta no 5 līdz 2 mikrogramiem, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa samazināta no 30 līdz 12 mikrogramiem kilogramā. Vienīgais izņēmums būs šprotes, kurām benzopirēna normas paliks iepriekšējā līmenī. Atgādinām, ka par šādu normu ieviešanu ES dalībvalstu un Eiropas Komisijas eksperti vienojās jau 2011.gadā, kad tika noteikts divu gadu ilgs pārejas periods.

Kā zināms, regula attiecas uz visām ES dalībvalstīm, ne tikai Latviju. Satraukumu par gaidāmajām izmaiņām pauda arī SIA „Blanika” pārdevēja Nataļja, kas Liepājas Pētertirgū tirgo Lietuvā ražotus kūpinājumus. „Tas slikti ietekmēs ne tikai ražotājus, bet arī pircējus. Lietuvā un Latvijā tā ir jau gadu simtiem sena tradīcija, cilvēki ļoti daudz pērk kūpinājumus. Es vēl ceru, ka kaut kas mainīsies, domāju bija vajadzīgs referendums. Katram cilvēkam ir izvēles brīvība un viņš pats var izlemt, ko pirkt un ko nē. Kāpēc atļauj tirgot cigaretes un citas kaitīgas lietas? Uz tām uzraksta, ka kaitīgas veselībai, bet tirgot atļauj,” neizpratni pauda pārdevēja.

Līdzīgu viedokli pauda arī SIA „SC Grand” vadītāja Maira Meļķe, kuras vadītais uzņēmums Priekulē ražo dažāda veida kūpinājumus. Arī viņa uzskata, ka iedzīvotājiem pašiem jāļauj izvēlēties, ko pirkt. „Kancerogēnas vielas mums ir visapkārt. Vai vārītās desas, kas pilnas ar E vielām ir labākas? Neesmu redzējusi pētījumus par to, kas kaitīgāks – E vielas vai benzopirēns. Protams, ka pārbaudes ir jāveic un esmu ar mieru marķējumā norādīt, ka šis produkts satur kancerogēnas vielas. Patērētājam ir jāļauj izvēlēties un kūpinājumi jau nav maize, ko ēd katru dienu. Aizliegt kūpinājums ir tas pats, kas latvietim atņemt Jāņu sieru un skābputru,” uzsver M.Meļķe.

„SC Grand” vadītāja arī atzīst, ka nav reāli saražot produkciju līdzšinējā kvalitātē, ievērojot jauno normu. Tas nozīmē, ka visticamāk, jādomā par tehnoloģiju maiņu, tomēr tas prasa līdzekļus. „Kas kompensēs pāreju uz citu tehnoloģiju, vai pat likvidāciju?” neizpratnē ir uzņēmēja. Viņa uzskata, ja „SC Grand”  nāksies ražot masu produkciju, visticamāk viņi ar lielajiem uzņēmumiem nespēs konkurēt.

Tomēr pagaidām M. Meļķe ir optimisma pilna un cer, ka jaunās normas netiks ieviestas. „Es vēl ceru, ka veselais saprāts ņems virsroku un likumu pieņēmēji, situācijai pieies reāli. Ja atļāva ražot šprotes, kas satur benzopirēnu, jācer, ka tāpat būs arī ar gaļu.”

Arī SIA „Kurzemes Gaļsaimnieks” pārstāve portālam apstiprināja, ka šobrīd visi uzņēmumā ražotie kūpinājumi atbilst regulas 835/2011 prasībām, kas benzopirēna normu nosaka 5 mikrogrami uz kilogramu.

“SIA „Kurzemes Gaļsaimnieks” ražo plašu gatavās produkcijas klāstu, tai skaitā arī kūpinājumus un pusžāvētās desas. Tā kā ražošanas procesā tiek izmantotas koka skaidas, kas piešķir produktiem īpašas garšas, krāsas un smaržas īpašības, tad, protams, ka regulā minētās benzopirēna normas samazinājums no 5 uz 2 mikrogramiem uz kilogramu ietekmēs gatavās produkcijas – kūpinājumu un pusžāvēto desu – garšas īpašības, jo būsim spiesti mainīt ražošanas tehnoloģiju un izstrādāt jaunus produktus,” portālu informēja SIA “Kurzemes Gaļsaimnieks” pārstāve Kitija Rosvalde.

Savukārt Zemkopības ministrija aicinājusi ražotājus iesniegt pamatotus argumentus, kādēļ tie nevarēs izpildīt pēc 2014. gada 1. septembra paredzamās jaunās normas. Ja pēc iegūto datu analīzes ZM secinās, ka pie izmantotajiem kūpināšanas tehnoloģiskajiem procesiem nav iespējams sasniegt jaunās normas, Latvijas vērsīsies EK ar lūgumu pagarināt pārejas periodu un risinās ar EK jautājumu par atkāpes piemērošanu Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem, informē ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

  • Komentāri (12)
  • 0
+ skatīt visus Atlikušie simboli: 500

Pievieno komentāru

liepajniekiem.lv neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem. Aicinām ievērot pieklājību, toleranci un iztikt bez rupjībām.

Portālā aizliegts ievietot:
- personas godu un cieņu aizskarošu, draudošu, apmelojošu informāciju;
-musināt uz rasu vai etnisko neiecietību;
-komentārus, kas neatbilst Latvijas Republikas likumdošanai;
- komerciāla rakstura informāciju vai jebkāda veida reklāmu un aģitāciju.

Noteikumu neievērošanas gadījumā, liepajniekiem.lv patur tiesības komentārus dzēst, slēgt iespēju komentēt un ziņot tiesībsargājošām iestādēm.

Uzmanību!!!
Lai mazinātu iespēju portālā manipulēt ar komentētāju viedokli un noskaņojumu, komentāri, kuru autori diskusijās piedalās ar vairākiem vārdiem, tiek iezīmēti pelēkā krāsā. Tā kā šis process ir tehnisks, ir iespējamas situācijas, kurās iekrāsotie komentāri var nebūt no viena autora, vai arī neiezīmētos komentārus rakstījusi viena un tā pati persona.

Bizness

Saistītās ziņas

Pamanīji neatbilstošu saturu? Būsim pateicīgi, ka par to informēsi mūs!