Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

21.plenērā atgriežas pie jūras tēmas

21.plenērā atgriežas pie jūras tēmas
07.07.2016 07:00

liepajniekiem.lv

Pirmdien, 4.jūlijā, Liepājā sākās un visu šo nedēļu turpināsies tradicionālais mākslas plenērs ”Liepājas Marīna”, kurā piedalās gan vietējie, gan ārvalstu mākslinieki, pārliecinājās portāls.

Starptautiskais gleznotāju un zīmētāju plenērs “Liepājas Marīna 16” šogad notiek jau 21.reizi. Plenērā piedalās vairāk nekā 30 gleznotāju un grafiķu ne tikai no Latvijas – Liepājas, Ventspils, Rīgas, Jūrmalas, Lielvārdes, Madonas, bet arī ārvalstu mākslinieki – no Šveices, Lietuvas un Baltkrievijas.

Plenēra radītājs un ilggadējais rīkotājs mākslinieks Aivars Kleins uzsver: ”Lielākais prieks man kā plenēra rīkotājam ir par mākslinieci no Šveices. Divas mākslinieces ieradušās un piedalās plenērā pēc 12 gadu pārtraukuma – gan māksliniece no Šveices, gan māksliniece no Jūrmalas Olita Gulbe.

Līdz ar to man ir sajūta, ka plenēra jubileju svinam šogad. Jo abas mākslinieces netika īpaši aicinātas, viņas pašas izrādīja interesi.”

A.Kleins atzīst: “Šobrīd droši var teikt, ka Liepājas plenērs ir viens no ilglaicīgākiem un vērienīgākiem plenēriem Latvijas mākslas vēsturē. Vienīgais tāda mēroga pasākums pilsētvidē. Tas, protams, ir pateicoties Liepājas pilsētas unikālajai situācijai, kura ir rosinoša plenēra žanra glezniecībai. Tā ir vēsturiskā apbūve, jūras tuvums un osta ar kuģu romantiku. Tas vienmēr ir iedvesmojis māksliniekus.” 

Viņš atceras, ka divu desmitu gadu laikā plenēram bijuši dažādi tematiskie uzsvari. Pirmie trīs plenēri notika ar devīzi “Mosties, celies, strādā!”, un bija veltīti Liepājas vēsturiskās pilsētvides apzināšanai. Pēc tam tematika paplašinājās ar nosaukumu “Pilsēta un jūra”. Pēdējos desmit gadus notiek plenēri, kur tiek atspoguļota “Liepājas Marīnas” tematika.

Šogad plenērs atkal pievērsīsies “Liepājas Marīnai”. Taujāts, kādēļ tā, plenēra rīkotājs skaidro:

”Uzsvaram tikai uz jūras žanru, diemžēl, ir arī bēdīgs iemesls –  pilsētā paliek aizvien mazāk, ko mālēt. Mazāk vēsturisko ēku, skaistu vietu – Liepāja turpina zaudēt savu unikālo vēsturisko arhitektūru.

Sākumā jau plenērs bija domāts tikai vēsturiskās pilsētas atspoguļošanai. Un ar mērķi, lai saredz, novērtē un glābj, ko vēl var saglābt pēc padomju laika murga. Bet diemžēl tas tā bija ieskrējies, ka pēc inerces turpina brukt…” 

Liepājniekiem un pilsētas viesiem ir iespēja sastapt māksliniekus radošā procesā gan pilsētā, gan ārpus tās un pat studijā. Plenēra dalībnieki strādā gan ostmalā un kanālmalā, gan pilsētā un jūrmalā.

Bet vienu dienu plenēra dalībnieki devās uz Jūrmalciemu. A.Kleins stāsta: ”Jūrmalciems, ja runājam par maniem ar mākslu saistītajiem sapņiem, ir visideālākā vieta, kur gleznotājiem strādāt. Tā būtu fantastiska marīnistu rezidence.”

Tāpat mākslinieki strādā arī studijā, kas nu jau vairākus gadus pēc kārtas iekārota Liepājas Valsts tehnikuma ēkā K.Ukstiņa ielā. Turpat plenēristi raduši arī mājvietu un tur A.Kleina dzīvesbiedre Inga Kleina kopā ar meitu māksliniekiem gatavo arī pusdienas.

Trešdien, kad plenēristu studijā paciemojās portāls, mākslinieki, ņemdami vērā sinoptiķu prognozes, kas šajā dienā solīja lietu, gleznoja zandartu. Kā smēja A.Kleins, Pētertirgus zivju paviljonā izdevies atrast prāvu eksemplāru.

Bet ceturtdien, 7.jūlijā, pēc sešiem pievakarē mākslinieki studijā gaidīs ciemos ikvienu interesentu. ”Te būs atvērtās darbnīcas,” skaidro plenēra rīkotājs: ”Skatīsimies vēsturiskos video, kas atspoguļo plenēru divu desmitu gadu griezumā. Tāpat interesentiem būs iespēja pavērot plenēristu darba atmosfēru.”

Jāpiebilst, ka nu jau var teikt ka tradicionāli – jau ceturto gadu – plenēra ietvaros notiek arī “Mākslas Pasāžas Radi” rīkotais bērnu plenērs “Mazā Marīna”. Arī bērnu plenēra dalībnieki gan glezno un zīmē visdažādākajās vietās pilsētā, gan tradicionāli rīko aktivitātes, tostarp pludmalē būvējot smilšu pilis, gan arī ar saviem darbiem piedalīsies plenēra noslēguma izstādē.  

Plenēra noslēguma izstāde tradicionāli iekļausies Jūras svētku norisē un būs skatāma sestdien, 9.jūlijā, no pulksten 12 līdz 17 Vecās ostmalas promenādes sākumā – Jūras ielas malā, zālienā pie Tramvaja tilta, skaidro A.Kleins. Bet, ja nu tomēr laika apstākļi plenēristus nežēlos, tad, saudzējot mākslas darbus, izstāde notiks K.Ukstiņa ielā 17|23 – plenēristu bāzes vietā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz