Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atvērs Tāļa Vaidara rakstniecības mantojuma 4. sējumu

Atvērs Tāļa Vaidara rakstniecības mantojuma 4. sējumu
13.10.2009 10:43

Otrdiena, 13. oktobrī, plkst. 16.00 Liepājas pārstāvniecībā Rīgā tiks atvērts Tāļa Vaidara rakstniecības mantojuma Katram sava 4. sējums “Ceļā uz drāmu… Ceļā ar drāmu…” un Radioteātra iestudējums “Maskas un prototipi”.

Rakstnieks liepājnieks Tālis Vaidars ar savu literāro patiesību ir liecinieks paša vienīgā dzīvotā laika zīmēm.

20 gadus Rīgas radio skanēja viņa – diktora Tālivalda Sīļa balss. Vēl pirms tam – Liepājā un Rīgā skanēja viņa spēlētais čells. Un tikai pēc pusgadsimta Radioteātrī skanēs viņa domas – rakstnieka Tāļa Vaidara literatūra, ko savā aizgādībā ņēmusi arī bijusī radio balss un Vaidara dzīvesbiedre – Anta Rugāte.

Viņa par tikko iznākušo rakstniecības mantojuma sējumu “Ceļā uz drāmu… Ceļā ar drāmu…”, kā arī romāna dramatizējumu un iestudējumu saka:

“Manas tiesības un pienākums ir ierakstīts rakstnieka dienasgrāmatā: Un tādi puspabeigti manuskripti ir veselas kaudzes. Šo to citēju Antai… Joki lieli! Laikam viņai pēc manas nāves būs jāpabeidz to, ko esmu saidejojis…”

T. Vaidara rakstniecības mantojums ir liecība par paaudzi, kura dzīvē ienāk kā no jūras izmests vilnis. Tā ir ļoti personiska liecība par laikmetu, kas kā dzīvē, tā rakstnieka literāro varoņu ceļā liek grūti saprotamus un vēl grūtāk caurejamus šķēršļus. Tāpēc tieši 4. sējumā ietvertajos dramaturģiskajos darbos, iespējams, visspilgtāk parādās Tāļa Vaidara radīto tēlu un viņa paša kopējā asinsrite, kopējas vērtības un morālie kritēriji nebijušos ideoloģiskos apstākļos.

T. Vaidara līdz šim tikpat kā nezināmo mantojumu dramaturģijā izdevumā vērtē teātra vēsturniece Silvija Freinberga un teātra zinātniece Gundega Saulīte. Sējumā iekļauts arī rakstnieka romāna Maskas un prototipi dramatizējums Antas Rugātes un Jāņa Jurkāna versijā – dramatiska poēma ar rakstnieka autobiogrāfiskiem motīviem, kas nupat iestudēts Radioteātrī sadarbībā ar režisoru Valdi Lūriņu, Valda Zilvera nošu raksta tēmās čellam un Valtera Pūces improvizācijās uz savulaik rakstnieka paša spēlētā instrumenta, bet galvenā varoņa Arvila Apoga lomā ir Gundars Grasbergs. 

“Četrdaļīgā jauniestudējuma pirmatskaņojums ir dubulta dāvana – Latvijas radio 84. un rakstnieka Tāļa Vaidara 82. dzimšanas gadā, bet Katram sava 4. sējums un iestudējums Radioteātrī arī ir kā dubulta dāvana, ko esmu sarūpējusi savā 60. mūža gadā kā pateicību tiem Latvijas sabiedrībā, kam te ir vienīgā zeme zem saules,” – saka Anta Rugāte, aicinādama uz tikšanos 2009. gada 13. oktobrī Liepājas pārstāvniecībā Rīgā

Aija Kopštāle,
Liepājas pārstāvniecības Rīgā atbildīgā sekretāre

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz