Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atvadas ziemai. Latviski un krieviski

Atvadas ziemai. Latviski un krieviski
15.02.2010 07:00

Atslēgvārdi

Kad ziemas dienas sāk stiepties garākas, kad laiks sāk griezties uz pavasara pusi, latvieši svin Meteni.

Pirmās Meteni cildināt vakar sāka “Atštaukas”. “Namīna” sētā ap ugunskuru sastājušas, kā budēļos iešanai saposušās, rāva vaļā savas skaļās balsis, ne nieka nebaidīdamās no sala. Un nekautrēdamās no tā, ka virs uguns šogad iztrūcis lielā biezputras katla ar Meteņdienas cūkausīm. Tādi laiki, teica mutīgā Kalnarājas kundze, svētki jātaisa no nekā. Toties dziesmu viņām pārpārēm. Un cita par citu ņiprāka.

Kad pirmās dziesmas bija iedziedātas, saimnieces aicināja viesus istabā. Arī te galvenais cienasts – dziesmas. Tās bija līdzi arī kora “Aija” meitenēm, “Sakņu” un “Vēlavu” sievām. Tad nu sacentās, kurai skanīgāk, kurai drošāk, kurai lepnāk. Tina pina vārdus, soļus un ritmus, brīžam kautrīgi, brīžam drosmīgi atklādamas, ka zina gan, ka svinēdamas pavasara un latviskā jaunā gada atnākšanu spēj ar maģiskiem, auglību veicinošiem rituāliem tikt pie labas nākamā gada ražas, pilniem aizgaldiem staļļos un bagātības mājās. Viena otra vīra sirds, to neizturēdama, pievienojās ir dziesmām, ir dančiem.

Tiem, kuri gribēja arī ko praktisku padarīt, bija iespēja pamācīties aust, raisīt mājas rotas no ēveļskaidām vai pīt pīnītes.

Šodien, Pelnu dienā, ne viens vien atcerēsies šos “Namīnā” pavadītos brīžus un to pieklusināto noskaņu, kas līdzās skaļajām balsīm, kāju dipoņai, jautrajiem ritmiem, plandošajiem brunčiem, dzīvoja pati savu dzīvi, likdama saprast, cik vajadzīga mums ir vieta, kur latvietim latviski satikt latvieti.

Arī koncertdārzā “Pūt, vējiņi!” tika svinēts Metenis – Masļeņica. Krievu kopiena šos svētkus organizē jau piekto gadu. Viss bija sarīkots ar vērienu – skaļa mūzika, daudzu dažādu ansambļu uzstāšanās, viesi no Rēzeknes un Jēkabpils krievu kultūras biedrībām. Gādāts arī, lai svētku dalībniekiem būtu iespēja baudīt kāpostus, desiņas, pankūkas un grādīgākus dzērienus. Bērnu priekam – vizināšanās ar poniju. Apmeklētāju simtiem. Ar vērienu sācies, pasākums ar vērienu arī beidzās. Kad augsta ugunskura galā tika sadedzināta simboliskā Masļeņicas lelle, lai pēc ticējuma pavasarim būtu tīrs ceļš, tika sarīkots arī salūts.


Līvija Leine,
“Kurzemes Vārds”


“Atštaukas” pirmās sumināja Meteni.


Masļeņicas svinētājiem dejotprieku nekas netraucēja.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz