Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Austrasbērni atver sesto dziesmu burtnīcu

Austrasbērni atver sesto dziesmu burtnīcu
Foto: Andris Gertsons
23.12.2016 07:09

"Kurzemes Vārds"

“Labs draugs ir visai dārga manta, kas dzīvi patīkamu dar’,” – Austrasbērniem un draugiem dziedot Imanta Kalniņa un Andreja Upīša “Draugu dziesmiņu,” “Vienotības” biroja telpās “Romas dārzā” otrdien sākās dziesmu burtnīcas “Austras draugu dziesmas” atvēršanas svētki Liepājā. Pati Austra Pumpure nevarēja būt klāt, tāpēc dziesminieki un klausītāji sūtīja viņai labas un gaišas domas.

“Austras draugu dziesmas” ir jau sestā dziesmu burtnīca, ko izdod Austrasbiedrība. “Galvenā ideja, kāpēc izdodam šādas burtnīcas, ir vēlme saglabāt dziesminieku dziesmas. Tā ir misijas sajūta,” saka biedrības pārstāve un dziesminiece Inese Sērdiene un min, ka tā nav populārā mūzika un to nesacer profesionāli komponisti, izņemot dažus, bet paši dziesminieki, mūziķi, kuriem tas ir aicinājums. “Mūsdienu tautas folklora,” dziesmas raksturo Inese. Bieži vien šīs dziesminieku dziesmas, nekur nefiksētas, aiziet līdz ar dziesminiekiem, tāpēc svarīgi tās saglabāt drukātos vārdos un notīs, lai tās ne tikai neizzustu, bet lai tās dziedātu arī citi, kas to vēlas.

Austras draugu dziesmu burtnīcā, kuras izdošanu sponsorējusi pati Austra Pumpure, iekļautas 28 autoru 46 dziesmas, bet to ir krietni vairāk. “Katram dziesminiekam varētu izdot pa burtnīcai,” atzīst I. Sērdiene. Sestajā dziesmu burtnīcā apkopotas gan Austrasbērnu jeb Austras Pumpures audzēkņu, gan Austras draugu jeb, kā tos bieži dēvē pati Austra, atradeņu dziesmas. To autori ir Imants Kalniņš, Viktors Kalniņš jeb Viks, Andris Kārkliņš, Valdis Ābols, Ēriks Ķiģelis, Haralds Sīmanis, Ieva Akuratere, Valdis Atāls, Anta Eņģele, Silvija Silava, Rolands Lappuķe, Kaspars Dimiters, Juris Hiršs, Vita Krūmiņa, Agita Draguna, Pēteris Draguns, Andris Mičulis, Sintija Grava, Maija Kalniņa, Arnis Miltiņš, Kristīne Sudmale-Locika, Indulis Vanags, Ojārs Lapiņš, Inta Pauļuka, Jānis Rūcis, Jana Egle, Uldis Ozols un Juris Vilcāns. 

“Šajā dziesmu grāmatiņā ir mūsu dvēseles dziesmas. Tas, ko satiekoties dziedam, tas, ko paši esam radījuši,” Austras draugu dziesmu burtnīcas atvēršanas koncertā sacīja Inese Sērdiene. Tajā siltu un gaišu noskaņu dziesmās un stāstos par Austru Pumpuri un viņas iedvesmojošo spēku uzbūra Austrasbērni, atradeņi un, kā ar vieglu smaidu izskanēja, arī pieklīdeņi, burtnīcā iekļauto dziesmu autori Uldis Ozols, Kristīne Sudmale-Locika, Jana Egle, Jānis Rūcis, Maija Kalniņa un citi Austrasbērni – Kristaps Sudmalis, Renāte Ķeire, Rovena Palkavniece, Sandra Kalna un Inese Sērdiene.

Rakstniece J. Egle atcerējās, kā pirmoreiz Austru Pumpuri koncertā dzirdējusi tālajā 1977.  gadā, un no tā laika spilgti atmiņā palikusi I. Kalniņa “Betas dziesmiņa”, bet šodien viņa pati raksta dziesmas. “Austra Pumpure ir tāds fenomens, ka, atrodoties viņas tuvumā, nav iespējams nesākt rakstīt dziesmas, ja tu esi kaut cik muzikāls, ja tevī ir kaut kāds radošums,” viņa atzina. Bet Maija Kalniņa pastāstīja, ka ar Austras Pumpures dziedātām dziesmām pa īstam sastapās laikā, kad vadīja studentu teātri “Rikošets” un no dziesminieces teātra repertuārā paņēma Jura Vilcāna dziesmu “Celies, pirmais stāvs!”. Tā ir spēcīga dziesma, kas vēlāk kļuva par dziesminieku saietu tādu kā himnu. Savās domās un atmiņās starp dziesmām dalījās arī citi koncerta dalībnieki, bet dziesmas saulgriežu priekšvakarā dziedāja visi kopā – gan dziesminieki, gan klausītāji.

Austras draugu dziesmu burtnīcas ievadā dziesminieks Arnis Miltiņš raksta: “Mans draugs ir laiks. Laiks, laikmets jeb vienkārši mirklis. Mirklis, kurš pavadīts visiem kopā dziesmās, sarunās, smieklos, klusumā… (..) Novēlu, lai jūs caur Austras draugu dziesmām sajustu šī laika, laikmeta un mirkļa burvību, lai jūs vienmēr atrastu pareizos vārdus un spētu gan uzklausīt, gan saprast, gan arī piedot savam draugam.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz