Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Apbalvoti labākie Kurzemes rakstnieki

Apbalvoti labākie Kurzemes rakstnieki
Foto: Publicitātes
02.12.2014 12:18

BNS

Atslēgvārdi

29. novembrī Ventspilī, Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā piekto reizi notika ikgadējie Kurzemes prozas lasījumi. Darbus bija iesūtījuši 20 autori no Saldus, Tukuma, Liepājas, Ventspils, Kuldīgas un Rīgas (pierādot savu saikni ar Kurzemi), bet 17 no viņiem spēja atbraukt uz lasījumu klātienē. Žūrija deva vārdu visiem – cik ilgi, tas bija atkarīgs no klausītāju balsojuma pēc pirmajām 7 uzstāšanās minūtēm.

Jāatzīst, ka autori nelika publikai un žūrijai vilties. Kopā ar autoriem varējām pārcelties gan uz viduslaiku kuģa, gan fantastiskas planētas, iejusties dzimtas psiholoģijas niansēs, tiekoties 4 paaudžu sievietēm, ieklausīties mērkaziņas balsī, nolaisties tīri taustāmā un reāli aprakstītā ellē, kur īpaši cietsirdīgi tiek mocītas dvēseles bez interneta pieslēguma, kopā ar 70-to gadu pagalma bērniem pārdzīvot palaidnīgu kāpienu uz jumta, kā arī kopā ar dažādu valstu žurnālistiem pavērot separātistu uzvedību konflikta plosītajā Ukrainā.

Dzīvajam prozas lasījumam tomēr ir sava gaisotne un nozīme. Daudzi dalībnieki arī pasākumā atzina, ka svarīgākais ir iespēja satikt amata vai hobija brāļus, saņemt darba novērtējumu un izmēģināt savu balsi plašākas publikas priekšā.

Par lasījuma labāko darbu (Grand Prix, vērtējot gan tekstu, gan uzstāšanos, kā arī Ventspils Galvenās bibliotēkas balva) tika atzīts cits stāsts – liepājnieces Janas Egles “Tāds rudens”, kura Prozas lasījumos jau piedalās, tāpat kā daži citi pieredzējuši dalībnieki (Sandra Vensko un Jānis Valks). Vēl vienu Ventspils muzeja speciālo balvu – “par iejūtīgo putna dziesmas traktējumu stāstā Mērkaziņas dziesma” saņēma Lelde Gulbe, bet lasījumu jaunākie dalībniekiem Latvijas Literatūras centrs uzdāvāja žurnāla Latvju teksti” abonementu 2015. gadam.

Galveno balvu – iespēju piedalīties Prozas lasījumos Rīgā saņēma divi jauni ventspilnieki – Nauris Lukševics (uzvarēja arī pasākuma klausītāju balsojumā) un Mārtiņš Lindenbergs (saņēma arī Ventspils muzeja atzinību par “precīzo realitātes vērojumu un eksistenciālisma/reālisma kastes modeli”).

Žūrijas komisijā šogad bija Ventspils Galvenās bibliotēkas direktore Astra Pumpura un direktores vietniece Olita Šteinmane, Rakstnieku un tulkotāju mājas vadītāja Andra Konste, dzejnieks Eduards Aivars un dzejnieks Andris Akmentiņš (žūrijas priekšsēdētājs). Kurzemes Prozas lasījumi ir daļa no decembra sākumā notiekošajiem Prozas lasījumiem, kas Latvijā tiek rīkoti jau 19. gadu, un spēj piesaistīt pārsteidzoši plašu klausītāju loku.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz