Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aicinājums radošās domas lidojumam

Aicinājums radošās domas lidojumam
09.08.2008 07:00

Atslēgvārdi

Jau otro gadu Liepājā notika jauno autoru seminārs “Priekšaicinājums”. Tas savu nosaukumu ieguvis, kļūstot par idejisko sekotāju jaunajiem autoriem jau labi pazīstamajam semināram “Aicinājums”. Jaunos literātus kopā aicināja Rakstnieku savienības Liepājas nodaļa ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu. Meistardarbnīcas jau otro reizi vadīja Rakstnieku savienības Dramaturgu ģildes vadītājs dramaturgs Dainis Grīnvalds un dzejnieks Eduards Aivars.

Šogad jaunie daudzsološie puiši un meitenes pārstāvēja ne tikai Liepāju, bet bija atbraukuši arī jaunie autori no Limbažiem un Jelgavas. Pavisam “Priekšaicinājums” kopā pulcēja ap piecpadsmit jauno autoru. Meistardarbnīcas vadīja arī mūsu literāti dzejnieki Jana Rūce, Jānis Hvoinskis un Agnese Matisone.

Semināra “Priekšaicinājums” dalībnieki un meistardarbnīcu vadītāji – Latvijas Dramaturgu ģildes priekšsēdētājs Dainis Grīnvalds un dzejnieks Eduards Aivars – viesojās Liepājas Kultūras pārvaldē. Vadītāja Lelde Vīksna viesiem pastāstīja par Kultūras pārvaldes funkcijām Liepājas kultūras dzīvē un paveikto tieši literārās darbības jomā. Raisījās diskusijas par literāta vietu Liepājas un Latvijas kultūras dzīvē kopumā, kā arī apsprieda sadarbības iespējas tuvākajā nākotnē.

Tās bija divas literatūrai veltītas dienas, kuru laikā autori rādīja paveikto, diskutēja par dzejas valodu, valodas kultūru internetā, žurnālistikas un literatūras mijiedarbību. Semināra laikā  jaunie autori piedalījās meistardarbnīcās Liepājas okupācijas muzejā, iepazinās ar SIA “Kurzemes Vārds” redakciju, vietām, kur strādā žurnālisti, un tipogrāfiju, kurā iespiež laikrakstu. “Kurzemes Vārdā” notikušajā meistardarbnīcā, kuras temats bija žurnālistika un literatūras mijiedarbība, jaunieši diskutēja, cik viņi var atļauties būt protestējoši un brīvdomīgi, vilka paralēles, meklējot radošā momenta līdzības un atšķirības.

Semināra idejas autore, RS Liepājas nodaļas vadītāja Sandra Vensko ir priecīga par izdošanos, par to, cik atsaucīgi jaunie autori uzņemti Liepājā. “Jau pērn jaunie autori labprāt vakaru pavadīja pie rakstnieka Ērika Kūļa, tāpēc šogad par citām naktsmājām nemaz nevarēja būt ne runas. Tā bija īsta savējo tikšanās, kurā jautās brālības izjūta, arī pēctecīgums. Ēriks Kūlis jutās labi starp jaunajiem, un es arī,” vēl iespaidu varā sacīja Sandra Vensko.
“Seminārs nometne “Priekšaicinājums” – tā ir iedrošinājums jaunajiem autoriem, tā ļauj saskatīt tos cilvēkus, kam ir ko teikt, un mēs varam veicināt viņu ticību saviem spēkiem,” sacīja Dainis Grīnvalds.

Jaunie par savējiem un par semināru

Nameda Astašova sarunā ar Agnesi Matisoni:
– “Priekšaicinājums” man kā jaunai autorei bija vērtīga pieredze gan patīkamu emociju, gan iedvesmas ziņā. Kā aicinājums turpmākai radošai attīstībai. Turpinot runāt par sajūtām, gribu pieminēt, ka tā bija iespēja iepazīties ar citiem jaunajiem autoriem, ļoti interesantām personībām. Meistardarbnīcās guvu iespēju pavērot no malas savas dzejas manuskriptu labošanu un pārveidošanu. Tas raisīja pretrunīgas izjūtas, jo nejutu vajadzību attiecīgajā darbā ko mainīt. Ja man būs iespēja piedalīties, braukšu atkal.

Jānis Mackus:
– Žēl, ka laukos mūs pārsteidza lietus, bet citādi bija viss – sākot ar labu kompāniju, beidzot ar iegūto sajūtu, ka tas, ko es daru, tas ir, dzejas rakstīšana kādam ir vajadzīga, ka neesmu viens, ka man ir daudz domubiedru.

Edgars Sondors:
– Tā ir neaizvietojama pieredze, kas deva iespēju man, atbraukušam no Jelgavas, iepazīties ar līdzīgi domājošiem jauniešiem. Tā ir lielākā vērtība, ko var šādos pasākumos gūt. Tas, ka lija lietus un pūta vējš, šo tikšanos padarīja romantiskāku. Vērtīgas bija diskusijas un dzejas rakstīšanas treniņi.

Luīze Lismane:
– Man svarīgi bija uzzināt, ka varu savas spējas pilnveidot. Guvu daudz labu emociju, pārvarot savu kautrību, ieguvu iespēju izpausties un dzirdēt, ko par manu darbu saka citi.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”


Dzeja ceļ spārnos! Tam apliecinājums – semināra ‘”Priekšaicinājums” jaunie dalībnieki.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz