Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aizvada dejisku ritmu piesātinātu koncertu

Aizvada dejisku ritmu piesātinātu koncertu
Foto: Valters Pelns
15.10.2018 12:56

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Sestdien, 13. oktobrī, Liepājas koncertzālē ”Lielais dzintars” dejisku ritmu piesātinātu koncertu sniedza viens no slavenākajiem franču marimbu ansambļiem ”Trio SR9”. Raksturīgi kamerzāles sērijas ”Personīgi” koncertiem – pēc uzstāšanās klausītāji ar māksliniekiem tikās uz sarunām un autogrāfu sesiju nepiespiestā gaisotnē, portālam ziņoja SIA ”Lielais Dzintars” sabiedrisko attiecību vadītāja Santa Margeviča.

Liepājas koncertā ”Dejas ar marimbām” trio klausītājus aicināja muzikālā piedzīvojumā, kas vijās caur dažādiem gadsimtiem un valstīm, atklājot dejas garīgo, māksliniecisko un svinīgo raksturu. Tas veda no senajām deju svītām līdz mūsdienu deju ritmiem, no franču galma spozmes līdz jautrībai tirgus placī vai kaislībām Buenosairesas ielās, no elegantā valša līdz trakulīgajai tarantellai un no svinīgi ceremoniālām parādēm līdz dažādu tautu dejām.

Programma iezīmēja triptihu, kur pirmā daļa bija izvērsts ceļojums pa baroka Eiropu, klausītājiem piedāvājot vairākas baroka deju interpretācijas – gavoti, sarabandu, menuetu uz žīgu. Turpinājumā sekoja deviņpadsmitā gadsimta autoru kompozīciju pārlikumi marimbām – Kloda Debisī ”Štīriešu tarantella”, Bēla Bartoka ”Rumāņu deja” un Aleksandra Borodina Polovciešu dejas no operas ”Kņazs Igors”. Noslēdzošajā programmas daļā klausītājiem bija iespēja tikties ar mūsdienu skaņražu darbiem.

2010. gadā Lionas Nacionālajā mūzikas un dejas konservatorijā (National Conservatory of Music and Dance of Lyon) dibinātā apvienība ”Trio SR9” ieguvuši atpazīstamību teju visā pasaulē un saņēmuši neskaitāmus apbalvojumus. Ar savu mūziku puiši iestājas par svaigu, radošu skatījumu uz tradicionāli Āfrikai raksturīgo sitaminstrumentu spēli Rietumu pasaulē. Viņi strādā ar slavenu komponistu darbiem, virtuozi radot jaunas klasiskās un mūsdienu mūzikas interpretācijas.

Ansambļa dalībnieki – Pols Šangarnjē (Paul Changarnier), Nikolā Kuzēns (Nicolas Cousin) un Aleksandrs Esperē (Alexandre Esperet) – ir trīs jauni un ziņkārīgi mūziķi, kuri sevi piesaka ne vien dažādu žanru mūzikā, bet izmanto katru iespēju sadarboties arī ar citu jomu māksliniekiem, piemēram, dejotājiem un aktieriem. 

Pirms koncerta franču marimbisti Liepājas koncertzālē radīja jautru, attīstošu un izglītojošu nodarbību – meistarklasi ģimenēm ar bērniem, kurā atklāja ķermeņa ritmikas iespējas. Līdzīgi kā spēlējot perkusijas, meistarklases dalībnieki ievibrēja un ieskandināja savu ķermeni un telpu, izmantojot piesitienus, berzēšanu un dažnedažādus citus ritmikas elementus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz