Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts (foto) – Modernizējot dzelzceļa staciju, šogad Liepājas ostā varētu pārkraut 8,2 miljonus tonnu kravu

Papildināts (foto) – Modernizējot dzelzceļa staciju, šogad Liepājas ostā varētu pārkraut 8,2 miljonus tonnu kravu
Foto: Egons Zīverts
21.01.2016 12:44

LETA/ BNS

Līdz ar Liepājas dzelzceļa stacijas modernizāciju pēc optimistiskajām prognozēm šogad Liepājas ostā varētu pārkraut 8,2 miljonus tonnu, AS “Latvijas Dzelzceļš” (LDz) īstenotā Liepājas stacijas modernizācijas projekta atklāšanā sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

Viņš gan uzsvēra, ka šī prognoze ir ļoti optimistiska, tomēr LDz īstenotais projekts ļaus ievērojami palielināt ostas darba efektivitāti.

“Stacija modernizēta, un daudzu funkciju veikšanā cilvēku aizstājuši roboti un programmas,” sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). “Tas padara darbu efektīvāku un arī ienesīgāku, jo katra minūte, kas vilcienam jāpavada stāvot, ir dzīva nauda.”

Ministre pauda viedokli, ka šis projekts ir nozīmīgs Liepājas ostas attīstībai.

Liepājas dzelzceļa stacijas modernizācijas projektā ieguldītie 24,4 miljoni eiro uz kopējā LDz investīciju fona nav daudz, tomēr Liepājas stacijai ļoti nozīmīgi, sacīja LDz valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Aivars Strakšas.

Savukārt Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa atzīmēja, ka pērn dzelzceļa nozarē paveikts “laikam tik daudz, cik iepriekšējos gados kopā” un uzsvēra, ka Liepājas stacijas modernizācijas projekts ir izcils piemērs sadarbībai starp “Latvijas Dzelzceļu”, pilsētas domi, ministriju un ostu. “Jācer, ka uzņēmēji novērtēs šos ieguldījumus, visu cilvēku darbu un izmantos to kā iespēju uzņēmējdarbības paplašināšanai, iedzīvotāju labklājības veicināšanai,” viņa teica.

“Thales Transportation System” starptautiskais direktors Žans Žaks Kolbs norādīja, ka stacijas modernizācija nav tikai lokāls projekts. “Tas ir vērtējams arī kā Latvijas valsts arvien dziļāka un ciešāka iekļaušanās Eiropas un pasaules globālo transporta tīklu sistēmās un starptautiskajās loģistikas ķēdēs. Liepājas dzelzceļa stacijas modernizācijas projekts paver papildus iespējas starptautiskajiem uzņēmējdarbības un tirdzniecības sakariem, kā arī Latvijas eksportspējas un ekonomikas izaugsmes veicināšanai,” sacīja Kolbs.

2015.gadā Liepājas ostas stividorkompānijas pārkrāvušas 5,6 miljonus tonnu kravu, kas bija par 5,9% vairāk nekā 2014.gadā.

“Latvijas Dzelzceļā” aģentūrai BNS pavēstīja, ka projekta ietvaros izbūvēti divi sliežu ceļi ar kopējo garumu 1325 metri, iebūvētas četras jaunas pārmijas, kā arī izbūvēta drenāžas un ūdens novades sistēmas.

Tāpat veikta mikroprocesoru signalizācijas sistēmas centralizācija Liepājas stacijā un posmā Liepāja-Tore, stacijā vairāk nekā 151 kilometra garumā iebūvēti signalizācijas kabeļi jaunā kabeļu kanalizācijā, izbūvēti jauni 123 luksofori, uzstādīta pārmiju elektropiedziņas un pārmiju elektroapsildes sistēma, rekonstruētas transformatoru apakšstacijas, kā arī nodrošināta nepārtraukta barošanas sistēma ar UPS un dīzeļģeneratoru.

Vienlaikus neapsargājamās regulējamās pārbrauktuves aprīkotas ar jaunu signalizācijas sistēmu, apsargājamā pārbrauktuve (Cukura iela) aprīkota ar jaunu signalizācijas sistēmu, veikta stacijas sliežu ceļu pārbūve 3800,7 metru garumā, uzstādītas jaunas pārmiju pārvedas, pārliktas pārmiju pārvedas jaunai stacijas konfigurācijai, kā arī nodrošināta staciju apgaismošana, videonovērošanas sistēma Cukura ielas pārbrauktuvei posmā Liepāja–Tore un Liepājas vilcienu kustības/satiksmes monitorings Rīgā.

Būvniecību veica pilnsabiedrība “Thales – Fima – Transceltnieks”, savukārt būvniecības līguma vadīšana un uzraudzība bija uzticēta pilnsabiedrībai “Dzelzceļa inženieri”.

Kopā ar šo projektu, LDz īstenoja arī papildprojektu: “Divu dzelzceļa sliežu ceļu izbūve Ziemeļu parkā Pulvera ielā 13, Pulvera ielā 15/19, Liepājā” – vienu miljonu eiro vērtajā projektā LDz sadarbībā ar meitassabiedrība SIA “LDz infrastruktūra” izdevās ievērojami palielināt ostas Ziemeļu parku, kas ļaus nodrošināt lielāku ostas konkurētspēju.

Kā ziņots, šodien notika Liepājas dzelzceļa stacijas signalizācijas sistēmas modernizācijas ar sliežu ceļu rekonstrukciju noslēguma pasākums.

Projekts “Liepājas stacijas signalizācijas sistēmas modernizācija ar sliežu ceļu rekonstrukciju” līdzfinansēts no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļiem. Projekta Kohēzijas fonda līdzfinansējums ir 19 400 751 eiro.

Kā iepriekš skaidroja LDz, Liepājas dzelzceļa stacija ir svarīgs transporta ķēdes posms Liepājas ostas veiksmīgas darbības nodrošināšanai un šī modernizācija ļaus būtiski uzlabot dzelzceļa sniegto pakalpojumu un strādāt efektīvāk. Līdzšinējā stacijas konfigurācija, signalizācijas sistēma, elektroapgādes un telekomunikācijas sistēmas, kā arī stacijas telpas pilnībā neatbilda mūsdienu dzelzceļa transporta prasībām. Stacijas sliežu ceļa konfigurācija esot izveidota ļoti sen un darbojas ar pārmiju pārvedu rokas vadību.

Projektā bija paredzēts ar roku pārslēdzamās pārmijas un veco signalizācijas sistēmu nomainīt ar mikroprocesoru vadības signalizāciju. Tāpat arī paredzēts izveidot attālinātu Liepājas stacijas darbības monitoringu Rīgas dispečeru centrā, kas ļaus efektīvāk un precīzāk izveidot un koordinēt plānoto vilcienu grafiku. Stacijas galvenos sliežu ceļus bija paredzēts rekonstruēt un pagarināt par 2700 metriem, lai varētu pieņemt vilciena sastāvu ar 57 nosacītiem vilcienu vagoniem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz