Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Eiropa caur vēsturi atpazīst Liepāju

Eiropa caur vēsturi atpazīst Liepāju
30.07.2007 11:05

0

Atslēgvārdi

Izdevniecība ”Bohlau Verlag ( BV ) Koln  Weimar Wien” nupat kā izdevusi Rundāles Pils muzeja direktora  mākslas zinātnieka  Imanta Lancmaņa 1983. gadā uzrakstītā pētījuma  ”Liepāja no baroka līdz klasicismam” tulkojumu vācu valodā. Šoreiz grāmatas nosaukums ir nedaudz atšķirīgs. Tā saucas ”Liepāja – Baltijas ostas pilsēta no baroka līdz klasicismam”. Šis izdevums ir trešā grāmata vācbaltu vēstures komisijas sērijā  ”Baltijas vēsture un mūsdienas”. Grāmatas tulkotais izdevums ir būtiski papildināts ar visām tām novitātēm Liepājas arhitektūras un mākslas vēstures pētniecībā, kuras ir radušās laikā kopš pirmās grāmatas iznākšanas 1983. gadā.

Jaunajam izdevuma ir ievērojami papildināts ilustratīvais materiāls, arī dalījums nodaļās savādāks. Tās stāsta par to, kādu 17.gs. beigās Liepāju varēja redzēt Krievijas cars Pēteris I. Atsevišķas nodaļas veltītas pilsētas pārvaldei, iedzīvotājiem, Liepājas tapšanai par pilsētu 17.-18.gs., pilsētas vēstures atspoguļojumam senākajos plānos.

Ļoti nozīmīgi ir erudītā arhitektūras arheologa  Jura Zviedrāna Liepājas senās apbūves izpētes materiāli un seno ēku rekonstrukciju zīmējumi, kā arī vecās apbūves fotofiksējumi, kas publicēti grāmatā.

Grāmatu tulkojusi Urzula Reimersa, savukārt izdevēji tās nobeigumā raksta:

”Kā Baltijas ostas pilsēta Liepāja kā saimnieciskā, tā arī kultūras ziņā ir centusies būt tuvāk Rīgai nekā pārējās Kurzemes pilsētas. Tā kā pilsēta 1941. gadā tika stipri izpostīta, arī šeit ir zudušas daudzas pagātnes liecības. Imants Lancmanis, kurš grāmatā dzīvi attēlojis attiecīgā laikmeta mākslas un arhitektūras pieminekļus, ielūdz lasītāju īsā, bet uzskatāmā veidā iepazīt Liepājas vēsturi”.

Jānis Gintners,
Liepājas muzeja direktores vietnieks krājuma darbā

Jāņa Gintnera foto

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz