Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atdzims Liepājas muzeja vēsturiskā strūklaka

Atdzims Liepājas muzeja vēsturiskā strūklaka
27.09.2012 09:27

Atslēgvārdi

Pateicoties AS “Norvik Banka” finansiālajam atbalstam, atjaunos Liepājas muzeja strūklaku, kas ir neatņemama muzeja ēku ansambļa sastāvdaļa, informē muzeja direktore Dace Kārkla.

Nav saglabājušies vēsturiskie materiāli par strūklaku, taču, visticamāk, tās čuguna dekoratīvā daļa ir pasūtīta Krievijā un tā izbūvēta 1901. gadā kopā ar muzeja centrālo celtni. Līdz šim strūklaka bija sliktā tehniskā stāvoklī un nav darbojusies vairākus gadu desmitus.

Strūklaka pēc muzeja rekonstrukcijas ne tikai lieliski papildinās atjaunoto ēku ansambli, bet arī būs labi pamanāma no Kūrmājas prospekta, kas ir viens no iecienītākajiem ceļiem, kas liepājniekus un pilsētas viesus ved uz jūru, garām pilsētas himnas tēlu skulptūrām uz Zilā karoga pludmali. Tā vienotā ansamblī ar atjaunoto ēku fasādēm un teritorijas labiekārtojumu dos ieguldījumu kultūras infrastruktūras sakārtošanā atbilstoši apmeklētāju vajadzībām.

Muzeja dārzu kā atpūtas un relaksācijas vietu iecienījušas ģimenes ar bērniem. Dārzā regulāri tiek rīkoti koncerti, radošās darbnīcas, mākslas darbu un krājuma priekšmetu ekspresizstādes, pasākumi dažādu paaudžu un interešu cilvēkiem, ģimenēm ar bērniem, norāda D.Kārkla.

AS ”Norvik Banka” strūklakas rekonstrukcijai dāvājusi Ls 4800. Kā aplicināja Liepājas kultūras pārvaldes vadītāja Lelde Vīksna, pēdējo gadu laikā tas ir viens no lielākajiem dāvinājumiem kultūras nozarei. Strūklakas rekonstrukcijas tehnisko projektu par Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumu izstrādājis SIA ”V PROJEKTS”. Darbus izpildīs SIA ”Vega 1”.

Galveno muzeja ēku un saimniecības ēku – ratnīcu Kūrmājas prospektā 16 pēc Berlīnes arhitekta Ernesta fon Īnes skicēm 1901. gadā cēlis ievērojamais arhitekts Pauls Makss Berči. Ēku komplekss ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Liepājas pilsētas vēsturiskā centra teritorijā.  Pilsētas muzejs šajā ēka atrodas kopš 1935. gada.  Muzeja ēka ir viens no retajiem arhitekta P.M. Berči būvētajiem namiem ar saglabātu sākotnējo interjeru.

Jau iepriekš ziņots, ka pašlaik Liepājas muzeja ēkās noslēgumam tuvojas būvdarbi ERAF līdzfinansētā pašvaldības projekta “Liepājas kultūras iestāžu rekonstrukcija un energoefektivitātes paaugstināšana” ietvaros. Projekta gaitā renovēta arī Liepājas teātra ēkā un Liepājas Latviešu biedrības nams. Projekts paredz ēku jumtu nomaiņu, daļēju ārsienu siltināšanu, fasāžu rekonstrukciju, logu un durvju nomaiņu, inženiertehnisko tīklu rekonstrukciju,  un virkni citu darbu. Remonta laikā arī paredzēts būtiski uzlabot krājuma telpu tehnisko stāvokli, novēršot augsto mitruma koncentrāciju, izbūvējot ventilāciju, telpas temperatūras regulēšanas un automātisko ugunsdzēsības sistēmu.

Foto no muzeja arhīva

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz