Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Drosmīgais pašmāju tīrradnis

Drosmīgais pašmāju tīrradnis
Foto: Egons Zīverts
02.04.2019 07:07

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas muzejā skatāma koktēlnieka Jāņa Žīmanta darbu izstāde ”Jūtu gradācijas”. ”Jāņa Žīmanta māksla piepulcējama labākajam, ko svešzemju un pašmāju naivisti radījuši. Tolaik tas kalpoja par iemeslu vētrainām diskusijām, kuras nav rimušas vēl līdz šim,” par koktēlnieka daiļradi saka mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

Lai arī J. Žīmants vairākkārt piedalījies Liepājas vizuālās mākslas kopizstādēs un citās mākslinieku grupu izstādēs, šī ir pirmā viņa lielākā darbu parāde Liepājas muzejā. Nopētot mākslas darbus, nav šaubu, ka pie katras statujas, neatkarīgi no tās izmēra, vai sarežģītības pakāpes, strādāts ar lielu atbildību. Veidojumu koķetās sejas un mīmikas liek apstāties teju pie katra mākslas darba, lai izpētītu, parunātu. Lielākoties dominē sievietes tēls, mītiski radījumi un dzīvnieki.

Līdz šim koktēlnieka darbus visplašāk varēja apskatīt viesu nama ”Sīpoli” mākslas galerijā Bernātos, kā arī pilsētas vidē Liepājā, Rucavas novadā, kur mākslinieks dzīvo. Lai raksturotu viņa daiļradi, ļoti trāpīgs ir mākslas zinātnieka Aivara Leiša piedāvātais apzīmējums – tīrradnis. Un tam ir dziļas un plašas saknes kā pasaules mākslā, tā Latvijā.

Raksturojot Jāņa Žīmanta darbus, I.Burāne uzsver, ka interesantākās un pilnvērtīgākās ir animācijas: kaķu, krupju, putnu atveidojumi, visi, kuriem izsenis sava vēsturiskā, mitoloģiskā, simboliskā nozīme un jēga. Mākslinieka rīcībā ir prasmes, tiešie iespaidi, talanta rosinājumi, labi instrumenti un materiālu daudzveidība, kaut vislabprātāk viņš savus tēlus cērt oša un ozola bluķos.

Aprīļa vidū Liepājas muzejā gaidāma tikšanās ar pašu koktēlnieku J.Žīmantu, jo tiks atvērts viņa darbu katalogs. Izstāde muzejā būs skatāma līdz 3. maijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz