Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Centrālā bibliotēka dāvinājumā saņem grāmatu par latviešu biedrībām

Centrālā bibliotēka dāvinājumā saņem grāmatu par latviešu biedrībām
Foto: Publicitātes
26.04.2019 14:05

liepajniekiem.lv

Februārī ir izdota grāmata ”Latviešu biedrības Latvijā: vēsture vai nākotne”, kurā apkopota vēsturiska informācija par visām 22 Latvijā šobrīd pastāvošajām latviešu biedrībām, vēsta SIA ”Liepājas latviešu biedrības nams” sabiedrisko attiecību speciāliste Amanda Anna Millere.

Lai ikvienam sniegtu iespēju uzzināt visām pastāvošajām latviešu biedrībām un to vēsturi, Liepājas latviešu biedrības nams šī gada pavasarī Liepājas Centrālajai zinātniskajai bibliotēkai dāvināja divus šīs grāmatas eksemplārus

Grāmata tapusi par godu Rīgas latviešu biedrības 150 gadu jubilejai, kas ir Latvijā vecākā latviešu biedrība. Žurnāliste Ilze Būmane veikusi šo pētījumu, kas veidots, lai noskaidrotu plašāku informāciju par visām Latvijā esošajām latviešu biedrībām, to skaitā Liepājas latviešu biedrību.

Grāmatā apkopoti stāsti par latviešu biedrību veidošanās vēsturi, biedrību namu vēsturi un šodienas darbības virzieniem. Vairāk kā gadu pētījuma izstrādāšanā un intervijās piedalījās Liepājas latviešu biedrības nama valdes locekle Vita Hartmane. Viņa atceras: ”Apkopot vēsturi un materiālus grāmatai man nesagādāja lielas grūtības, jo pētniecisko darbu par Biedrības nama vēsturi jau biju veikusi, izstrādājot savu maģistra darbu augstskolā. Toreiz biju izlasījusi visas iespējamās publikācijas par Liepājas latviešu biedrību. Ar žurnālisti I. Būmani tikāmies vairākās intervijās, kurās mēģināju viņai nodot visas savas zināšanas, jo līdz šim Latvijā nekad nebija tapusi šāda grāmata par latviešu biedrībām vēsturiskajā griezumā.”

Grāmatas autore I. Būmane par veidošanas procesu atzīst: ”Iepazīstoties ar latviešu biedrībām, secināju, ka pastāv trīs dažādas grupas: biedrības, kas darbojas, kultūras iestādes, kas apdzīvo senāk celtos biedrību namus, un biedrības, kas strādā ar citu nosaukumu. Visām trim raksturīgi kopīgi mērķi – latviešu kultūrmantojuma saglabāšana, tradīciju tālāka attīstība un latviskā gara dzīve.”

Savulaik dibināto latviešu biedrību jēga ir bijusi valstiskuma apziņas veidošana, kuras rezultātā dibināta valsts, bet latviešu biedrības, kas dibinātas jau neatkarīgā Latvijā, darbojas ar moto, ko autore uzsver grāmatas ievadā – ”Tautas gara spēks ir drošība valsts pastāvēšanai”. Grāmata ilustrēta ar latviešu biedrību un novadu muzeju vēsturiskiem un salīdzinoši nesen uzņemtiem fotoattēliem, kā arī dokumentu kopijām, kas sniedz ieskatu kādreizējo biedrību darbībā. Tās noslēgumā iekļauts Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Ojāra Spārīša vēlējums Latvijai un Rīgas Latviešu biedrībai – 100. un 150. gadskārtā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz