Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kurzemes uzņēmējiem liela interese par iespējām modernizēt darba vidi un novērst darba drošības riskus

Kurzemes uzņēmējiem liela interese par iespējām modernizēt darba vidi un novērst darba drošības riskus
28.10.2011 14:09

Atslēgvārdi

Lai iepazīstinātu Kurzemes uzņēmējus ar jaunu ikdienas darba instrumentu – bezmaksas programmu, kas ikvienam sociāli atbildīgam darba devējam ļaus apzināt iespējamos darba riskus, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) vakar, 27. oktobrī Liepājā tikās ar Kurzemes reģiona uzņēmējiem, informē LDDK.

LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone: “Darba devējiem jāsaprot, ka nedroša un nestabila darba vide navtikai” drauds viņa strādniekiem un ka vajadzības gadījumā viena cilvēka vietā nāks cits, – darba drošība ir viens no stūrakmeņiem, kas nosaka, vai uzņēmums varēs veiksmīgi attīstīties, augt un pelnīt.”

Ikkatrs nelaimes gadījums izraisa virkni seku, kas uzņēmumam gan nes tiešus finansiālus zaudējumus, gan kaitē reputācijai, kas mūsdienās ir ļoti nozīmīgs faktors gan darba ņēmēju, gan partneru un klientu acīs. “Mēs saprotam, ka daudziem uzņēmumiem pašreizējā ekonomiskajā situācijā navlieku” finansiālu līdzekļu darba aizsardzības situācijas padziļinātai izpētei un risināšanai, tādēļ šāda veida palīdzībakonsultācijas, risku novērtēšana, rokasgrāmatas un citi ikdienā izmantojami instrumentiievērojami atvieglo iespēju tomēr nodrošināt piemērotu darba vidi,” norāda L.Menģelsone.

Programma ikvienam darba devējam, viņa deleģētam darba aizsardzības speciālistam, arī uzņēmuma darbiniekiem bez maksas ir pieejama interneta vietnē darbariski.lv, kur, ievadot informāciju par konkrētās darba vietas specifiku un nodarbināto pienākumiem, var saņemt uzņēmuma darba risku vērtējumu. Uz pamata iespējams veidot darba aizsardzības pasākumu plānu, fiksējot risku mazināšanai veicamos pasākumus, atbildīgās personas un termiņus.

Sistēmā iespējams izveidot obligāto veselības pārbaužu sarakstus, tādējādi efektīvi sekojot līdzi tam, lai darbinieku arodveselība tiktu regulāri pārbaudīta un konstatētas iespējamās izmaiņas.

Liepājas uzņēmējus īpaši interesēja jautājums, vai, izmantojot programmu, nepastāv riski attiecībā uz uzņēmuma datu drošību. Sistēmas izstrādātāju, IT uzņēmuma “Proof IT” pārstāvis Jānis Ekmanis apliecināja, ka uzņēmumu ievadītā informācija kalpos vien statistikas vajadzībām, taču nesankcionēti piekļūt konkrēta uzņēmuma datiem nebūs iespējams. Informāciju programmā ir iespējams ievadīt un apstrādāt arī anonīmi, nenorādot konkrētā uzņēmuma nosaukumu. Tāpat, ja uzņēmējam ir bažas par datu drošību, pēc vērtējuma saņemšanas ir iespējams izdzēst savu profilu no sistēmas. Tomēr jāatceras, ka, šos datus saglabājot, vienkāršāk veikt katru nākamo izvērtējumu un sekot līdzi, vai situācija uzņēmumā uzlabojas, riski ir novērsti un nepieciešamie pasākumi veikti plānotajā kārtībā.

norāda LDDK Kurzemes reģiona eksperts darba aizsardzības un darba tiesību jautājumos Agris Derkevics, pēdējo divu gadu laikā sniegtās konsultācijas un darba devēju interese liecina, ka, pateicoties dažādu bezmaksas palīginstrumentu pieejamībai, arvien vairāk uzņēmēju ir gatavi sakārtot darba vidi un padarīt to mūsdienīgāku un drošāku. Pēdējo sešu mēnešu laikā viņš sniedzis vairāk nekā 180 konsultāciju šajos jautājumos. Tomēr A.Derkevics arī atzīst, ka joprojām ir uzņēmēju kategorija, kas turpina strādāt ierasts, diemžēl tādējādi apdraudot gan savus darbiniekus, gan paša uzņēmuma attīstības iespējas.

liecina LDDK apkopotā informācija patlaban īstenotās sociālās kampaņas ietvaros ēnu ekonomikas mazināšanai valstī, būtisks faktors, kas sasaucas ar darba aizsardzības un darba kvalitātes nodrošināšanu uzņēmumā, ir atrašanāsbaltajāvaipelēkajāekonomikā. Pētījumos pierādīts, ka darba aizsardzība daudz zemākā līmenī ir tajos uzņēmumos, kuri maksā algasaploksnēs”. Šāda problēma pastāv arī Kurzemes reģionā.

Rīgas Ekonomikas augstskolas ekspertu veiktais pētījums par ēnu ekonomikas īpatsvaru Baltijas valstīs liecina, ka Kurzemē tas ir 27-28% robežās no kopējā ekonomiskās aktivitātes apjoma. Tomēr kurzemnieki ir aktīvi, iesaistoties LDDK īstenotajā sociālajā kampaņā, tostarp aizpildot testu mājaslapā. Kopš 10. oktobra vairāk nekā 600 kurzemnieku izmērījuši savu ēnu un ieteikuši iespējamos risinājumus ēnu ekonomikas samazināšanai valsts līmenī.

Uzziņai:
darbariski.lv izstrādāta Eiropas Sociālā fonda projekta “Darba attiecību un darba drošības normatīvo aktu praktiska piemērošana nozarēs un uzņēmumos”ietvaros. Projekta mērķi ir sekmēt darba tiesisko attiecību un darba drošības normatīvo aktu prasību praktisku ieviešanu un ievērošanu uzņēmumos, samazināt darba attiecību pārkāpumu un nelaimes gadījumu darba vietās skaitu, veicināt sociāli atbildīgu uzņēmējdarbību, mazināt nelegālo nodarbinātību un kopumā paaugstināt darba devēju informētības līmeni un izpratni par prasībām darba tiesisko attiecību, darba drošības un arodveselības jomā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz