Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās Baibas Briedes gleznu izstādi “Mēness vētra”

Atklās Baibas Briedes gleznu izstādi “Mēness vētra”
Foto: publicitātes
26.04.2017 10:40

liepajniekiem.lv

Otrdien, 2. maijā, pulksten 17 Liepājas Latviešu biedrības namā atklās mākslinieces Baibas Briedes gleznu personālizstādi “Mēness vētra”, kurā būs iespējams aplūkot mākslinieces 2016. un 2017. gadā abstraktā izteiksmē radītas kompozīcijas.

Iztāde Liepājā ir turpinājums nesen notikušajai gleznu izstādei ,,Aether’’ Jūrmalas pilsētas muzejā, pastāsta māksliniece B.Briede. Aether (latīņu: aether — ‘ēteris’; grieķu: αἰθήρ, aithēr — ‘tīrs, svaigs gaiss/debesis’) – piektā stihija, pirmatnējais spēks, kas radījis visu, un tas, kādēļ viss turas līdzsvarā. Ēteris kā iedvesmas avots, kā visu Visuma elementu apvienojums. Izstādes apmeklētāji tiek aicināti izbaudīt glezniecības izteiksmē atveidotos autores dvēseles pārdzīvojumus, kas norisinās trauslajā piesātināto emociju pasaulē.

Baiba Briede (1974) ir māksliniece, kuras darbos atspoguļojas viņas personīgās jūtu pieredzes pārdzīvojumi, un kuru saista abstrakcionisma ideja, tās piedāvātā neierobežotā formas daudzveidība un metode. Bezpriekšmetiskās mākslas specifika nosaka atkāpšanos no mimēzes. Pateicoties izteikti universālam un nosacītam raksturam, bez uzdevuma sludināt subjektīvu patiesību, šis mākslas veids ļauj katram tajā saskatīt to, ko viņš vēlas redzēt. Gleznas spēj radīt noteiktu noskaņu, krāsas ir lielisks instruments, lai rādītu savas sajūtas, tās ir kā tilts starp cilvēku un ārpasauli. Izstādītie darbi stilistiski attiecināmi uz liriski ekspresīvo abstrakciju.

Māksliniece absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu, iegūstot humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā, kā arī studējusi Florences mākslas akadēmijā Itālijā. Kopš 2003. gada veic aktīvu radošo darbību gan Latvijā, gan aiz tās robežām.

Māksliniece B. Briede par savu radošo procesu ir izteikusies sekojoši: ”Gleznojot es it kā lieku savām sajūtām materializēties, mēģinu tās notvert, saglabāt un atdot tālāk, un tajā pašā laikā nevēlos neko konkretizēt. Es bieži gleznoju sapnī, un nomodā gleznojot – aizsapņojos. Šis process ir neaprakstāmi trausls, noslēpumains un apbrīnojami mainīgs. Es vienlaikus gan meditēju, gan spēlējos, gan cīnos!”

Gadu garumā palikusi nemainīga autores vēlme – ar savu darbu paust ideju par mākslas mūžīgo vērtību, tās nozīmi un aktualitāti kulturālā, izglītotā, mākslas būtību izprotošā un par tās nepieciešamību pārliecinātā, uz kompromisu izejošā un uz tālāku virzību gatavā sabiedrībā, kurā ir svarīga cilvēka jūtu pasaule, viņa domas un personīgais viedoklis, un kurā tiek novērtēts cilvēka darbs.

Māksliniece B. Briede ir cerību pilna, ka izstāde ,,Mēness vētra’’ priecēs skatītājus un ļaus tiem gūt vis apburošās mākslas radīto baudījumu.

Izstāde Liepājas Latviešu biedrības namā skatāma līdz 31. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz