Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās izstādi par Otrā pasaules kara laika modi

Atklās izstādi par Otrā pasaules kara laika modi
Foto: Publicitātes
19.07.2019 12:43

liepajniekiem.lv

Trešdien, 24.jūlijā, pulksten 17 Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” atklās izstādi par Otrā pasaules kara laika modi, kurā būs skatāmi vēsturiskie tērpi no slavenā modes vēsturnieka un populārā televīzijas raidījumu vadītāja Aleksandra Vasiļjeva privātkolekcijas, informē muzejpedagoģe Maruta Eistere. 

Izstādes atklāšanā piedalīsies arī pats Aleksandrs Vasiļjevs, kurš iezīmēs šī laikmeta dramatiskās šķautnes, galvenokārt, runās par sieviešu ģērbšanās stilu un modes tendencēm Otrā pasaules kara laikā, kā arī iepazīstinās ar savas kolekcijas tērpiem.

Izstāde būs ne tikai par modi, bet, pateicoties Liepājas muzeja un Latvijas Kara muzeja krājuma priekšmetiem, vēstures liecībām no Ingvildas un Andra Skābes, Ivara Vītola privātkolekcijām, ļaus izjust ļaužu dzīvi, noskaņojumu un centienus kara apstākļos. Izstādes vizuālo koncepciju veidojusi scenogrāfe Anna Heinrihsone.

Līdz ar Otrā pasaules kara sākumu sievietēm bija jūtama tieksme apģērbu veidot praktiskāku, vīrišķīgāku, ar militāru siluetu. Tas atspoguļoja sabiedrības kopējo noskaņojumu un atbalstu karojošajiem tuviniekiem.

Jaunajā militārajā stilā apģērbā bija jaušamas detaļas, kas aizgūtas no armijas formastērpiem – modē bija metāla pogas, uzšūtas kabatas, siksnas un uzpleči. Tērpos kā aktualitāte ienāca uzsvērti pleci, kas izpaudās žakešu un mēteļu, kleitu un kostīmu polsteros.

Mainījās arī tērpu krāsu palete. Jaunais siluets tika veidots ar īsākiem svārkiem nekā iepriekšējās desmitgadēs, apavi bija uz augstas platformas, lai nesavainotu kājas, ejot pa nopostīto māju gruvešiem. Modē turbānveidīgas cepures, kas bieži slēpa nemazgātos un nesakoptos matus, matu tīkliņš un dārgo zīda zeķu imitācija – ar brūnu zīmuli uzzīmējot vīli uz kailām kājām. Savdabīgi, ka par kara ”modes kliedzienu” arī kļuva no krieviem pārmantotie sudrablapsu izstrādājumi.

Kara laika tērpa izveidē izteikti jūtams bija materiālu deficīts. Augstāk stāvošie un turīgākie ļaudis vēl varēja rast ceļus materiāla ieguvei, tomēr bieži vien sievietes bija spiestas pieiet šai problēmai radoši. Sievietes mēdza izmantot audumus, kas bija atrodami mājās – aizkaru, galdautu vai citur aizgūtus audumus. Tāpat tērpu piegriezumā parādās interesanti piegriezuma risinājumi un detaļas.

Kad nacisti okupēja Parīzi, daudzi modes nami bija spiesti pārtraukt savu darbību, bet daži dizaineri emigrēja uz ASV. Izstādē varēs iepazīties ar kara laika modes tērpiem no tādiem Francijas modes namiem kā – ”Lilli Ann”, ”Maggy Rouf”, ”Agnes Drecol”. Eksponēti arī tērpi no Vācijas, Austrālijas, ASV un citām valstīm – modes namu un vienkārši prasmīgu šuvēji darinājumi.

Izstāde skatāma Liepājas muzeja filiālē ”Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 no 24. jūlija līdz 30. decembrim. Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā ar ielūgumiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz