Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Bērniem jauna Mākslas māja

Bērniem jauna Mākslas māja
01.12.2008 07:01

Droši var teikt, ka savas pastāvēšanas 34 gados tik sarežģītas peripetijas un pārmaiņas, kādas ir piedzīvojusi Bērnu mākslas skola, Liepājā nav pieredzējusi neviena cita izglītības iestāde. Ar milzīgu uzrāvienu tās dibināšanas 1974.gadā līdz pat 90.gadiem, bet tad sekoja gadi, kad skoliņai kā Lietišķās mākslas vidusskolas struktūrvienībai vairs neatradās normāla dzīves telpa stacionārā Alejas ielā.

Audzēkņi kopā ar saviem skolotājiem gluži kā bārenīši sāka ceļot no vienas vietas uz citu, izstaigājot gan pažobeles, gan pagrabus, tā īsti mājas neatrodot nekur.

Kā dāvana no debesīm

Bērnu mākslas skolai ne mazāk stresa pilns un neziņā tīts sākās šis jaunais mācību gads. Pirmajā skolas dienā direktore Smaida Rubeze skolotājus un audzēkņus, daudziem negaidot, iepazīstināja ar skoliņas jaunu vadītāju Ilzi Elizabeti Rasu. Tāpat septembris drudžaini tika aizvadīts, pārceļoties uz 8.vidusskolu, kur tās direktore Jevgeņija Mickeviča varēja ierādīt telpas tikai pagrabstāvā un 3.stāvā. Bērnu mākslas skolas vajadzībām tās bija galīgi nepiemērotas, skolotāji un jaunā vadītāja pēc labākās sirdsapziņas pašu spēkiem drudžaini mēģināja tās piemērot mācībām, lai gan nebija ne mēbeļu, ne arī mācību līdzekļu.

Savu neapmierinātību un pretenzijas drīz vien pauda arī bērnu vecāki. Ne tikai ekonomiskās krīzes apstākļos vecākiem bija problemātiski bērnus izvadāt uz patālo Ezerkrasta mikrorajonu, bet iebildumus radīja arī mācību apstākļi, telpu sliktais tehniskais stāvoklis un tas, ka skoliņa nevarēja nodrošināt saviem audzēkņiem stabilu un piemērotu mācību laiku.

Oktobris jau gāja uz beigām, kad pienāca pārsteidzoša ziņa – ir panākta vienošanās ar Liepājas Ebreju draudzi par iespēju Bērnu mākslas skolas vajadzībām nomāt telpas Kungu ielā 21a.

Garus gadus gaidīja un tagad tik pēkšņi – vesela māja iedota tikpat kā debesu dāvana! Liepājas Mākslas vidusskolas direktore Smaida Rubeze gan apgalvo, ka tā gluži neesot: “Mēs jau ilgāku laiku regulāri, līdz pēdējam brīdim pirms mācību gada sākuma, iepazīstinājām pašvaldību ar problēmām skoliņā. Manas kā direktores galvenais uzdevums un mērķis ir lielo skolu gatavot pārejai uz Mākslas koledžas statusu. Katru gadu ieviešam jaunas un mūsdienīgas izglītības programmas, bet stacionārā Alejas ielā telpu tam sen jau ļoti trūkst, kur nu vēl mazajiem. Turklāt mēs ceram, ka tuvākā nākotnē, kā tas noticis ar visām šādām skoliņām Latvijā, izņemot divas, Bērnu mākslas skola pāries Pilsētas domes pārraudzībā.”

Un tomēr, kā pašvaldībai izdevās pēdējā brīdī iegūt tik lielisku ēku? Domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde skaidro: “Sākās ar to, ka kādu dienu Liepājas Ebreju draudzes vārdā pie manis vērsās Ilana Ivanova un piedāvāja ēku Kungu ielā 21a pašvaldībai izīrēt bērnudārza vajadzībām. Kad to apskatījām, secinājām, ka tās piemērošana šim nolūkam prasīs lielas investīcijas. Tad man ienāca prātā, ka šī māja varētu būt noderīga Bērnu mākslas skolai, kura visus šos ilgos gadus ir bijusi kā tāds pabērns, piektais ritenis lielajai – Mākslas vidusskolai, kas tāpat jau sen mocās ar telpu trūkumu. Ebreju kopiena piedāvāja namu izīrēt, nosakot 1,50 latu par kvadrātmetru. Nekavējoties uzsākām visas nepieciešamās procedūras, lai māja nonāktu Liepājas Māksla skolas rīcībā kā tās struktūrvienība. 24.oktobrī Pilsētas domes sēdē deputāti nolēma piešķirt finansējumu 15 tūkstošu latu apmērā Mākslas vidusskolas profesionālās ievirzes programmai “Vizuāli plastiskā māksla”. Un tas nozīmē, ka pašvaldība dod garantiju uz 10 gadiem, katru gadu nodrošinot ar 15 tūkstošiem latu, lai Bērnu mākslas skolas audzēkņi varētu droši sekmīgi un produktīvi mācīties.”

Jauna slota tīri slauka

Bērnu mākslas skolas jauno māju atklāja ceturtdien, kad beidzot arī audzēkņi varēja sākt normālu mācību procesu. Bet kopš šā gada 1.septembra darbu sākusi skoliņas jaunā un enerģiskā vadītāja Ilze Elizabete Rasa.

Jaunā vadītāja pauž ciešu apņemšanos: “Mans kā Bērnu mākslas skolas vadītājas mērķis ir saglabāt skolā esošās vērtības un tradīcijas, tās papildinot ar mūsdienīgām tendencēm. Gribu veicināt integrētas mākslas apgūšanu, lai mūsu skola būtu konkurētspējīga ar Rīgas mākslas skolām un lai mūsu skolēni iegūtu labas zināšanas un prasmes vizuālās mākslas un dizaina kvalifikācijas ievirzē, kas viņiem nākotnē palīdzētu veiksmīgi iestāties mākslas un dizaina vidusskolās. Jau šajā mācību gadā jāpalīdz bērniem uzsākt mācības jaunajā mācību programmā – datorgrafikā,” apņēmības pilna priecājas Ilze Elizabete Rasa.

 

Par to, kādas ieceres ir saistībā ar jauno skoliņu vadītājai Ilzei Elizabetei Rasai un Liepājas Mākslas vidusskolas metodiķei, Kurzemes reģiona Mākslas skolu metodiskā centra vadītājai Andrai Zvirbulei, lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 1.decembra numurā Indras Imbovicas publikācijā.

Omulīgā māja Kungu ielā 21a, kur mājvietu atradusi Bērnu mākslas skola.

Mazie molbertiņi ar bērnu zīmējumiem jau atraduši vietu jaunās skoliņas izstāžu zālē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz