Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Alda Kļaviņa “ārpuskārtas izlēciens”

Alda Kļaviņa “ārpuskārtas izlēciens”
Foto: Egons Zīverts
31.05.2016 07:04

"Kurzemes Vārds"

Pārkāpjot ierasto kārtību – personālizstādes rīkot ik pēc pieciem gadiem –, mākslinieks Aldis Kļaviņš Liepājas muzejā aicina uz pašportretu izstādi “Satiekot sevi”. Pašportretu galerija ir mākslinieka vislielākā atklāšanās sev un skatītājam.

Mākslinieka un pedagoga Alda Kļaviņa nākamajai izstādei bija jābūt 2018. gadā, viņa 80. dzimšanas dienas gadā. Tāds bija viņa pieradums – izstāde ik pēc pieciem gadiem. “Ārpuskārtas izlēciens”, kā mākslinieks nodēvēja pašportretu izstādi “Satiekot sevi”, tapis ar muzeja direktores Daces Kārklas gādību. “Diez vai man būtu ienācis prātā. Viņa to izteica skaļi. Un kas man atlika? Vienīgi pacensties,” ar ierasto humora pieskaņu izstādes atklāšanā savā dzimšanas dienā atzina A. Kļaviņš. Sākumā esot bijis grūti izdomāt, kādu šo izstādi veidot. Bet iedziļinoties un šķirstot pagātni pa lappusei vien, ideja izkristalizējusies.

Tagad muzeja guļamistabās no katras gleznas vai zīmējuma lūkojas pats A. Kļaviņš. Tuvplāni, mākslinieciskas kompozīcijas, bērnības un jaunības portreti, gleznas, kas atklāj A. Kļaviņa nodarbošanos un aizraušanos, piemēram, ar indiešu kultūru. Izstādes vissenākais darbs ir 1957. gadā tapis pašzīmējums. Skice radīta laikā, kad mākslinieks, kā pats atzina, vīzdegunīgi uzgriezis muguru mākslai un par studijām Mākslas akadēmijā nav domājis, bet mācījies Kultūras darbinieku tehnikumā. Bet izstādes jaunākās gleznas ir radītas šogad. Starp tām pats jaunākais ir piesātināts melnbalts triptihs “Svinēšana”. “Gandrīz visa mana dzīve atspoguļota, ieskaitot “Adagio ar Annu”, jo tā ir bijis. Ņemiet par labu manu dzīvi!” sacīja A. Kļaviņš un neslēpa, ka arī pašam bijis gana saistoši sevi atklāt.

Tas, ka mākslinieks iespraucies pa vidu ierastajai kārtībai rīkot izstādes ik pēc piecgades, nenozīmē, ka 2018. gadā izstādes nebūs. Arī Latvijas simtgadē A. Kļaviņa personālizstāde varētu tapt. “Bet solīt neko nevar,” viņš smaidot piebilda.

Sveica Liepājas muzejs, pašvaldība, Kultūras pārvalde, kas nosūtīja apsveikumu pa pastu. “Atštaukas” un, kā paši teica, “atštauku” līdzskrējēji, bibliotēka, Mākslas skolas pārstāvji, kolēģi no Liepājas Universitātes un Kurzemes Humanitārā institūta, kolēģi no Šauļiem un citi.

Dāvanas un ziedi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz