Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Eņģeļi uz akmeņiem un citas ikonu mācības

Liepājas muzejā patlaban aplūkojama Ikonogrāfu biedrības autoru izstāde “Ikonas”. Taču mākslinieki vēlas iepazīstināt ar šo mākslas veidu vairāk un aicina interesentus uz lekciju, kas reizē būs arī meistarklase. Savukārt muzejs par ikonu daudzveidību ir sagatavojis tiešsaistes nodarbību skolu audzēkņiem.

Eņģeļi uz akmeņiem un citas ikonu mācības
Foto: Egons Zīverts
15.02.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Ar ikonu rašanās vēsturi un to izgatavošanu 17. februārī pulksten 18 iepazīstinās divas Ikonogrāfu biedrības pārstāves. “Gleznotāja un pasniedzēja Evija Rudzīte runās par ikonu, tās būtību, raksturīgām iezīmēm. Savukārt ikonu gleznotāja Anna Zandberga-Šenke apmeklētājiem sniegs iespēju ielūkoties improvizētā ikonu gleznotāju ikdienā, atklājot dažus amata noslēpumus ikonu tapšanā,” pastāsta Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Millere.

A. Zandberga-Šenke atklāj, ka nesen saņēmusi interesantu pasūtījumu, – uzgleznot uz nopulēta lazurīta. “Tas ir viens akmens, kurš pāršķelts uz pusēm, lai būtu divi eņģeļi. Atvests no kalniem, no raktuvēm. Man pašai ārkārtīgi interesanti, jo tādu dārgumu nenākas bieži rokās turēt.”

Uz akmeņu pusēm tikšot zīmēti tie paši divi eņģeļi, kas Liepājas muzeja izstādē ir lieli, uzgleznoti uz veca galda dēļiem. “Atvedīšu akmeņus, parādīšu, kā uz tādas virsmas var strādāt,” sola māksliniece. Vēl viena ikona viņai ir darba procesā. Arī tā atceļos uz Liepāju, lai parādītu kādu no darba posmiem.

Liepājas muzejs arī sagatavojis tiešsaistes muzejpedagoģijas nodarbību skolēniem “Ikonas – simbolu glezniecības tradīcija”, kas iepazīstina ar ikonogrāfijas vēsturi, ikonu daudzveidību un to glezniecības pamatprincipiem, kā arī simbolu un krāsu nozīmi ikonās.

Daudzi vidusskolēni muzejā jau apskatījuši izstādi klātienē, tādēļ par tiešsaistes nodarbību līdz šim interese bijusi maza, pastāsta muzeja galvenā muzejpedagoģe Inga Zīverte.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz