Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās Ditas Lūses gleznu personālizstādi

Atklās Ditas Lūses gleznu personālizstādi
Foto: Publicitātes
02.03.2017 13:45

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

6. martā pulksten 17:00 Liepājas Latviešu biedrības nama Galerijā tiks atklāta gleznotājas Ditas Lūses eļļas tehnikā radīto darbu kolekcija ”Siesta”, kurā atspoguļota mākslinieces ilglaicīgā interese par telpu, gaismēnu, atmosfēru, un pagātnes daudznozīmīgo klātesamību šodienas mirkļos, portālu informēja māksliniece Dita Lūse.

Mākslinieci valdzina vietas, kurās jaušama vēstures klātbūtne. Sienas, kuras pieredzējušas notikumus un pārdzīvojumus daudzu mūžu garumā, grīdas, uz kurām saklausāmi neskaitāmu paaudžu soļi. Vērojot ornamentiem rotātās sienas un grīdas, atklājas telpas noslēpumainā būtība, skatītājs var sajust sevi tajā, izjust dziļumu un perspektīvu. Gotisko logu gaismas spēles izceļ un reizē klusina telpu, savukārt ornamenti ar savu sarežģītību un nebeidzamo ritmu ir pašpietiekami un piepilda gleznas, radot meditatīvas sajūtas par rakstu, telpas un gaismas mijiedarbību. Izvēlētie motīvi piešķir darbiem laika dimensiju un ļauj skatītājam sajust bijību iedvesošo laika klātbūtni.

Iespaidi, kas ļāvuši tapt izstādē redzamajiem darbiem, galvenokārt gūti Dienvideiropas zemēs, ēnainos laukumos, katedrāļu mijkrēšļos un krusta ejās, rodot patvērumu no pēcpusdienas tveices un virmojošās pilsētu kņadas. Siestas, jeb pusdienas laika stundas, kad dzīve uz brīdi norimst un ļaudis pazūd savā noslēgtībā, ir laiks, kad var ieklausīties tālīnu vientulīgu soļu atbalsīs, sajust liegu pagātnes pieskārienu un rast iekšēju harmoniju. Skatītājs var mēģināt piepildīt ilgas pēc miera, vientulības un klusuma,  rast mirkli apcerīgām pārdomām.

Dita Lūse ir starptautiski atzīta māksliniece, izglītību guvusi Latvijas mākslas akadēmijā un Viskonsīnas universitātē ASV. Sarīkojusi 24 personālizstādes Latvijā un ārpus tās, kā arī piedalījusies daudzās grupu izstādēs. Nozīmīgākās pēdējā laika personālizstādes – galerijā “Artifact” Ņujorkā 2015. gadā un 2016. gadā Jūrmalas pilsētas muzejā.

Saņēmusi profesionālas žūrijas novērtējumu kā labākā gleznotāja Kalkutā, Indijā. Guvusi starptautiskas žūrijas atbalstu kā Lielās balvas fināliste Taivānā rīkotajā vienā no Āzijas lielākajiem mākslas gadatirgiem ”Art Revolution Taipei” 2015. un 2017. gadā. Savukārt 2016. gadā tur piedalījusies ar personālizstādi kā uzaicinātā māksliniece. 2016. gadā kā viena no 250 žūrijas izvēlētajiem māksliniekiem piedalījusies nozīmīgā starptautiskā mākslas pasākumā ”Nord Art” Būdelsdorfā Vācijā, kurš norisinās jau 17 gadus un tajā katru gadu savus pieteikumus iesniedz ap 4000 mākslinieku no visas pasaules.

Izstāde skatāma no 6. līdz 31. martam Liepājas Latviešu biedrības nama Galerijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz