Kandžas bizness šaurāks nekļūst
Viegli pieejami resursi, samērā vienkāršais ražošanas process un simt procentu peļņa – tie ir iemesli, kādēļ Liepājā un arī visā Latvijā cilvēki regulāri nodarbojas ar kandžas ražošanu un tirdzniecību. Dažbrīd pat rūpnieciskos apjomos.
Taču nevar uzskatīt, ka šis rūpals pieaug, jo kandža tomēr ir un paliek zemākiem sabiedrības slāņiem paredzēta dzira.
Lai ražotu kandžu, pietiek ar ūdeni, cukuru un raugu. Apmēram 25 litros ūdens izšķīdina piecus kilogramus cukura un piecas paciņas rauga. Puslitrs kandžas maksā no 1,50 līdz 1,60 latiem. Rūpnieciska vēriena ražotnes policija atklāj vismaz reizi pāris mēnešos. Pēdējā no tām uzieta privātmājā Kungu ielā. Tur atrada 170 litru kandžas, kuras tirgus vērtība ir ap 550 latiem, un 2800 litru brāgas, no kuras varēja iegūt gandrīz 600 litru kandžas apmēram 1800 latu vērtībā.
Liepājā ir ap 50 tā saucamo točku, kur var iegādāties nelegālo alkoholu – gan kandžu, gan šķaidītu spirtu, aprēķinājis Pašvaldības policijas Analītiskais dienests. Gan točku, gan ražotņu skaits un vietas, kur tās atrodas, nemitīgi mainās.
Ja kandžas ražotāju notver policija, tad uzietajā alkoholā tiek aprēķināts absolūtā spirta daudzums, no kā atkarīgs, vai vainīgais saņems tikai administratīvu sodu, vai uzsāks kriminālprocesu.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 10.maija numurā.
#kvards-20110510-01#
Policijas foto
Šādu ietilpīgu kandžas aparātu policisti nesen uzgāja privātmājā Strautu ielā.