Pārtika kļūst dārgāka
Šā gada pirmajā pusē inflācija Latvijā augusi straujāk nekā citās eirozonas valstīs, jo īpaši tas attiecināms uz pārtikas cenām. Valdība jau sākusi domāt, kā inflāciju iegrožot, un neklusē arī starptautiskie eksperti, kas dod mums padomu nekādā gadījumā necelt algas.
Pēc Centrālās statistikas pārvaldes ziņām, šā gada maijā Latvijā
vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju,
palielinājies par 5 procentiem. Galvenie faktori, kas ietekmējuši cenu
līmeņa pieaugumu, bijuši cenu kāpums siltumenerģijas tarifiem, kā arī pārtikas
produktiem un apģērbiem. 2011. gada maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada
atbilstošo laika posmu, patēriņa cenas pieauga par 5 procentiem.
“Gada inflācija maijā turpināja pieaugt un sasniedza 5 procentus, 12
mēnešu vidējā inflācija pieauga līdz 2,1 procentam, tomēr mēneša cenu kāpums,
salīdzinot ar šā gada sākuma tempu, ir samazinājies,” mierina Latvijas bankas
ekonomiste Krista Kalnbērziņa.
Apsekojot tirdzniecības vietas,
salīdzinot, kā mainījušās produktu cenas, un konstatēts, ka pēdējo triju mēnešu
laikā tās tik tiešām vairumam produktu palēkušas uz augšu, dažiem – pat visai
ievērojami. Jo īpaši tas redzams siera produktiem – ja vēl šā gada februārī cena
parastajiem sieriem lielākoties nesasniedza četrus latus kilogramā, tad tagad
ikdienišķajam Krievijas sieram tā jau teju sasniegusi piecus latus kilogramā.
Cena manāmi palielinājusies arī cukuram un kafijai, tāpat rīsiem, griķiem un
citiem graudaugu produktiem.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 17.jūnija numurā.
#kvards-20110617-01#