Trešdiena, 17. aprīlis Rūdolfs, Viviāna, Rūdis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Benitas Bitānes retrospekcija vērienīgajā jubilejas izstādē ”Mans laiks”

Benitas Bitānes  retrospekcija vērienīgajā jubilejas izstādē ”Mans laiks”
05.09.2007 12:50

0

Atslēgvārdi

Piektdien, 7.septembrī, Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, lielajā izstāžu zālē vērienīgu retrospektīvu jubilejas izstādi atklās māksliniece Benita Bitāne. Speciālai šai izstādei ir sagatavots un klajā nācis krāsains izstādes katalogs. Izstāde būs skatāmi mākslinieces dažādu glezniecības periodu darbi, kas ļaus izsekot līdzi viņas otas triepiena mainīgumam, krāsu un pasaules izjūtai. Dažādos periodos otas raksts bijis atšķirīgs, ekspresivitāte balstīta līniju ritma organizācijā, dekorativitāte vienota ar tēla izteiksmīgumu.

Benitas Bitānes radošā pieredze vairojusies, strādājot glezniecībā, scenogrāfijā, vadot plenērus, vingrinot roku grāmatas mākslā un preses grafikā, kā arī vairojot savas un audzēkņu atziņas mākslas pedagoģijā. Tomēr palikusi uzticīga glezniecībai, kur rastas nozīmīgas jaunatklāsmes figurālās kompozīcijās, portretos klusajās dabās, ainavās. Turklāt nereti kāpjot pāri tīram žanra ierāmējumam, tos vienojot, saistot un sapludinot.

Latvijas Mākslas akadēmijas docente, mākslas zinātniece Ingrīda Burāde uzrunājošāko Benitas Bitānes glezniecībā saista ar viņas marīnām. ”Mēs esam tauta, kas dzīvo pie jūras, un mums ir stipra un skaista glezniecības gaita. No aizsākumiem līdz pat šodienai. Bet ir tikai nedaudz vairāk par pāris desmit māksliniekiem, kuri regulāri un padziļināti savas gleznieciskās vīzijas, koloristisko tvērienu, mākslas valodas pierakstus saistījuši ar jūru. Benita Bitāne ir viena no viņiem,” norāda Ingrīda Burāne.

Benita Bitāne beigusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un absolvējusi Mākslas akadēmiju ar diplomdarbu “Zvejnieku ostā” Eduarda Grūbes vadībā. 60. un 70. gados Liepājas teātrī strādājusi par vecāko mākslinieci dekoratori, bijusi scenogrāfe iestudējumiem P.Bomaršē “Figaro kāzas”, F.Ervē ” Šķelmīgā jaunkundze” u.c. 12 gadus līdz 1988. g. strādā par pedagoģi Lietišķās mākslas vidusskolā, pēc tam darbojas kā brīvmāksliniece, visus spēkus veltot glezniecībai. 1982.gadā uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā.

Izstādēs Benita Bitāne piedalās kopš 1958. gada. Iedvesmu gleznošanai rod pie jūras un Bārtas upes. Ražīga un aktīva māksliniece, personālizstādes rīko vidēji ik pēc trim četriem gadiem gan Liepājā, Rīgā, citās Latvijas pilsētās. 2000.gadā piedalījusies septiņu valstu mākslinieku darbu izstādē Japānā – Kobē.

Gleznošanas stils ekspresīvs, lielos krāsu laukumos, maz pievēršot uzmanību konkrētām sīkdaļām, prot būt gan romantiski liriska, gan dinamiska, pat dramatiska. Par savām gleznām ieguvusi arī vairākas balvas.

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz