Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās līdz šim maz pazīstama mākslinieka Visvalža Ziediņa personālizstādi

Atklās līdz šim maz pazīstama mākslinieka Visvalža Ziediņa personālizstādi
09.08.2012 11:48

Atslēgvārdi

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē ”Arsenāls” ceturtdien atklās līdz šim plašāk nezināmā talantīgā Liepājas mākslinieka Visvalža Ziediņa personālizstāde, aģentūrai BNS pavēstīja izstādes kuratore Ieva Kulakova.

Kulakova, kura arī uzrakstījusi grāmatu par mākslinieku, norāda, ka Ziediņš ir viens no pēdējo gadu spilgtākajiem atklājumiem Latvijas mākslā – kaut arī mākslinieks savā dzimtajā Liepājā radoši darbojies jau kopš pagājušā gadsimta 60.gadiem un turpinājis to darīt līdz pat savai aiziešanai 2007.gadā, līdz šim viņa vārds 20.gadsimta latviešu mākslas ainā nav bijis ierakstīts līdzās citiem meistariem.

Izstāde sniedz pārskatu par Ziediņa radošajiem meklējumiem 20.gadsimta otrajā pusē. Pamatojoties uz realitātes izpēti, ko Ziediņš saprot kā ķīmisku, mehānisku un bioloģisku patiesību savijumu, viņš strādā pie konkrētu ideju attīstības mākslā. Izstādē šie radošie meklējumi dalīti noteiktās tematiskās grupās – ”Laika nospiedumi”, ”Sajūtu entropija”, ”Atbrīvošanās no realitātes”, ”Struktūras”, ”Jauna pasaule”, ”Civilizācijas teātris” un ”Kosmoss”. Katras tematiskās sadaļas fonu iezīmē citu mākslinieku – Ziediņa laikabiedru līdzīgu meklējumu liecības pasaules mākslā. Izstādes iekārtojuma principu nosaka mākslinieka apzinātā izolēšanās tieksme no oficiālās Padomju Latvijas mākslas scēnas, un tas vienlaicīgi dod iespēju uzlūkot Visvalža Ziediņa darbus pasaules mākslas kontekstā.

1961.gadā pāris dienas pirms savas deviņpadsmitās dzimšanas dienas, atbilstoši jaunības maksimālismam, Ziediņš dienasgrāmatā ieraksta savdabīgu solījumu, kuru dzīves laikā daļēji īsteno: ”Es savas bildes nevienam nerādīšu un izstādēs arī nenesīšu”. Proti, maz ir to cilvēku, kas redzējuši autora mākslas darbus. Taču toreiz topošais mākslinieks savu pārliecību pamato ar nevēlēšanos atklāt ”moku pilno attīstību” un atsaucas uz zemo sabiedrības izpratnes līmeni par procesiem mākslā.

Mākslinieks Visvaldis Ziediņš dzimis 1942.gada 4.aprīlī un miris 2007.gada 11.janvārī Liepājā. No 1959. līdz 1964.gadam mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā, kuru beidzis ar vērtējumu ”teicami”. Studijas Latvijas Mākslas akadēmijā viņš neturpinājis, jo bija pārliecināts, ka apgūtais mākslas pamats ir pietiekošs, lai turpmāko dzīvi varētu veltīt patstāvīgai, no padomju oficiālās mākslas sistēmas neatkarīgai mākslas izpratnes kopšanai. Maizes darbu Visvaldis Ziediņš strādājis kā mākslinieks Liepājas tirdzniecības namā ”Kurzeme” un Liepājas Latviešu biedrības namā. Paralēli mākslinieks veidojis scenogrāfijas teātra izrādēm Valsts Liepājas teātrī un Liepājas Tautas teātrī.

Ekspozīciju papildina mākslinieku un režisoru Jona Meka, Nensijas Holtas un Roberta Smitsona, Volfa Fostela, Nam Džun Paika, Martas Rosleres, Art 21, Salvadora Dalī un Žozē Montesa-Bakēra video darbi.

BNS

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz