Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Līdz septembrim atliek tiesas sēdi dāņu cūkaudzētāja un Aizputes pašvaldības strīdā par cūku fermas paplašināšanu

Līdz septembrim atliek tiesas sēdi dāņu cūkaudzētāja un Aizputes pašvaldības strīdā par cūku fermas paplašināšanu
Foto: liepajniekiem.lv
27.06.2013 16:51

LETA

Administratīvā rajona tiesa Liepājā šodien līdz 20.septembrim atlikusi tiesas sēdi, kurā plānots skatīt strīdu starp dāņu cūkaudzētāju “Nygaard International” un Aizputes novada pašvaldību par cūku fermas paplašināšanas ieceri Aizputes novada Lažas pagastā, aģentūru LETA informēja tiesneša palīdze Jana Petrenko.

Tiesas sēde atlikta, jo uz to nebija ieradies atbildētājs.

Kā ziņots, 19.aprīlī pieņemts lēmums par tiesvedības atjaunošanu. Tiesvedība šajā lietā šī gada sākumā tika apturēta, jo Satversmes tiesa (ST) izvērtēja apstrīdētā Aizputes novada teritorijas plānojuma atbilstību Satversmei. Šo Aizputes novada domes saistošo noteikumu apakšpunktus par detālplānojuma izstrādi lielfermu būvniecībai ST šī gada pavasarī atzina par atbilstošiem Satversmei. ST spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams, līdz ar to tiesvedība cūkaudzētāja un Aizputes novada domes strīdā ir atjaunota.

“Nygaard International” ST bija apstrīdējis Aizputes novada domes pērn pavasarī apstiprinātos saistošos noteikumus “Aizputes novada teritorijas plānojuma 2012.-2023.gadam grafiskā daļa un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” un lūdza tiesu izvērtēt to atbilstību Satversmes 105.pantam.

Konflikts radās saistībā ar “Nygaard Internation” ieceri paplašināt cūku fermu Lažas pagastā, palielinot cūku skaitu. Pašlaik kompleksā gadā tiek nobarots 14 000 cūku, bet pēc fermu paplašināšanas tiek plānots nobarot 82 000 cūku gadā.

Lai gan 2011.gada rudenī abas strīdā iesaistītās puses bija informējušas tiesu, ka gatavojas slēgt administratīvo līgumu, tomēr sarunas beigušās bez rezultātiem, norādīja Voroncovs. Dāņu cūkaudzētājs 2012.gada rudenī iesniedzis tiesā papildinājumus, prasot no pašvaldības piedzīt 5,72 miljonu latu zaudējumus.

Savukārt Aizputes novada būvvaldes vadītāja Ineta Butāne iepriekš norādīja, ka dome ir gatava slēgt mierizlīgumu, ja cūkaudzētājs izpildīs trīs pašvaldības izvirzītās prasības – nodrošinās slēgta tipa kūtsmēslu uzglabāšanu, uzlabos kūtsmēslu iestrādes tehnoloģiju un sakārtos ventilācijas sistēmu pašreizējām būvēm.

Jau ziņots, ka “Nygaard International” būvniecības iecere tika noraidīta 2009.gada oktobrī. Cūku fermas paplašināšanas iecere noraidīta galvenokārt tādēļ, ka saņemtas iedzīvotāju sūdzības par smakām, kas rodas kūtsmēslu transportēšanas laikā. Savukārt uzņēmums uzskatīja, ka šāds domes lēmums ir nelikumīgs, un vērsās tiesā, lai panāktu tā atcelšanu.

“Nygaard International” pieder Dānijas mātesuzņēmumam “DK Latvija Farming”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz