Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Dziesmu svētku mirkļi

Dziesmu svētku mirkļi
Foto: Andris Gertsons
05.09.2018 07:09

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas fotostudija “Fotast” sarūpējusi fotoizstādi “Krustiem zvaigznes debesīs”. Tā ir piepildīta ar Dziesmu un deju svētku atskaņām, norišu mirkļiem un dalībnieku emocijām. Astoņu fotogrāfu aizvadītajos svētkos ieraudzītais un sajustais apskatāms Liepājas Latviešu biedrības namā.

Jūnija pašā izskaņā un jūlija pirmajā nedēļā Latvijas galvaspilsētu piepildīja ļaudis tautastērpos, pieskandēja dziesmas, dejas un mūzika, krāšņoja tautas lietišķā māksla – notika par simtgades svētkiem dēvētie XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI Deju svētki. Pagājuši tikai divi mēneši, bet krāšņie notikumi jau šķiet tālāki, nekā ir patiesībā. Tos labāk atsaukt atmiņā palīdz Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra fotostudija “Fotast” izstādē “Krustiem zvaigznes debesīs”. Tajā astoņi fotogrāfi – Līga Evaldsone, Laila Dūna, Ilga Lasmane, Jānis Valdmanis, Ilze Bergmane, Nauris Freimanis, Iveta Herbsta, Irina Tīre – ļauj ielūkoties svētkos, kādus tos saskatījuši un sajutuši gan kopplānos, gan tuvplānos un niansēs. Fotogrāfijās redzami gan liepājnieki, kuru šajos svētkos kopumā bija ap 800, gan citi dalībnieki.

“Pirms pieciem gadiem, fotografējot Dziesmu un deju svētkus, vairāk pievērsos detaļām, šoreiz kopskatiem. Laikam tie šoreiz mani paņēma,” stāsta fotogrāfe L. Dūna, kura svētku norises caur fotoobjektīvu vēroja ne pirmo reizi. Taču šī reize atšķīrās ar to, ka viņas nebija klāt visu svētku nedēļu un fotogrāfes akreditācijas kategorija neļāva būt klāt ģenerālmēģinājumos. “Man bija pārsvarā koncerti, kurus no sēdvietas bildēju. Ko varēju, to noķēru, tas šeit redzams,” Laila smaida un stāsta, ka gūtas arī krāšņas emocijas. Fotogrāfe ar sajūsmu atzīst, kādu milzīgu spēku rada tūkstošiem dejotāju. Tas bijis vislielākais brīnums un aizkustinājums.

Fotogrāfe Iveta Herbsta Dziesmu un deju svētkos klāt bija pirmoreiz un uzsver, cik lielu kopības sajūtu tie radījuši. “Man tas bija ļoti liels un patīkams pārdzīvojums, ka mēs varam uz kaut ko tik grandiozu savākties. Tas viss ir tik ļoti skaisti!” viņa neslēpj emocijas. Savās fotogrāfijās Iveta tiekusies fiksēt cilvēku emocijas, svētku līdzpārdzīvojumu un reizē arī pašas lielā notikuma norises.

Izstāde “Krustiem zvaigznes debesīs” ir Tautas mākslas un kultūras centra pirmais jaunās sezonas notikums, izstādes atklāšanā uzsvēra tā vadītāja Baiba Kļava. Dziesmu un deju svētki fotoizstādē būs apskatāmi līdz 30. septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz