Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atdzims dzejas teātra tradīcijas

Atdzims dzejas teātra tradīcijas
05.04.2011 11:20

Atslēgvārdi

Īsi pirms Lieldienām, 21. aprīlī, Liepājas teātrī gaidāma pirmizrāde A. Čaka poēmai “Spēlē, Spēlmani!”, kuru iestudē režisors Valdis Lūriņš. Šis nav pirmais mēģinājums uzvest A. Čaka poēmu. Poētiskā teātra estētiku Latvijā iedzīvinājis dramaturgs un režisors Pēteris Pētersons.

Tieši ar šīs Čaka poēmas uzvedumu 1972. gadā Jaunatnes teātrī, P. Pētersons sasniedza savas karjeras augstāko punktu. Šajā iestudējumā P. Pētersons izmantoja vairākus Čaka tekstus, kā arī fragmentus no poēmas “Mūžības skartie”.

Līdzīgi strādā arī režisors Valdis Lūriņš, kurš gan uzsver, ka iestudējums atšķirsies, jo nevar būt līdzīgs kādreiz leģendārajam uzvedumam, taču pamatproblēma – personības eksistence svārstīgajā laikā – paliks. Viņa mērķis ir ar Čaka daiļrades palīdzību atklāt ne tikai paša dzejnieka, bet latviešu tautas likteni divu Pasaules karu laikā.

“Dzejas vārds vienmēr ir centies uzspridzināt sabiedrisko domu, aicināt, izaicināt, uzlādēt sabiedrību. Dzejnieki ir sapņotāji, kuri ticot vārda spēkam, ir centušies un cenšas šo pasauli padarīt labāku,” uzsver V. Lūriņš.

Iestudējums tiek veidots kā likteņspēle 2 daļās, tajā skanēs Imanta Kalniņa mūzika, kura sarakstīta P. Pētersona iestudējumam.

Režisors savā radošajā komandā uzaicinājis arī režisora asistenti Ilgu Martinsoni, scenogrāfu Aigaru Ozoliņu, kostīmu mākslinieci Renāti Bāliņu, horeogrāfi Ingu Krasovsku un gaismu mākslinieku Mārtiņu Feldmani.

Lomās: Kaspars Kārkliņš, Anda Albuže, Sigita Jevgļevska, Inese Jurjāne, Anita Kvāla, Marģers Eglinskis, Armands Kaušelis, Leons Leščinskis, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris, Pēteris Lapiņš, Ilze Jura, Laura Jeruma, Madara Melne un Everita Pjata.

“Latviešu literatūrā nav daudz dramaturģisku darbu, kas runātu par cilvēka likteni vēstures peripetijās. Tas, ka to dara dzejnieks, kam “sirds uz trotuāra” ir neapšaubāmi,” piebilst V. Lūriņš.

Zanda Borga,
Liepājas teātra literārā padomniece

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz