Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atklās tautas lietišķās mākslas studijas ”Liepava” izstādi

Atklās tautas lietišķās mākslas studijas ”Liepava” izstādi
Foto: Publicitātes
27.09.2019 15:30

liepajniekiem.lv

Pirmdien, 30.septembrī, pulksten 17 Liepājas Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā atklās Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra tautas lietišķās mākslas studijas ”Liepava” izstādi ”Pīlādžu laikā”. 

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra sabiedrisko attiecību un mārketinga projektu vadītāja Iveta Štelmahere informē, ka izstādē dominēs lins un mākslinieku redzējums, kā vēsturiskie lina izstrādājumi iederas šodienas laikmetīgajā vidē.

Studijas radošā konsultante Smaida Rubeze: ”Pīlādžu laikā studijas meistares izvētīja savus kreklu skapjus, lai parādītu dažādu laika posmu un novadu garos meitu kreklus, veļu, kā arī vīru kreklus un pirts lietas. Kā ierosmes motīvs šādas ekspozīcijas izveidei ir atsevišķu studijas meistaru pievēršanās senai, aizmirstai kreklu rotāšanas tehnikai – irku darināšanas prasmēm, kā arī padziļināta izpēte un pievēršanās kreklu piegrieztņu attīstībai – arheoloģiskie, etnogrāfiskie, tautiskie, laikmetīgie un dažādi to atvasinājumu piedāvājumi.”

Tautas lietišķās mākslas studijas ”Liepava” meistaru uzmanības lokā ir tautas tērpa un vienkāršā ikdienas tērpa ansambļu un detaļu pētniecība, kā arī austo un šūto interjera un sadzīves priekšmetu studēšana un darināšana.

Saistošas ir dažādās tehnikas, materiāli un rotāšanas paņēmieni, kuru izmantošana apģērba un dažādu sīklietu darināšanā un detaļu rotāšanā ir raksturīga Kurzemei, un tajā pat laikā transformējas līdz ar lietotāju.

Izstādes mērķis ir atspoguļot kreklu attīstības vēsturiskos procesus un rast sapratni par vienkāršā lina materiāla iederību laikmetīgajā apģērbā, vēlot skatītājiem rast savas, jaunas idejas un uzdrošināties tās realizēt.

Izstādē ”Pīlādžu laikā” eksponēti teju 100 dažādās tehnikās darināti darbi, kuru autores ir Jeļena Treide, Ināra Erlecka, Ilze Škuberte, Ingula Dzirīte, Ilga Tīruma, Ināra Tauriņa, Ilona Volkova, Ingrīda Kalna, Inta Ambrēna, Zigrīda Muceniece, Sanita Šķila, Gita Kūla, Elza Hofmane, Dace Prokofjeva.

Izstāde būs apskatāma bez maksas līdz 27. oktobrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz