Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Četru stihiju nianses

Četru stihiju nianses
Foto: Egons Zīverts
11.03.2019 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas muzejā atklāta četru spilgtu Latvijas mākslinieču Patricijas Brektes, Līgas Ķempes, Ilzes Smildziņas un Ilonas Pulkstenes darbu izstāde “Nereālās nianses”. “Šī ir pirmā reizi, kad mēs četratā vienojamies izstādē. Esam pateicīgas par šādu iespēju Liepājas mākslas telpai,” saka Liepājas patriote, māksliniece Līga Ķempe.

Mākslinieces iepazinušās jau sen, studiju laikā. Sakarus turpinājušas uzturēt, laika gaitā braukušas ciemos cita pie citas, piedalījušās plenēros. Tas rezultējies ar brīnišķīgu izstādi Liepājas muzejā. Izejot visu mākslas darbu apli, var manīt, cik dažādas ir mākslinieces, viņu skatījums uz dzīvi, lietām un pasauli kopumā. “Jā, mēs esam kā četras stihijas,” saka Patricija Brekte. “Manos darbos dominē ūdens, piemēram, glezna ar vardi saucas “Kurzemniece”. Tur attēlots parasts Latvijas dīķis, kurā varde izskatās īpaši skaista. Ilzes darbos lielākoties redzamas debesis, mākoņi, kas notverti plenēros. Līgas gleznās valda zemes stihija, tur notiek zemes lietas – cilvēciņi dzīvo un vairojās, arī veltījumā Borisam Bērziņam redzami brūnganie toņi. Savukārt Ilonai ir dūmi. Un nav taču dūmu bez uguns, vai ne?” draudzeņu mākslas nianses atklāj P. Brekte.

Nejaušības un apstākļu sakritības rezultātā pirms trim nedēļām mākslinieces sastapās un nolēma četratā ļauties Liepājas muzeja vilinājumam – pirmajai draudzeņu kopizstādei. Lai arī katra dāma ir personība ar savu raksturu, apkopojot viņu darbus, izdevies panākt efektu, kas saviļņo emocijas – uztrauc, nomierina, mudina uzdrošināties un iztēloties.

Liepājniece Līga Ķempe gleznas, kas tapušas pagājušā gada rudens izstādei laikmetīgās mākslas muzejā “Erarta” Sanktpēterburgā, dzimtajā pilsētā un Latvijā izrāda pirmo reizi. L. Ķempes glezniecībā svarīgs izteiksmes līdzeklis ir aizrautīga rotaļāšanās ar klasiskām metodēm un tehnikām – noteikts dažādu krāsu slāņojums, skrāpējumi, špaktelējumi, slīpējumi un glazējumi. Tas lieliski redzams gleznās “Gadalaiki”, kur attēlots pāris, arī ģimene, kas dzīvo savu dzīvi cauri gadalaikiem. Mākslas tehniku sajaukums lieliski ataino patieso zemes dzīves būtību, kur cilvēki, krāsas un tekstūras sajaucas vienotā kopumā. “Būt kopā visām četrām ir īpaši interesanti un satraucoši,” atzīst L. Ķempe.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 11. marta numurā.

#kvards-20190311-10#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz