Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Svētki, kas spēj vienot, iedvesmot un liek ticēt, ka varam. Liepājnieki un novadnieki gatavi Dziesmu un deju svētkiem

Atkal pieci gadi ir aiztecējuši, un klāt XXVII Vispārējie latviešu dziesmu un XVII Deju svētki. To galvenais akcents būs dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētku nedēļu jau šodien ievadīs Dziesmu un deju svētku karogu cildināšana, virsdiriģentu un virsvadītāju godināšana un garīgās mūzikas koncerts Rīgas Domā.

Svētki, kas spēj vienot, iedvesmot un liek ticēt, ka varam. Liepājnieki un novadnieki gatavi Dziesmu un deju svētkiem
Pirms iznāciena skatītāju priekšā, aizskatuvē vienmēr valda liela rosība un nopietna gatavošanās. Tiek piekārtoti krāšņie tautastērpi, spodrināti zābaki, krāsotas lūpas, ieveidoti mati utt. Vēl pavisam nedaudz, un svārki plīvos, soļi dimdēs, dziesma skanēs lielajos Dziesmu un deju svētkos Rīgā. (Foto: Egons Zīverts)
Pirms iznāciena skatītāju priekšā, aizskatuvē vienmēr valda liela rosība un nopietna gatavošanās. Tiek piekārtoti krāšņie tautastērpi, spodrināti zābaki, krāsotas lūpas, ieveidoti mati utt. Vēl pavisam nedaudz, un svārki plīvos, soļi dimdēs, dziesma skanēs lielajos Dziesmu un deju svētkos Rīgā. (Foto: Egons Zīverts)
30.06.2023 06:00

"Kurzemes Vārds"

Nav mums citu tādu svētku, kā vien Dziesmu un deju svētki, kas spēj vienot, iedvesmot un liek ticēt, ka varam un būsim, teic tajā iesaistītie. Šķiet, visi elpo vienu elpu, domā vienu domu un dzied vienu dziesmu.

Naktsmītnes ir pazīstamās vietās

Liepāju Dziesmu un deju svētkos pārstāvēs 907 dalībnieki no 35 kolektīviem, stāsta svētku Liepājas pašvaldības koordinatore, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra direktore Baiba Kļava.

”Ņemot vērā pēdējo piecu gadu laikā piedzīvoto, kad bijuši arī dalībnieku atplūdi kolektīvos un citi aspekti, Liepāja izskatās labi,” viņa vērtē, jo svētkos Rīgā liepājnieki būs kupli pārstāvēti dažādu žanru norisēs.

Jau šodien uz galvaspilsētu dodas pirmie Liepājas kolektīvi. ”Starp tiem būs trīs kori, kuri 1. jūlijā piedalīsies ”Koru karu” finālā. Tie ir jauktie kori ”Intis” un ”Laiks” un sieviešu koris ”Atbalss”. Vēl 30. jūnija vakarā Rīgā iebrauc kolektīvi, kuri atzīti par labu esam deju lielkoncertam ”Balts”, un tie ir ”Banga”, ”Bandzenieki”, ”Rucavietis” un jauniešu deju kolektīva ”Vaduguns” divi sastāvi. Līdz ar to šiem kolektīviem sanāk būt Rīgā no svētku pirmās dienas līdz pat izskaņai,” pastāsta B. Kļava.

Viņa piekrīt, ka jānovēl dalībniekiem izturība:

”Bet domāju, ka gūtās sajūtas un emocijas atsvērs to, ka jāguļ uz matracīša un jāpiecieš citas sadzīves neērtības. Dalībnieki jau arī ar to rēķinās.”

Liepājas kolektīvi Rīgā mitināsies divās jau pazīstamās vietās – Rīgas valsts 2. ģimnāzijā, kas atrodas blakus Latvijas Nacionālajam teātrim, un 66. vidusskolā, kas ir pie Viesturdārza.

Tas zināms arī kā Dziesmusvētku parks. ”Šīs izglītības iestādes ir seni Liepājas sadarbības partneri. Mantojot skolu, nākamie direktori ir ar mieru ar mums sadarboties un strādāt. Tā ir laba sajūta, ka pretī ir zināmi cilvēki, kuri, kā mēs sakām, zina drēbi. Un īpaši nav jāskaidro, kāpēc mums ir viena vai otra vajadzība,” priecājas B. Kļava.

66. vidusskolu par mājvietu sauks deju kolektīvi, bet ģimnāziju – kori, pūtēju orķestris, daži deju kolektīvi un citas dalībnieku vienības, kas ieradīsies galvaspilsētā uz vienu vai vairākām dienām.

Abās skolās par drošību gādās Liepājas pašvaldības policisti – katrā pa trim. Tāpat katrā skolā būs medicīnas personāla dežūras.

Atliek būt labā noskaņojumā

Lai visi visur paspētu, dejotāji no mājvietas uz stadionu pārvietosies savos autobusos, bet koristi vairāk izmantos sabiedrisko transportu, kas svētku dalībniekiem būs bez maksas.

Tāpat kā iepriekšējos Dziesmu svētkos, arī šajā reizē ar ”Rīgas satiksmi” panākta vienošanās, ka dažos rītos uz Mežaparku liepājnieki dosies speciāli norīkotā tramvajā, kas bez pieturām aizvedīs līdz Mežaparkam. Ja būs nepieciešams, citās situācijās koriem izlīdzēs deju kolektīvu autobusi.

Pašvaldības izsludinātajā iepirkumā par transporta pakalpojumu nodrošināšanu svētku dalībniekiem uzvarēja uzņēmums “Auto VIP Buss”.

B. Kļava priecājas par konkrētā pārvadātāja izvēli: ”Viņi ļoti labi apzinās, ko tas nozīmē, jo bija mūsu sabiedrotais arī iepriekšējos svētkos.

Esam skrupulozi izstrādājuši katras dienas plānu.

Visgrūtākās dienas būs tās, kad notiks gājiens, jo jānodrošina teju visu dalībnieku ierašanās Rīgā, kā arī noslēguma diena, kad visi jāatgādā atpakaļ mājās.” Svētku norises laikā 12 transporta vienības (autobusi) pastāvīgi uzturēsies Rīgā.

B. Kļava stāsta, ka jautājums par transportu pirms iepirkuma izskatījies problemātisks. ”Pa šiem pieciem gadiem ir stipri mainījusies ekonomiskā situācija. Daudzi šī pakalpojuma sniedzēji ir vienkārši izbeiguši darbību vai pārgājuši uz citu jomu, līdz ar to autobusu ir ārkārtīgi maz.”

Tomēr Liepājai izdevies vienā iepirkumā tikt pie transporta pakalpojumu nodrošinājuma.

Runājot par citām izmaksām, ēdināšanu apmaksās valsts un daļēji arī pašvaldība. Vienam dalībniekam vienai dienai no valsts atvēlēti 13,08 eiro. Papildus tam Liepājas pašvaldība līdzfinansē vēl 2,42 eiro brokastīm un pusdienām.

Savukārt naktsmītnes izmaksas ir 7,01 eiro, un to sedz valsts. ”Manuprāt, dalībniekiem tiek dots ļoti daudz. Atliek vien būt labā noskaņojumā, piedalīties un rādīt pašu labāko,” uzskata B. Kļava. ”Sadzīves apstākļu ziņā tiek darīts viss, lai būtu labi.”

Pēc svētkiem – atvaļinājums

No Dienvidkurzemes novada uz Dziesmu un deju svētkiem dosies ap 700 dalībnieku, kopumā 37 kolektīvi. Pirmie dalībnieki izbrauks 1. jūlija pēcpusdienā, otra daļa – 2. jūlija agrā rītā. “Tad ir tādi, kas pēc gājiena brauc atpakaļ. Dejotāji, kori, pūtēji, koklētāji – tie visi paliek Rīgā,” norāda Dienvidkurzemes novada Kultūras pārvaldes vadītāja Linda Pričina.

Viss lielais novada pārstāvju pulks uz svētkiem dosies ar 37 autobusiem, no kuriem lielākā daļa ir pašvaldībai piederoši.

“Mums tikai četrus autobusus nācās paņemt no malas. Iepirkuma līgumu noslēdzām ar SIA “King”. Mums ar šo uzņēmumu jau agrāk ir bijuši iepirkumi, un šoreiz mēs viņiem jau ļoti savlaicīgi pieteicām, lai zina, ka ir tāda vajadzība. Zinu, ka viņus arī vairāki citi novadi bija mēģinājuši uzrunāt, bet, tā kā mēs jau bijām aizrunājuši, lielu problēmu nebija,” pastāsta L. Pričina.

Dienvidkurzemnieki savu daili pārstāvēs arī tautastērpu skatē, kur piedalīsies Bārtas un Otaņķu etnogrāfiskie ansambļi, kā arī Vērgales dejotāji.

Visilgāk svētkos uzturēsies dejotāji un, protams, kori. “Kori atgriezīsies paši, paši pēdējie, pēc sadziedāšanās nakts. Kā mēs sestdienā iebrauksim, tā svētdienas pēcpusdienā visiem no skolām būs jāiet ārā,” atzīmē Kultūras pārvaldes vadītāja.

Vienīgais Dienvidkurzemes deju kolektīvs, kas piedalīsies noslēguma koncertā “Kopā augšup”, ir Grobiņas pagasta “Robežnieku” kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Sudmaliņas” Ingas Runnes vadībā.

Dejotāji tam tikuši izvirzīti skatē pirms diviem gadiem. “Jau maijā veselu svētdienu no rīta līdz vakaram pavadījām Rīgā, mēģinot Mežaparka programmu, jo

šai svētku nedēļā tai mums vispār nav laika – tikai viens rīts paredzēts, kad aizbraucam uz turieni,” pastāsta I. Runne.

“Sudmaliņas” ceļā dosies 1. jūlijā, lai jau nākamajā dienā piedalītos gājienā.

Vēl atlikusi tikai diena līdz izbraukšanai, un I. Runne atzīst, ka starp dejotājiem jūtams satraukums. “Darba ir daudz, jo liels mājasdarbs jāizdara. Visi laukuma zīmējumi, kas ir izpētīti, jāapgūst, jo uz vietas ir diezgan maz laika katrai dejai paredzēts. Mēģinām un gatavojamies, lai visi zinātu un Rīgā varam salikt kopā. Dejas skatuves variantā tomēr tiek apgūtas citādāk, bet, kad būs jādejo uz laukuma, tas atkal būs pavisam kas cits. Tas ir jāiemācās, jo jāzina, pa kurieni uziet un kā no laukuma noiet,” viņa stāsta.

Pašai šī būšot pirmā reize Dziesmu svētkos kā kolektīva vadītājai, iepriekš bijusi vien dalībniece. “Līdz šim es biju mūsu kolektīva vadītājas palīdze, par vadītāju kļuvu pēc pagājušajiem svētkiem. Tas man arī tāds jauns pavērsiens un liels pārbaudījums.

Pēc pagājušajiem svētkiem mums kolektīvā mainījās sastāvs, daži aizgāja prom, un ir diezgan daudz tādu, kas vēl nekad nav bijuši svētkos.

Viens no pārbaudījumiem ir arī nedēļu nodzīvot vienā telpā,” smej I. Runne.

Lai gan satraukušies un aizņemti, dalībniekii tomēr ir prieka, pacilātības un gaidu caurstrāvoti. “Tie, kas kādreiz jau svētkos dejojuši, zina, kas būs, bet tie, kas nav bijuši, klausās, ko pārējie stāsta. Bet vispār jau visi, kas šajā kustībā ir iekšā, iet ar vēlmi ik pēc pieciem gadiem svētkos piedalīties, un mums ir liels prieks, ka svētki ir, ja atceramies kovida ēru, kas bērniem atņēma deju svētkus. Tā ir beigusies, un mums svētki būs!” priecājas I. Runne, piebilstot, ka pēc tam pašai būšot nedēļu garš atvaļinājums, lai atpūstos no slodzes un atgūtu spēkus.

Kafija palīdzēs uzturēt možu garu

Liepājas Bērnu un jaunatnes centra kora “Reverberācija” koristiem “Kurzemes Vārds” jautāja, ar kādām domām un sajūtām viņi gaida svētkus.

Klāvam Dimantam šie būs jau trešie Dziesmu un deju svētki. Esot neliels satraukums, jo tie norisināsies jaunajā Dziesmu svētku estrādē, un šiem tautas svētkiem būs 150 gadu jubileja.

Jautājot Klāvam, ar ko, viņaprāt, šie svētki atšķirsies no iepriekšējiem, viņš min, ka pēc kovida pandēmijas, kad nevarēja notikt bērnu un jauniešu dziesmu svētki, šiem svētkiem noteikti būs dubultjauda.

Par lietām, kuras jāņem līdzi, dodoties uz Rīgu, Klāvs teic: ”Skatoties no garīgajām vērtībām, tad tas būtu prieks un labs garastāvoklis, bet, ja no materiālām lietām, tad mans mazais kafijas aparāts, jo būs agri jāceļas un dienas būs samērā garas.”

Lai no rītiem būtu vieglāk piecelties, tad kafija būs īstais dzēriens, kas palīdzēs uzturēt možu garu, vēl piemetina Klāvs.

Tā kā viņš šādos svētkos nebūs pirmo reizi, vaicājām, kuras ir tās lietas, kas vislabāk saglabājas, laikam ejot. ”Tas, ka visi kori ir vienkopus gan gājiena laikā, gan mēģinājumos un koncertā.

Ir sajūta, ka nav simtiem atsevišķu koru, bet gan viens liels, no visas Latvijas un diasporām.”

Tiem, kuriem šie būs pirmie svētki, Klāvs atgādina, ka galvenais ir labs miegs un labi paēst, lai nebūtu kā 2015. gadā bērna un jauniešu dziesmu svētkos, kad no pārguruma un nepietiekama uztura sākās bērnu masveida ģībšana ģenerālmēģinājuma laikā. ”Protams, jāņem līdzi ērts matracis, laikapstākļiem atbilstošs apģērbs, saules aizsargkrēms, mazā ceļojumu aptieciņa un noteikti labs noskaņojums,” saka jaunietis.

Koristei Amandai Lejniecei šie būs pirmie lielie Dziesmu un deju svētki. Iepriekš viņa ir piedalījusies Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos 2010. gadā, kad mācījusies 5. klasē.

Viņa svētkus gaida ar nepacietību. ”Tā ir iespēja Latvijas tautai sadziedāties un sajust savas nācijas siltumu, vērojot dejotājus un klausoties koristos,” viņa saka.

No skolēnu Dziesmu un deju svētkiem Amanda atceras lielo karstumu un šļakstīšanos ar ūdeni mēģinājumu laikā. ”Vēl no tā laika mājās ir saglabājušās skolēnu dziesmu svētku grāmatas.”

Amanda tic, ka svētki būs emocionāli, ar izteikti patriotisku sajūtu.

Dejotājs Renārs Bražis no tautas deju ansambļa ”Vaduguns” tuvojošos svētkus gaida ar prieku un uztraukumu. ”Dziesmu svētkos var sagaidīt jebko. Godīgi sakot, emocijas patlaban ir grūti izteikt, tikai pasākumā parādīsies tās īstās,” viņš saka.

Renārs līdz šim nav piedalījies Dziesmu un deju svētkos, tādēļ šī būs viņa pirmā pieredze. ”Domāju, ka man kā dejotājam īpašs būs tas, ka mēs dejās esam ieguldījuši ilgu un grūtu darbu un tagad to parādīsim visai Latvijai, taču galvenais, manuprāt, ir zināt, ka tavs ieguldītais laiks un darbs ir atmaksājušies.”

Renārs piebilst, ka īpašais un atšķirīgais viņa deju kolektīvam kā augstākās pakāpes ieguvējam būs tas, ka jādejo jau koncertā pirms oficiālā deju lieluzveduma, tādējādi viņa kolektīvs būs arī Dziesmu un deju svētku aizsācējs.

Tik skaista Rīga ir reizi piecos gados

Inga Vasiļjeva, Dziesmu un deju svētku komunikācijas vadītāja

Mēs esam gatavi uzņemt ne tikai liepājniekus un dienvidkurzemniekus, bet ikvienu Dziesmu un deju svētku dalībnieku.

Protams, mēs nekad nevaram apgalvot, ka esam gatavi par visiem simts procentiem, vienmēr ir sīkumi, kuri līdz pēdējam brīdim tiek uzlaboti. Bet tomēr lielās lietas – ēdināšana, pārvietošanās, mākslinieciskās norises – ir skaidri zināmas un pārdomātas, lai mēs dalībniekus varētu sagaidīt.

Izaicinājumu vai, organizatoriskā valodā runājot, risku izvērtēšana notiek nemitīgi. Laikapstākļi ir viens no riskiem, uz kuriem raugāmies ļoti piesardzīgi. Arī gatavojamies dažādiem scenārijiem.

Mums ir cieša sadarbība ar Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, kas svētku rīkotāju informē gan par laika prognozi turpmākajām deviņām dienām, bet tuvākām dienām pat pa stundām. Ja sākotnēji pamata risks, kam gatavojām B scenāriju, bija karstums, tad nu jau šo prognozi ir nomainījusi lietaināka laika prognoze.

Līdz ar to katram no dabas sagādātajam brīnumam mēs savā ziņā ar B scenāriju esam gatavi.

Ļoti gribētu, lai arī dalībnieki paskatās laika ziņas un, braucot uz Rīgu, sagatavojas gan karstākam, gan lietainākam un vēsākam laikam.

Otrs lielais izaicinājums ir pati Rīga, jo pilsētā patlaban notiek ļoti daudz ceļu infrastruktūras uzlabojumu, remontdarbu un pārbūvju, līdz ar to satiksme varētu būt apgrūtināta. Tāpēc visus dalībniekus aicināsim savas mītnes vietas, kas uz laiku Rīgā kļūs par mājām, pamest savlaicīgi un neaizkavēties, dodoties uz mēģinājumiem un koncertiem.

Mēs noteikti neaicinām iedzīvotājus pamest Rīgu. Gluži otrādi!

Tik skaista Rīga, piepildīta ar dalībniekiem tautastērpos, kas ir smaidīgi, priecīgi, dziedoši, dejojoši, ir tikai reizi piecos gados.

Bet iedzīvotājiem ir jārēķinās ar satiksmes apgrūtinājumiem, sastrēgumiem, ikdiena noteikti nebūs ierastā. Uz ko aicinām mēs? Tomēr pēc iespējas strādāt attālinātā režīmā. Lai maksimāli mazāk tērētu savu laiku, pavadot satiksmē – braucot šurp un turp uz darbu.

Mēs noteikti jūtam, ka svētkus tiešām gaida. Jāteic, ka patiesībā tas ir galvenais dzinulis, kāpēc šis process notiek jau daudzus gadus un kāpēc mēs visi strādājam svētku dalībnieku labā. Ir sajūta, ka pēc pandēmijas un Ukrainas kara ēnā esam ļoti noilgojušies pēc tādas kopības, pēc pleca sajūtas, pēc emocijām, ko var iegūt, tikai piedaloties šajos svētkos un tos izbaudot.

Uzziņai

Liepāju pārstāvēs:

  • 11 deju kolektīvi,
  • 10 kori,
  • 2 pūtēju orķestri,
  • vokālais ansamblis ”Šokolāde”,
  • 2 amatierteātri,
  • 3 folkloras kolektīvi,
  • 3 mazākumtautību kultūras kolektīvi,
  • 3 lietišķās mākslas studijas.

Kopā: 35 kolektīvi, 907 dalībnieki.

Dienvidkurzemes novadu pārstāvēs:

  • 13 deju kolektīvi,
  • 9 folkloras kopas,
  • koklētāju ansamblis “Stīga” (Vaiņode/Grobiņa),
  • 7 kori,
  • pūtēju orķestris “Kazdanga”,
  • 2 lietišķās mākslas studijas;
  • 3 kapelas;
  • vokālais ansamblis “Kurši”.

Kopā: 37 kolektīvi, ap 700 dalībnieku.

Izmaksas

Valsts finansējums vienam dalībniekam vienai dienai par naktsmītni skolā – 7,01 eiro, par ēdināšanu – 13,08 eiro. Liepājas pašvaldības līdzfinansējums brokastīm un pusdienām– 2,42 eiro.

Transporta pakalpojumu sniedzējs liepājniekiem – SIA ”Auto Vip Buss”. Izmaksas – 127 920 eiro.

Dienvidkurzemes novada dalībniekus uz svētku norisi vedīs 37 autobusi, lielākā daļa pašvaldības, papildus – SIA “King”.

Liepājas pašvaldība Dziesmu un deju svētkiem budžetā iezīmējusi aptuveni 250 000 eiro, Dienvidkurzemes novada pašvaldības piešķirtais līdzfinansējums – 56 273 eiro.

Naktsmājas

Liepājas kolektīvi uzturēsies un nakšņos Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā un Rīgas 66. vidusskolā.

Dienvidkurzemes novada kolektīvi uzturēsies un nakšņos Rīgas 25. vidusskolā un Rīgas 51. vidusskolā.

Interesanti

Kas būs svētku rīkotāju sarūpētajā Dziesmu un deju svētku somā jeb īpašā auduma maisiņā katram dalībniekam?

  • Vairākkārt uzpildāma ūdens pudele;
  • Svētku nozīmīte;
  • Dalībnieka rokasgrāmata ar praktiskiem padomiem;
  • Kakla lente, dalībnieka karte, bezmaksas pārvietošanās talons pa Rīgu;
  • Lūpu balzams;
  • Svētku ceļvedis par to, ko baudīt svētku laikā Rīgā.

Es domāju tā: Vai sekosiet līdzi Dziesmu svētkiem?

Sarmīte Goldingere – vecmāmiņa:

– Protams. Tur dejos mana meita, bet es tikmēr kopā ar mazmeitiņu skatīšos, ko rāda televizorā. Dziesmu svētki man saistās ar 100% latvietības sajūtu. Domāju, ka tie katram latvietim jau ielikti šūpulī. 22 gadus biju prom no šīs zemes, un latvietības man ļoti pietrūka.

Zina Purina – strādā:

– Laikam jā. Dzirdot vārdu ”dziesmusvētki”, manī ir gandarījums par Latviju, lepnums par latviešiem. Svētkos piedalīsies mani kolēģi. Prieks par viņiem. Uz Rīgu nebraukšu, skatīšos, ko rādīs televīzijā.

Inese Birkenfelde – kultūras darbiniece:

– Jā, jo esmu kultūras darba organizatore Dienvidkurzemes novadā. Katru dienu Rīgā nebūšu, bet svētku sākumā un nobeigumā gan. Dziesmu svētki ir kaut kas patiesi latvisks un savijies ar senču saknēm, vienotību. Ikdienā pat bieži vien nezinām, ka daudzi paziņas dzied koros, dejo un būs Dziesmu svētkos.

Larisa Pevko – strādā:

– Gan jau, ka jā. Zinu, ka vairāki kolēģi ņēma atvaļinājumu, jo dzied, dejo kolektīvos un brauks uz Rīgu. Dziesmu svētki visai tautai dod brīnišķīgu svētku sajūtu. Tie, kuri piedalās, gūst tik pozitīvas emocijas, kādas citur neiegūt.

Mārtiņš Sants – vīndaris:

– Domāju, ka no Dziesmu svētkiem izbēgt nevarēs neviens pat slēpjoties. Informācija pie mums atnāks dažādos veidos. Atbrauks radi no ārzemēm, lai piedalītos vai uz vietas skatītos Dziesmu svētkus. Manuprāt, tie joprojām pilda savu sākotnējo nolūku savest kopā cilvēkus. Ļoti laba iespēja veidot, uzturēt patriotismu un kopības sajūtu.

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz