Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Čakstenieku atmiņas ievākotas

Čakstenieku atmiņas ievākotas
Foto: Egons Zīverts
04.12.2018 07:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jāņa Čakstes Liepājas 10. vidusskola ar mīlestību izdod pati savu vēstures grāmatu “Čakstes skolas stāsti”, kurā apvienoti vēstures un skolēnu atmiņu stāsti. “Grāmatā ir redzams pat tas, kā J. Čakste mūsu pagalmā liepu stāda,” lepojas krājuma veidotāja, skolotāja Irisa Otrupe.

Lai gan stāstu krājumā pārsvarā runāts par 10. skolas vēsturi un skolā piedzīvoto, skolotāja domā, ka tā spētu aizraut jebkuru lasītāju, gan atskatoties pagātnē, gan gremdējoties atmiņās, kā bija toreiz, pat ja tā bija cita skola. Tā laika atmiņas varētu būt līdzīgas. Grāmatas sākumā ir himna, kuras vārdu autors ir J. Čakstes pamatskolas absolvents 40. gados – Olafs Gūtmanis. Mūziku sacerējusi Arita Brūne.

Skolotāja stāsta, ka bijušie čakstenieki sapulcējušies un izdomājuši, ka viņu atmiņu stāsti nedrīkst vienkārši aiziet nebūtībā, Tad arī izlēmuši atgriezt šīs sajūtas, kas valdīja skolā pagājušā gadsimta 30. gados un padomju laikos. Grāmatā atrodamas bijušo audzēkņu atmiņas un stāsti, kas apkopoti vidusskolēnu zinātniski pētnieciskajos darbos. Pirmā atmiņu stāsta autore ir Astra Upīte (tolaik Putne). Viņa plaši apraksta kādu meiteņu klasi, kuras lielākais netikums bijis knaibīšanās, tādā veidā atainojot noskaņu, kas trīsdesmitajos gados valdīja skolā. Vēl krājumā publicēts Renātes Ķeires pētījums par skolas karogu, ko restaurējusi tekstilmāksliniece Lia Mona Ģibiete. Sieviete pēc restaurācijas rosinājusi oriģinālo karogu sargāt un neļaut vējam to plandīt, jo tas ir dārgums, kas jāsaudzē un jāglabā skolas muzejā.

I. Otrupe apliecina, ka grāmata ļoti labi parāda šo grūto laiku un situāciju skolēnu vidū. “Pagaidām gan ar grāmatu iespējams iepazīties tikai J. Čakstes skolas bibliotēkā, bet tā tiks dāvināta labākajiem skolēniem un izmantota skolas prezentēšanai.” Ja pēc grāmatām būs pieprasījums, skolotāja sola meklēt iespējas nodrukāt papildu tirāžu.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 4. decembra numurā.

#kvards-20181204-12#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz