Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atmiņu stāsts ziemas noskaņās

Atmiņu stāsts ziemas noskaņās
Foto: Egons Zīverts
18.12.2017 07:15

"Kurzemes Vārds"

“Nav nekā siltāka par sniega piku, ko cilvēks nes dāvināt otram,” – ar šiem Imanta Ziedoņa vārdiem kā vadmotīvu Liepājas teātrī radīts svētku koncerts “Pieskāriena mirklis”. Tradicionālās decembra koncertsērijas programma šogad veidota kā atmiņu stāsts par skaistiem dzīves mirkļiem, kas pārtop fantāzijās.

Koncerts “Pieskāriena mirklis” aizsākas skolas aktu zālē, kur kāda nenozīmīga, nejauši atrasta lieta saviļņo un atsauc atmiņā notikumus un sajūtas. Gan apcerīgas, gan jautras latviešu komponistu dziesmas mijas ar I. Ziedoņa mīlas dzeju. Ideja cauraust koncertu ar šī izcilā latviešu dzejnieka vārdiem pieder Liepājas teātra direktoram Herbertam Laukšteinam, kurš koncerta režisora lomā atgriezies pēc gada pārtraukuma. “Pagājušogad biju eksportēts uz Dailes teātri, un tur es pieskāros Ziedoņa epifānijām, un kaut kā baigi iemīlējos Ziedonī, kaut gan es jau no kādas septītās klases esmu pietiekami viņā ieķēries,” viņš stāsta. Aktrise Sigita Jevgļevska saka – I. Ziedonis runā par svarīgām vērtībām, par kurām domāt un kurām pievērsties aicina koncerta veidotāji šajā steigas pilnajā laikā. “Stāsts ir par mīlestību, es domāju,” prāto aktrise. “Un tā mums sākas ļoti agri. Citam jau bērnudārzā, citam skolā.” Savukārt aktieris Sandis Pēcis saka, ka koncerts “Pieskāriena mirklis” ir par cilvēku attiecībām, par uzdrošināšanos pieskarties otram.

Liepājas teātra koncerta dziesmu programma šogad mazāk akcentē Ziemassvētku laiku, bet gan rada vispārēju svētku noskaņu. “Dziesmas izvēlētas citādākas nekā citus gadus. Manuprāt, tas ir ļoti, ļoti labi, jo mums, aktieriem, vajag izaicinājumus,” uzskata S. Jevgļevska. “Melodijas ir grūtas, bet ļoti, ļoti skaistas. Ir interesanta programma. Esam ieguldījuši daudz darba, lai to varētu nodziedāt.” Kaut arī klasiskas Ziemassvētku dziesmas šajā koncertā neskan, pēc aktiera S. Pēča domām, svētku noskaņas tajā ir pietiekami daudz. “Ir sniedziņš, eglītes, viss notiek,” viņš saka.

Arī režisors H. Laukšteins min, ka koncertā ir visi neiztrūkstošie ziemas laika svētku koncerta elementi – balts sniegs, spožas zvaigznes, eņģeļi. “Viss, pēc kā sirds ilgojas un visām konfesijām netraucē,” viņš rezumē. Skatuviskais ietērps šogad uzticēts teātra tehniskajai direktorei Aurikai Feldmanei, kura jau iepriekš ir veidojusi scenogrāfiju gan teātra koncertiem un izrādēm, gan citiem projektiem. Tā kā pie mums aiz loga pamatā ir pelēka un padrūma ainava, skatuve noformēta, lai vismaz teātrī skatītāji saņemtu gaišā, baltā, spožā piepildītu noskaņu. Viņa stāsta, ka atbilstošs skatuves ietērps panākts, nevis veidojot jaunus scenogrāfijas elementus, bet pielāgojot un pārveidojot tos, kas ir teātra krājumā no dažādām izrādēm. A. Feldmane min dažus piemērus – uz skatuves ieraugāmi elementi no bijušām un esošām izrādēm “Esi sveicināta, bohēma”, “Minhauzena precības”, “Indulis un Ārija”, “CV. Tēvocis Vaņa”. “Konkrēti nesaukšu, lai domā paši,” scenogrāfe saglabā intrigu. “Es pielāgoju pārtaisot, transformējot. Varbūt kaut ko var atpazīt.” Viņa ir gandarīta, ka skatuves elementiem var iedot otru dzīvi.

Koncertā “Pieskāriena mirklis” aktieri vairākkārt pārģērbjas, ir ļoti daudz dažādu kostīmu. Liela daļa tērpu līdzīgi skatuves dekorācijām, ir no izrādēm vai agrāko gadu svētku koncertiem, tikai pielāgoti un pārveidoti un ieraugāmi jaunā kontekstā. Jaunas greznas kleitas pašūtas vienīgi tām aktrisēm, kurām to nebija.

Neraugoties uz to, ka decembrī Liepājā svētku koncertu piedāvājums ar katru gadu kļūst lielāks, teātra koncerti aizvien ir ļoti pieprasīti un biļetes uz tiem cilvēki pērk jau vairākus mēnešus iepriekš. Šogad sasniegts koncertu skaita rekords – no 15. līdz 30. decembrim paredzēti 16 koncerti. “Man personīgi patīk dziedāt šos koncertus, es uzaudzēju svētku sajūtu šeit, nevis staigājot pa veikaliem un skatoties uz ļoti nopietnām sejām. Ir ļoti jauka enerģijas apmaiņa ar skatītājiem,” saka S. Jevgļevska. S. Pēcis cilvēku lielo interesi par teātra koncertiem skaidro ar tradīcijas spēku. “Tas droši vien iekodējies liepājnieku gēnos – koncerts Liepājas teātrī piederas pie Ziemassvētkiem. Un ja viņi to ieaudzina savos bērnos, tas turpinās. Tas ir ārkārtīgi jauki – stabilas vērtības, uz kā būvēt savus svētkus.”

Savukārt H. Laukšteins interesi par koncertu skaidro ar tā reputāciju. “Tāpat kā visam teātrim, arī šim koncertam ir reputācija. Tas ir liepājnieku un kurzemnieku pieradums. Gribas kaut ko smuku. Lielveikalā katru gadu ir viens un tas pats repertuārs, mēs to dažādojam,” saka koncerta režisors.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz