Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ātrums un spirāle Vlada Kuļkova gleznās

Ātrums un spirāle Vlada Kuļkova gleznās
Ar Vlada Kuļkova daiļradi izstādes "Litota" atklāšanā iepazīstināja mākslas kolekcionārs Raivis Zabis un mākslas zinātniece no Sanktpēterburgas Marija Turkina.   Gleznu autors ar nepacietību gaida viesošanos Liepājā un tikšanos ar skatītājiem. (Foto: Egons Zīverts)
19.02.2020 06:56

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Sešu gadu vecumā aizbraucis no Liepājas, viens no Krievijas izcilākajiem jaunajiem māksliniekiem Vlads Kuļkovs nu atgriezies dzimtajā pilsētā. Vispirms ar saviem darbiem, kas skatāmi nupat atklātajā izstādē “Litota” Liepājas muzejā, taču pašu mākslinieku šeit varēs satikt 28. februārī. Izstādi varēs aplūkot kopā ar viņu un dzirdēt mākslinieka stāstījumu par gleznām.

Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla izstādes atklāšanā 14. februārī pateicās mākslas mecenātam un kolekcionāram Raivim Zabim par iespēju redzēt brīnišķīgu Krievijas laikmetīgās mākslas izstādi un iepazīt Vlada Kuļkova daiļradi. “Tas ir notikums visas Latvijas kultūras dzīvē, jo ne tik bieži varam šeit skatīt tāda ranga laikmetīgos māksliniekus no Krievijas,” viņa teica. Daļa darbu izstādē ir no R. Zabja kolekcijas, daļa ir V. Kuļkova jaunākais sniegums.

R. Zabis pastāstīja, ka Vladu pirmo reizi saticis pirms pieciem gadiem Sanktpēterburgā. Mākslinieks atzinies, ka viņu vienmēr kaut kas vilcis atpakaļ uz dzimteni. “Vlads pagājušajā gadā nodzīvoja Latvijā divas nedēļas. Viņš četras stundas gāja kājām no Ziemupes līdz Liepājai, pa ceļam skices zīmēja, tik svarīga viņam bija neskartā daba un tukšās pludmales,” atklāja kolekcionārs. V. Kuļkovs pazīstams ne tikai kā gleznotājs, bet arī skulptors, aktieris un mūziķis, kurš veido performances.

V. Kuļkovs izstādes atklāšanā piedalījās ar Skype zvana palīdzību. Mākslinieks bija samulsis un satraucies par lielo notikumu un atzina, ka nemaz nespējot paust savu lielo pateicību. “Muzeja ēka ir pārsteidzoša, man ir tik ļoti paveicies šeit izstādīt savus darbus,” viņš teica.

V. Kuļkova daiļradi iepazīt palīdzējusi mākslas zinātniece no Krievijas Marija Turkina. “Man no skaistuma sareiba galva, tik skaists ir Liepājas muzejs no ārpuses un iekšpuses. Vlada darbi šeit ļoti labi iederas, var gūt baudu no to aplūkošanas,” viņa teica. Esot vērts nākt uz izstādi vairākkārt, jo dažādā apgaismojumā gleznas izskatoties atšķirīgi.

R. Zabi V. Kuļkova daiļradē visvairāk piesaistot ātrums un spirāle – katrā darbā esot spēcīga dinamika, kā arī spilgtas krāsas. “Viņš ir ļoti jauns, Kristus vecuma,” mākslinieku raksturoja mecenāts. “Daudzi varbūt visu mūžu iet uz to, ko viņš ir sasniedzis 33 gadu vecumā. 2013. gadā Vlads nominēts starp 115 labākajiem jaunajiem māksliniekiem pasaulē, tas ir ļoti nopietni. Krievijas jauno mākslinieku reitingos viņš ir ļoti augstu. Man reitingi šajā gadījumā nespēlēja galveno lomu. Patīk viņa personība. Kā jau katrs mākslinieks, viņš dzīvo savā pasaulē, no vienas puses, tā it kā ir bērnišķīga, bet tad, kad cilvēku iepazīsti, ir jūtama dziļa inteliģence un viņa filozofija.”

V. Kuļkovs ir pievērsies abstraktā ekspresionisma glezniecībai. Viņš savā zemapziņā notiekošo ataino ar minimāliem mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem, aiz tiem slēpjot dziļākas domas. Tieši šajā kontekstā ir izvēlēts projekta nosaukums. “Litota” ir literatūrzinātnes jēdziens, kas pauž īpašības vai nozīmes samazinājumu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz