Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dižā vienkāršība

Dižā vienkāršība
04.01.2010 11:33

Atslēgvārdi

“Ir neiespējams atrast kādu pilsētu, kas izskatītos gluži tāda, kā tās plāns to paredzējis trīsdesmit vai pat tikai pirms desmit gadiem. Pilsētu plānotāji nav nemaldīgi nākotnes pravieši.

Saimnieciskās un sabiedriskās sistēmas mainās nepārtraukti, tāpat arī cilvēku prasības un to virzieni ne vienmēr iepriekš paredzami. Daudzkārt plāni ir arī bazēti uz optimistiskākiem pieņēmumiem, nekā tos varētu attaisnot ar rūpīgiem ekonomiskiem apsvērumiem. Daudzi plāni pagatavoti tīši pārspīlēti grandiozā veidā, lai uzturētu vai radītu cilvēkos cerības.” (“Kāda būs Rīga 2000. gadā ?”, Sigurds Grava, Jaunā Gaita nr. 71, 1968 )

Šī gada septembrī domās atvadījāmies no izcila un starptautiski plaši pazīstama pilsētplānošanas speciālista, ASV mītoša latvieša, sirdī liepājnieka Sigurda Gravas (1934-2009). Pārlūkojot S.Gravas rakstus, redzams, cik tālredzīgs viņš bijis… un cik maz viņa viedums iespaidojis mūsu rīcību. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas profesors S.Grava dāsni piedāvājis savu palīdzību gan Rīgai, gan Jūrmalai, gan savai dzimtajai Liepājai. Praktisko sadarbību palaikam kavējušas Latvijas finanšu grūtības, likumu līkumi un cilvēku ierobežotā saprašana, bet S.Gravas spilgtā un vienlaikus vienkāršā personība, cerams, būs atstājusi paliekošu ietekmi uz latviešu arhitektiem un plānotājiem, kuriem bijusi iespēja klausīties viņa lekcijas, darboties kopā ar viņu plānošanas grupās un konkursu žūrijās, lasīt rakstus. 

Es visvairāk vēlētos, lai mēs no S.Gravas būtu mācījušies divas lietas : degsmi un izteiksmes vienkāršību. Abas šīs īpašības Latvijā nav dižā cieņā –  te īstenam profesionālim neklājas izrādīt personīgu attieksmi pret savu darbu un savas domas vēlams izteikt tik ”gudri”, lai apmulsinātu pat amata brāļus. Tas rada iespaidu. Tas ir izdevīgi –  ”gudro” vārdu plūdumā peldošos uzskatus , vajadzības gadījumā, var vieglāk mainīt. S.Gravas viedoklis gan publiskā diskusijā, gan drukātā tekstā allaž bijis skaidri uztverams – par vai pret, kāpēc, vienkāršā un saprotamā valodā, ko dzīvu un spilgtu dara tieši cilvēciskās emocijas.

Rīdzinieki var būt lepni uz savu vēsturi, cīnoties par savām tiesībām. Tādi apspiedēji bija krustnešu ordenis, arhibīskapi, iekarotāji no ārzemēm, visāda veida karaļi un cari. Vēsture atkārtojas! Kā republikas valdība uzdrošinās iemaisīties pašvaldības darīšanās par tās vietējo iekārtu apsaimniekošanu? It sevišķi valdība, kura pēdējā laikā neizceļas ar prasmi nevienā jomā? Nesaprotama situācija tiesiskā (?) valstī.” (”Uz pilnīga korķa sliekšņa’, Sigurds Grava, Professor Emeritus of Urban Planning, Columbia University, New York City,  Rīgas Laiks 1/2009)

Ja katrs tik karsti iestātos par savu viedokli? Ja mēs patiesi prastu nošķirt savas ”darīšanas” no visādām ”padarīšanām”? Un ”iemaisītos” tur, kur mūsu vajag, nevis maisītos visur? Un censtos palīdzēt savai dzimatjai zemei un pilsētai, kā vien spēdami? Par šīm pārdomām es arī pateicos Sigurdam Gravam. Redziet, liepājnieki, mums ir atkal viens liels cilvēks bijis savu domu un darbu mērīšanai. Varbūt ar laiku mēs viņu arī patiesi uzklausīsim.

UZZIŅAI:

S.Gravas biogrāfijas fakti apkopoti no viņa piemiņai veltītajiem materiāliem š.g. septembrī Latvijas masu medijos (laikraksts ”Diena”, portāli delfi, apollo, tvnet, a4d), foto no portāla vitolufonds

Sigurds Grava  dzimis 1934.gada 25.septembrī Liepājā. Viņš aktīvi darbojies pilsētplānošanas nozarē vairāk nekā 45 gadus. 1955. gadā Ņujorkas Pilsētas Koledžā S.Grava ieguvis bakalaura grādu celtniecībā, 1957.gadā Kolumbijas Universitātē – maģistra grādu Pilsētas plānošanas specialitātē un 1965.gadā – doktora grādu Transporta plānošanas specialitātē.

Viņš bijis Kolumbijas Universitātes pilsētplānošanas programmu direktors un emeritētais profesors, kā arī ietekmīgās konsultantu firmas “Parsons Brinckerhoff” viceprezidents un ilggadējs ANO konsultants transporta un pilsētu plānošanas lietās. ANO norīkojumā vai individuāli kā eksperts transporta infrastruktūras attīstības projektu ietvaros profesors Grava ir strādājis vairāk nekā 25 pasaules valstīs Ziemeļamerikā, Eiropā, Dienvidamerikā, Āfrikā un Āzijā.

Profesors Grava bija Latvijas Zinātņu akadēmijas biedrs, kā arī ASV Plānošanas asociācijas, ASV Civilo inženieru asociācijas, ASV Sertificēto plānotāju institūta u.c. organizāciju biedrs. Grava bijis arī Rīgas Tehniskās universitātes vieslektors, angļu-latviešu pilsētvides vārdnīcas autors, publicists, žurnāla “Latvijas Architektūra” redkolēģijas loceklis.

Grava dzīvoja Ņujorkā, Manhetenā, bet jau kopš atmodas laika bija piesaistīts arī Latvijas pilsētu attīstībai un izglītības lietām. Tieši viņš ir centies Rīgas, Liepājas un Jūrmalas plānošanas procesus pakārtot sabiedrības interesēm un pasaulē atzītiem demokrātiskiem principiem. Turklāt viņš ir pilsētplānošanas skolotājs jaunās paaudzes arhitektu grupai, kas plāno šodienas Rīgas attīstību.

2004.gada 16.oktobrī S.Grava kļuvis par Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiras Ordeņa virsnieku.

GUNTA ŠNIPKE,
dzejniece, arhitekte

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz