Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Briseles kāposti, baseins un laika vektors

Briseles kāposti, baseins un laika vektors
Foto: Egons Zīverts
12.05.2016 07:03

"Kurzemes Vārds"

Trīs jaunas mākslinieces, Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Madara Lazdiņa, Sandra Strēle un Madara Auzenbaha uz Liepāju atvedušas laikmetīgās mākslas izstādi “BBX”. Tajā viņas runā par pašām un sabiedrībai svarīgiem sociāli politiskiem jautājumiem.

Izstādē “BBX” apmeklētāji var apskatīt realitāti šķetinošas parādības, kas balstītas cilvēka fantāzijā, un tās atsaucas uz realitāti, manipulē ar veselo saprātu, lai pakļautu sev īstenības negrozāmo gribu – norādīts izstādes reklāmas materiālā. Trīs jaunas mākslinieces, kuras 2014. gadā beigušas Latvijas Mākslas akadēmiju un guvušas gan starptautisku izstāžu un ārvalstu studiju pieredzi, rāda pavisam jaunus darbus, kas tapuši, tiklīdz saņemts uzaicinājums sarīkot izstādi Liepājā. Tas bijis aprīļa vidū.

“Jūs droši vien pamanīsiet, ka mēs savos darbos runājam par politiku, par šā brīža situāciju Eiropā un pasaulē. Bet caur jokiem, satīru,” atklāšanā sacīja viena no māksliniecēm Madara Lazdiņa. Izstādē ar noslēpumaino nosaukumu “BBX” viens B apzīmē Madaras Auzenbahas gleznu sēriju “Briseles kāposts”. māksliniece pastāstīja, ka viņas darbi runā par sociāli politisko, sociāli ekonomisko grūtsirdību un “tā kā meklē kādu vainīgo”. “Briseles kāposti noteikti daļēji ir vainīgi pie visām mūsu ķezām,” viņa ironiski bilda.

Otra B pamatā ir Sandras Strēles gleznās un instalācijā “Dziļi iekšā” akcentēts baseins un ūdens metafora. “Ūdens ietver sevī gan kustību, gan ūdenī notiek kustība,” viņa pamatoja šo izvēli. Nelielā instalācijā – baseina maketā redzams sastāvējies ūdens, kas iezīmē stagnatīvu procesu, tomēr augi baseinā paceļas virs ūdens līmeņa, un tas iezīmē zināmu cerību – savu darbu skaidro māksliniece. Tas zināmā mērā esot sasaistāms ar sociāli politisko situāciju pasaulē.

Bet X ir M. Lazdiņas gleznās akcentētais laika nogrieznis, “kas apstājies savā ritējumā”. Viņas gleznas runā par tagadni, kas ir tāla pagātne, proti, māksliniece uz Briseles urbāno ainavu lūkojas caur stilizāciju, vēstures prizmu. “Es izmantoju manis stilizētu iespaidu par 18. gadsimta gravīrām un tā laika pilsētattēlojumu, bet es to daru ar mūsdienu Briseli, tādā veidā radot sajūtu, ka tas viss, kas ir tagad, pagājis, un mēs jau rēķināmies ar citām problēmām. Šā brīža situācija jau sen ir atrisināta.”

Divas Madaras un Sandra ir kolēģes un draudzenes. Lai gan vairākkārt meitenes piedalījušās vienās un tajās pašās kopizstādēs, izstāde trijatā viņām notiek pirmoreiz. S. Strēle skaidroja, ka tam par iemeslu bijusi līdzīga aktuālā tematika un saderība. “Visiem darbiem ir sociālpolitiskais konteksts, un tie ļoti labi nolasījās kopā tematiski un idejiski,” viņa sacīja. Jauniem cilvēkiem mūsdienās nav ierasti mākslā pievērsties sociāli politiskiem jautājumiem. Kas uz to pamudinājis jaunās mākslinieces? “Man šajā dzīves periodā šķiet aktuālāk reflektēt par visai sabiedrībai aktuālām un mazāk man personīgi aktuālām lietām,” pamatoja M. Lazdiņa. “Bet, es domāju, tas var mainīties.” Sandra atzinās, ka parasti mākslā neiekļauj sociālpolitisko kontekstu. Taču pēc sarunas ar kādu mākslas kuratori par to, ka jaunajai paaudzei nepiemīt interese par šādiem procesiem, māksliniece nodomājusi pamēģināt. “Jaunie mākslinieki glezniecībā vai citā mākslas medijā ir orientēti uz individuālu pārdzīvojumu vai kaut kādu tā kā eskeipisma formu,” novērojumos dalījās S. Strēle. “Un es sapratu, ka ir interesanti padomāt arī plašākā mērogā.” Bet, pēc M. Auzenbahas domām, izteikti individuālu darbu uztaisīt esot sarežģīti. “Būtībā tu caur sevi runā par pasaulē aktuālām problēmām. Un, ja tevi kaut kas ietekmē un tu par to vēlies runāt, tad tas ir sociāli aktuāls. Man tā šķiet,” viņa uzsvēra.

M. Lazdiņai šī ir otrā mākslas pieredze Liepājā. Pirmā bijusi septembrī kultūras naktī “Akti naktī”, kurā viņa piedalījusies ar nelielu personālizstādi “Ieva”. M. Auzenbaha Liepājā agrāk viesojusies vai nu pie radiem, vai atpūtas nolūkā. Bet S. Strēle reiz Liepājā piedalījusies vasaras plenērā ostā un šeit viesojusies arī citkārt. “Ir forši, ka Liepājā veido izstādes, to varētu būt vairāk, vairāk laikmetīgās mākslas,” viņa secināja.

Izstādi “BBX” biedrības nama galerijā varēs aplūkot līdz 31. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz