Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ekspozīcija “Suitu zeķe un…”

Ekspozīcija “Suitu zeķe un…”
08.12.2009 10:32

Sestdien, 12. decembrī, Liepājas Latviešu biedrības nama galerijā pulksten 14:00 Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studija “Liepava” ielūdz uz ekspozīcijas “Suitu zeķe un…” atklāšanu.

Ekspozīcija “Suitu zeķe un …” ir veidota ar mērķi pievērst interesentu uzmanību Kurzemes kultūras mantojuma īpatnībām. Šoreiz uzmanības centrā – bagātais sieviešu apģērba ansambļa klāsts, tā tapšanas process, kur vienas no krāšņākajām un interesantākajām detaļām ir zeķes.

Ekspozīcija interesentiem būs apskatāma līdz 1. janvārim.

Akcentējot Suitu zeķes, interesentiem tiek parādītas Kurzemes novadu atšķirības zeķēs, seģenēs un cimdu rakstos, vienlaikus palīdzot Suitu kopai saglabāt un atjaunot sava novada tautas tērpu, kur viena no grūtākajām detaļām ir trīs un četru krāsu rakstaino zeķu noadīšana. 

Lai Kurzemes nemateriālo kultūras vērtību pūrs būtu pieejamāks un studijas dalībnieku ikdiena saprotamāka plašākai auditorijai, studijas “Liepava” meistares savus izpētes materiālus apkopojušas CD formātā “Suitu zeķe un… 2009. gada ekspedīcija”, kurā var iepazīties ne tikai ar Suitu, Rucavas, Nīcas, Ventspils un Kuldīgas adīšanas tradīciju atšķirībām un īpatnībām, bet arī ar pašām tradīciju kopējām un uzturētājām Kurzemē.

Līdzīgu projektu – Kurzemes sieviešu tautas tērpu galvas rotas – 12 vaiņagu kolekciju – studijas meistares izstrādāja jau 2001. gadā, lielāko kolekcijas daļu,9 vaiņagus, iepirka Latvijas Brīvdabas etnogrāfiskā muzeja fondi.

Paralēli tradīciju izzināšanas darbiem (rotājumu, krāsu, proporciju, tehniku, materiālu un lietošanas veidu studijām) studijas “Liepava” dalībnieces attīsta arī jaunrades tēmu, kur nereti par ierosmes avotu kalpo iepriekš gūtās zināšanas un pieredze etnokultūrā. Šīs ekspozīcijas jaunrades meklējumiem par ierosmes avotu kalpojuši Suitu novada tradīciju pētījumi.

Tautas lietišķās mākslas studiju “Liepava” 1951. gadā izveidoja Liepājas vēstures muzeja un Liepājas mākslas skolas pamatlicējs Jānis Sudmalis. Līdz ar studijas darbību mūspusē aizsākās nozīmīga tautas mākslas tradīciju izzināšana un turpināšana, kā arī jaunu kolektīvu dzimšana.

Tautas lietišķās mākslas studija “Liepava” ir vecākā tautas lietišķās mākslas studija Latvijā. Šobrīd tajā darbojas 38 dalībnieki, kuri lielākoties strādā dažādās tekstila (rokdarbi, aušana) tehnikās.

Šodien, kad laiks joprojām nav tik labvēlīgs latviskās identitātes saglabāšanas idejai, daudzi savu tradīciju izzināšanu un izkopšanu uzskata par lieku greznību vai nekam nederīgu laika izniekošanu, bet Tautas lietišķās mākslas studijas “Liepava” dalībnieces – par savu dzīvesveidu. 

Anda Birkenberga,
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz