Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Arī datoriķim jāprot zīmēt ar roku

Arī datoriķim jāprot zīmēt ar roku
Foto: Egons Zīverts
10.07.2017 07:06

"Kurzemes Vārds"

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā notikuši iestājpārbaudījumi mākslas un dizaina programmās. “Kurzemes Vārds” mākslas skolas zīmētavā ieskatījās eksāmena dienā.

Vairākās klasēs romantiskā puskrēslā, gaismai krītot tikai uz zīmējumu un atveidojamiem objektiem un skanot klusinātai mūzikai, jaunieši cītīgi ēno kubu un cilindru. Arta stāsta, ka pagājušajā gadā viņai pēkšņi ļoti iepaticies zīmēt: “Bērnu mākslas skolā pat neesmu gājusi. Mana draudzene šeit mācījās, un tā es izlēmu. Vēlos apgūt tekstilizstrādājumu dizainu, nākotnē gribētu radīt segas un spilvenus. Bet jāzīmē un jāglezno ir katrā nodaļā.” Savukārt Gatis vēlas kļūt par multimediju dizaina speciālistu. “Šajā jomā mani saista tas, ka var pie datora zīmēt un mājaslapas taisīt. Ar datoru strādāt man patīk, visvairāk interesē interneta mājaslapu dizains. Zīmēt ar roku tomēr ir jāmāk, un tas man patīk, esmu pabeidzis bērnu mākslas skolu,” stāsta jaunietis. Par nākotni viņš ir visai pārliecināts, ka ar izglītību multimediju jomā visvieglāk būs atrast darbu un sevi nodrošināt.

Vispieprasītākās šogad ir foto dizaina, multimediju un arhitektūras tehniķa specialitātes. Kopā mākslas un dizaina programmās pieteicās 60 pretendenti, bet uzņemt var tikai 41. Tomēr ir programmas, piemēram, metāla izstrādājumu dizains, kur pagaidām nav pieteicies neviens, brīva vieta ir tekstilmākslā. Skolas direktore Inga Auziņa to skaidro šādi: “Cilvēkiem ir ilūzijas, ka mūsdienās visu dara dators. Mums šobrīd ir “pārrāvums” materiāla dizaina specialitātēs, kurās strādā ar rokām. Citur Eiropā jau dodas atpakaļ pie roku darbiem, bet pie mums viss atnāk ar nokavēšanos. Mūsu skolā bērniem 1. kursā ļaujam mainīt specialitāti, ja pēc pusgada mācībām kāds saprot, ka pie datora tomēr nav viņa īstā vieta.”

Audzēkņi nāk no visa Kurzemes reģiona, šogad vidusskolā stājušies jaunieši no Saldus, Kuldīgas un Ventspils. Direktore uzsver, ka turpinās uzņemšana gan pēc 9., gan 12. klases.

I. Auziņa ļoti lepojas ar vidusskolas absolventu labajiem rezultātiem valsts obligātajos centralizētajos eksāmenos. Vidējais rezultāts latviešu valodā, angļu valodā un matemātikā ir 50,41%, kas esot vislabākais starp profesionālās ievirzes izglītības iestādēm Liepājā. “Mēs esam ļoti lepni, jo šajā ziņā atrodamies priekšgalā arī Latvijā, mums priekšā ir tikai Jaņa Rozentāla mākslas skola. Tas ir apliecinājums pedagogu prasmēm un skolas kvalitātei. Ja daļā sabiedrības uzskata, ka mūzikas un mākslas izglītībai nav perspektīvas, tad es gribu jautāt – ar ko Latvija ir slavena pasaulē? Ar mūziku, mākslu un sportu! Ar garīgām lietām, kuras top tieši šajās skolās.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz