Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dalās savās prasmēs un zināšanās

Dalās savās prasmēs un zināšanās
Foto: Egons Zīverts
03.04.2017 07:03

"Kurzemes Vārds"

Nedēļas nogalē 167 vietās visā Latvijā norisinājās pasākums “Satiec savu meistaru!” un ļaudis pie sevis aicināja tautas lietišķās mākslas meistari, amatnieki, dziedātāji, stāstnieki un muzikanti. Interesentus pie sevis gaidīja arī meistari Liepājā.

Liepājā kā katru gadu viena no rosīgākajām pasākuma “Satiec savu meistaru!” vietām ir lietišķās mākslas centrs “Dārza iela”, kur darbojas studijas “Liepava”, “Kursa” un “Zītars”. Piektdienā tur rosījās pedagogi, kas piedalījās profesionālās pilnveides seminārā “Kurzemnieku tradicionālās, vietējās savdabības”, kur mācījās darināt krāšņus vainagus, aust celmaines, apstrādāt dzintaru un daudz ko citu. Bet sestdien studijās gaidīja arī citus interesentus. Studiju meistares atzina, ka cilvēki šajā akcijas dienā vēl arvien nāk un interesējas par dažādām amatprasmēm, taču minēja arī, ka gaidījušas mazliet vairāk interesentu.

Meistardienu aktivitātes norisinājās arī dažviet citur pilsētā – Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas telpās, Romas dārzā un arī folkloras centrā “Namīns”, kur ar atjaunotu folkloras programmu par Latvijas putniem bērnus un citus interesentus pie sevis gaidīja dzirkstošās “Atštaukas”. Latvijas putnu programmai piektdienas pēcpusdienā bija ļoti liela atsaucība, un pie “Atštaukām” ciemos ieradās septiņas bērnudārzu grupiņas no tuvējiem dārziņiem. Bērni uzzināja, kā katrs putns dziesmu ieguvis, gāja rotaļās, klausījās un dziedāja dziesmiņas, minēja mīklas par putniem, centās atpazīt putnus, kas bija salaidušies improvizētā kokā – slotā. “Bērni diezgan gudri,” atzina “Atštauku” vadītāja Ināra Kalnarāja.

Viņas ir folkloras meistares un savas zināšanas dažādās programmās ar rotaļām, dziesmām un izdarībām ļauj iepazīt un iemācīties arī citiem. “Mūsu meistardarbnīca ir pasaku teikšana, dziesmas un rotaļas,” sacīja I. Kalnarāja un vērtēja, ka akcija “Satiec savu meistaru!” ir vajadzīga, jo tā pievērš cilvēku uzmanību, pamudina viņus doties, piemēram, uz lietišķās mākslas studijām paraudzīties un varbūt arī iemācīties jaunas amatprasmes. “Atštauku” vadītāja novērtē tautas lietišķās mākslas studiju devumu, taču norādīja uz to, ka Lejaskurzemes pusē pietrūkst, kas nodarbotos ar vīriešu amatiem. Viņas kolēģe Dace Liepa pieļāva, ka varbūt šādi amatnieki ir, taču šajā akcijā nepiedalās un mēs par tiem nezinām, tāpēc būtu svarīgi viņus apzināt un iesaistīt šajā akcijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz