Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ataino savu iekšējo klimatu

Ataino savu iekšējo klimatu
20.06.2012 07:07

Atslēgvārdi

Šonedēļ Liepājas Universitātes “Jauno mediju mākslas programmas” bakalaura 2. kursa un maģistrantūras 1. kursa studenti prezentējuši skaņas un akustiskās mākslas moduļu noslēguma darbus.

Prezentācija notika divās daļās. Liepājas Evaņģēliski luteriskajā Krusta baznīcā pirmdienas pēcpusdienā norisinājās studentu koncerts, kurā jaunie mākslinieki nodeva klausītājiem vērtējumam gan nelielas skaņu etīdes, gan plašākus skaņdarbus. Visu kompozīciju pamatā bija dažādas skaņas, trokšņi vai ritmi, kas ar modulāro sintezatoru pārveidoti tā, lai “atgādinātu muzikālus skaņdarbus”, atklājot koncertu, skaidroja studenti.

“Savu darbu veidoju par valodu. Ir tāds paradokss, ka cilvēkam skanīga šķiet valoda, kura nav viņa dzimtā, kuru viņš nepārzina,” stāsta Katrīne Rožukalne. Viņas radījusi skaņdarbu no iedziedātiem latviešu alfabēta burtiem, kas kopā veido konkrētus vārdus. Tomēr, lai tos saprastu, klausītājam vajag krietni sasprindzināties. Ir divas izvēles – baudīt skaņdarbu vai mēģināt saprast vārdus, uzsvēra māksliniece. Koncertā bija arī tādi darbi, kuros ierakstītas glāžu skaņas, pārveidota dziesma, klaviermūzika un dažādi apkārtnes trokšņi. “Manā darbā nevajag mēģināt saskatīt kādu racionālu jēgu, jo es ar to centos atainot savu iekšējo klimatu,” piesakot savu no dažādām apkārtnes skaņām veidoto darbu, teica Dita Maļinovska.

Bet Mākslas pētījumu laboratorijā bija iekārtota izstāde. Tajā varēja aplūkot dažādas skaņas instalācijas, kuru skanējumu iespaidot un mainīt var arī pats klausītājs. Skaņas moduļa ietvaros studenti iepazina mūzikas vēsturi, skaņu ierakstīšanu, apstrādi un skaņdarba tapšanas procesu, kā arī apguva unikālu un pagaidām mazpazīstamu skaņas mākslas jomu – skaņu ģenerēšanu ar modulāro sintezatoru. Kursus vadīja Dace Bluķe, Rolands Kronlaks un Voldemārs Johansons.

Marija Leščinska,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

Koncertā baznīcā klausītāju rindās lielākoties sēdēja paši darbu autori un viņu studiju biedri. Arī jauno mediju mākslas studentes Maija Demitere (no kreisās) un Katrīne Rožukalne.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz