Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Apskatāma brāļu Šamiru daiļradi atspoguļojošā izstāde

Apskatāma brāļu Šamiru daiļradi atspoguļojošā izstāde
Foto: Egons Zīverts
25.04.2018 16:45

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

No 25. aprīļa līdz 31. maijam koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova” būs apskatāma Liepājā dzimušo brāļu Šamiru daiļradi atspoguļojošā izstāde “Neatkarība”, portālam vēstīja preses pārstāve Kitija Lībeka.

Liepājā dzimušie brāļi Gabriels (1909-1992) un Maksims (1910-1990) Šamiri (Latvijā zināmi kā Šefteloviči) ir mākslinieki ar pasaules pieredzi, kas darbojušies daudzās valstīs. Pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu vidū brāļi ar savām ģimenēm emigrēja uz Izraēlu, kur piedzīvoja ne tikai Izraēlas Valsts dibināšanu (1948), bet arī radīja Izraēlas Valsts ģerboni. 1935. gadā brāļi pārcēla savu studiju no Alberta ielas Rīgā, Latvijā uz Rotšilda bulvāri Telavivā, Izraēlā un nosauca to par ”Brāļu Šamiru studiju” (Shamir Brothers Studio).

Brāļu Šamiru dizains atspoguļo tos elementus, kas radīja Izraēlas neatkarību: suverenitātes, imigrantu absorbcijas, drošības, ekonomiskās attīstības, valodas un nacionālās kultūras simbolus. Tie ir arī izstādes “Neatkarība” temati. Brāļu Šamiru nozīmīgākais darbs ir Izraēlas Valsts oficiālais ģerbonis. Arī Latvijā joprojām apskatāmi brāļu Šamiru darbi, piemēram, Jaunajos ebreju kapos Rīgā atrodas piemineklis ebreju karavīriem, kas krita Latvijas brīvības cīņās (skice radīta 1934. gadā).

1974.gadā brāļi vienojās par studijas draudzīgu likvidēšanu. Viņi turpināja radīt grafikas katrs atsevišķi vēl gandrīz 20 gadus.

Izraēlā brāļus Šamirus dēvē par “nacionālajiem dizaineriem”, bet faktiski viņi ir starptautiska līmeņa mākslinieki. Neskaitot darbību Latvijā un Izraēlā, viņi ir strādājuši vēl 18 citās valstīs.

Izstāde “Neatkarība” visiem interesentiem būs atvērta bez maksas koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova” no 25. aprīļa līdz 31. maijam. Pēc tam izstāde būs apskatāma arī Daugavpilī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz