Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Darbs ar jaunajiem talantiem nav viegls

Darbs ar jaunajiem talantiem nav viegls
Foto: godateatris.lv
31.10.2013 17:06

liepajniekiem.lv

Veiksmīgi īstenojas biedrības “Goda teātris” uzsāktais projekts “Mazais cilvēks – Lielā pasaule”, kura ietvaros Liepājas speciālās internātpamatskolas audzēkņi veido ļoti īpašu izrādi. Projekta pirmajā mēnesī – septembrī – notika sagatavošanās darbi, oktobrī sākās nodarbības gan bērniem, gan viņu atbalsta personām.

Nodarbības Liepājas speciālajā internātpamatskolā notiek trīs reizes nedēļā – pirmdienās, trešdienās un ceturtdienās, vēstīts mājas lapā godateatris.lv, kur var sekot līdzi projekta gaitai. Pirmo nodarbību, 2.oktobrī, vadījusi psihosociālā atbalsta speciāliste Evija Siliņa, un viņa ir vienīgā, kas strādā ar abām mērķgrupām.

“Esmu iepazinusies ar brīnišķīgu jauno paaudzi, kaut arī reālais darbs, atzīšos, atšķiras no iepriekš iedomātā. Nav tik vienkārši ielikt jaunos talantus kādā konkrētā rāmī un nodarbību gaitā nākas improvizēt arī man – šķietami nebūt ne tik radošai personībai,” atzīst bērnu psihiatre. Viņa ir iepazinusi arī otro projekta mērķgrupu – bērnu atbalsta personas. “Ir saņemtas konkrētas norādes par atbalsta personu interesējošām jomām, esam vienojušies par sadarbības formu un tematiem. Prieks par cilvēku ieinteresētību savā darbā un bērnu likteņos!”

Viens no E.Siliņas mērķiem ir filmēt nodarbības dažādos projekta posmos, lai redzētu, cik ļoti bērni atveras un mainās projekta gaitā. Tādēļ speciāliste regulāri ielavās mākslinieka Vara Siliņa un aktiera Kaspara Goda vadītajās nodarbībās, lai vienkārši vērotu bērnus. Kā saka viņa pati, “saskatu viņu tā brīžu emocijas, sajūtas, dvēseles stāvokļus un meklēju tam pamatojumu. Redzu daudz resursu gan emocionālajā, gan radošajā jomā”.

Svarīgākais uzdevums, uzsākot projektu, ir savstarpēji iepazīties, atrast vislabāko darbības formu, lai veiksmīgi sastrādātos.

Pēc pirmajām nodarbībām, jautājot, kā īsti klājas V.Siliņam, viņš stāsta: “Esmu iepazinies ar bērniem, kuru pasaules vīzija, iespējams, ir atšķirīga no miljardiem citu bērnu pasaules skatījuma. Jāatzīstas, ka strādāt nav viegli – reizēm nākas samulst, reizēm – pārbaudīt savas pacietības limitu. Tomēr darbs sniedz gandarījumu un intuitīvi jūtu, ka mūsu ieceres izdosies.”

Pirmajās nodarbībās kopā ar bērniem tiek noskaidrots, kas ir teātris, ko tajā dara, kā darbojas mākslinieki, kas ir scenogrāfi un kā top tērpi. Un tāpat kā lielajiem, arī mazajiem katram ir savs teātris. “Esam vizualizējuši arī dažādus tēlus un pēc tam tos zīmējuši,” pastāsta V.Siliņš. Projekts “Mazais cilvēks – Lielā pasaule” ir ieguvis savu logo, kas sastellēts no bērnu veidotiem zīmējumiem, jo katrs radīja savu variantu.

Atgādinām, ka projektu “Mazais cilvēks – Lielā pasaule. Teātra māksla kā psihosociālās integrācijas iespēja” plānots īstenot 11 mēnešu laikā – no šā gada 1.septembra līdz 2014.gada 31.jūlijam. Tā laikā tiks iestudēta un radīta izrāde, kurā jaunieši būs iesaistījušies ne tikai kā aktieri. Viņi paši veidos kostīmus, scenogrāfiju skices, plakātus. Pirmizrāde paredzēta nākamā gada maijā. Plānotas arī četras izbraukuma izrādes, lai ar rezultātiem iepazīstinātu sabiedrību. Ja būs pieprasījums, iespējams, skaits būs lielāks.

Biedrība “Goda teātris” finansējumu – 13 643,34 latus – projektam “Mazais cilvēks – lielā pasaule. Teātra māksla kā psihosociālās integrācijas iespēja” ieguva, piedaloties nevalstisko organizāciju projektu konkursā, ko rīkoja Sabiedrības Integrācijas fonds (SIF). Kopējās projekta izmaksas ir vairāk nekā 15 tūkstoši lati. Šobrīd norit darbs pie trūkstošā finansējuma piesaistīšanas. Projekta mērķis ir īstenot inovatīvu pasākumu Liepājā, kas veicinātu jauniešu ar īpašām vajadzībām psihosociālo rehabilitāciju, uzlabotu viņu radošumu, saskarsmes prasmes un veicinātu produktīva brīvā laika pavadīšanu.

Projektā iesaistījušies: aktieris Kaspars Gods, mākslinieks Varis Siliņš, psihosociālā atbalsta speciāliste Evija Siliņa un aktivitāšu koordinatore Ingrīda Jēče. 

Projektam var sekot mājas lapā godateatris.lv, kur atsevišķā sadaļā tiek publicēta dienasgrāmata, informējot par
projekta gaitu. Par to var lasīt arī “Goda teātra” lapā portālā draugiem.lv. Vēl ir aktivizēts konts tviterī @MazaisCilveeks.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz