Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ekspresizstādē vēsta par ārsta Jēkaba Alkšņa nozīmību

Patriotu mēneša laikā ar izstādi Liepājas muzejā godināts kara ārsts Jēkabs Alksnis (1870–1957) un viņa ģimene, kam bijusi milzīga nozīme Latvijas Neatkarības kara laika politiskajos un sociālajos notikumos.

Ekspresizstādē vēsta par ārsta Jēkaba Alkšņa nozīmību
Foto: Egons Zīverts
28.11.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Ekspresizstāde par ķirurgu J. Alksni iekārtota ekspozīcijā “Latvijas Pagaidu valdības seši mēneši Liepājā”.

“Šajā ekspozīcijā jau esam nedaudz pieskārušies Jēkabam Alksnim un viņa ģimenei, bet patriotiskajā laikā vēlējāmies vairāk pasvītrot šo izcilo cilvēku un viņa nozīmi,” skaidro muzeja direktore Dace Kārkla, atgādinot, ka J. Alksnis bijis ievērojams Latvijas Neatkarības kara dalībnieks, viņam bijusi ārkārtīgi liela nozīme Neatkarības kara laika notikumos Liepājā. Sniedzis arī atbalstu Latvijas Pagaidu valdībai, kas Liepājā ieradusies 1919. gada janvārī.

Paralēli J. Alksnis bijis Lejaskurzemes kara apgabala vecākais ārsts, Liepājas Sarkanā Krusta lazaretes virsārsts un arī Liepājas garnizona lazaretes vecākais ārsts, bet no 1920. gada janvāra – Zemgales divīzijas ārsts.

D. Kārkla uzsver arī pārējo J. Alkšņa ģimenes locekļu nozīmību. Neatkarības kara laikā sieva Elizabete un meitas, kā arī vēlākais znots kara ārsts Aleksandrs Mežciems iesaistījies palīdzības sniegšanā Latvijas armijas karavīriem.

Liepājas muzeja galvenā krājuma glabātāja Antra Brakše priecājas, ka muzejam ir nodotas liecības, kas iezīmē aizgājušo laiku dzīvi. Ekspresizstādē par ķirurgu Jēkabu Alksni varēts piemeklēt atbalstošas medicīnas preces un instrumentus. Foto: Egons Zīverts

Izstādē eksponētas fotoliecības, apmeklētāji var iepazīties ar Alkšņu ģimenes biogrāfiju, aplūkojamas arī laika liecības – 20. gadsimta pirmās puses medicīnas preces un ārstu instrumenti. “Tās tieši neattiecas uz Alksni, nav uztveramas kā viņa memoriālas lietas, bet vairāk – tā laikmeta ilustrācija,” norāda galvenā krājuma glabātāja Antra Brakše.

Viņa pastāsta, ka no vairākiem dakteru radiniekiem muzejam ir nodotas dažādas lietas. “Un tas ir labi, ja var tikt pie taustāmām lietām, ne tikai dokumentiem. Jo tās ir lietas, kas ar laiku izzudīs. Tādēļ apzināti esam saglabājuši, lai nodotu nākamajām paaudzēm. Šeit, piemēram, ir redzama aptiekas kastīte. Stipri atšķirīga no mūsdienu. Ķirurģijas diedziņi, ar kādiem ir šūts tajos laikos. Ampuliņas un citas lietas ir oriģinālajos iepakojumos.”

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz