Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ērģelēm atdod elpu, un var skanēt 18. gadsimta mūzika

Ērģelēm atdod elpu, un var skanēt 18. gadsimta mūzika
07.10.2010 07:01

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē no Ungārijas ir saņemti jaunie ventilatori, kas ir speciāli paredzēti tieši ērģelēm. Ērģeļu restaurators Jānis Kalniņš kopā ar palīgiem strādā, lai senajam instrumentam atdodu tā elpu.Ventilatori ir divi, katrs no tiem maksā 4,5 tūkstošus latu. Jau rakstījām, ka Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeles apklusa jūnijā, kad pārstāja funkcionēt instrumenta ventilators. Atbalstu atjaunošanai sniedza gan “Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda” pastāvīgie sadarbības partneri Vācijā – “Apvienotie Kurzemes fondi”, gan individuālie atbalstītāji. Pašlaik jau veikts vēl viens liels darbs – tornī, kur atrodas plēšas, tām apkārt uzcelta tāda kā siena, kas plēšām neļauj atdzist, lai saglabātu tādu pašu temperatūru, kāda ir dievnamā. Tas ir svarīgi, lai nodrošinātu ērģeļu tīru skanējumu. Un vēl plēšas ir pārlīmētas ar jaunu ādu. “Tagad ērģeles var droši spēlēt,” teica ērģeļu meistars Jānis Kalniņš.

Jau šajā svētdienā Sv. Trīsvienības katedrālē pulksten 18 notiks koncerts, kurā piedalīsies Rīgas Baha koris un orķestris “Collegium Musicum Riga” (diriģents Māris Kupčs). Tā laikā izskanēs Liepājas kantora Johana Traugota Perles kantāte “98. psalms”, kas pēdējo reizi atskaņota tālajā 18. gadsimtā un tagad piedzīvos mūsdienu pirmatskaņojumu. J. T. Perle bija ilggadējs Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas kantors, un šis pagaidām ir vienīgais skaņdarbs, kas saglabājies līdz mūsdienām. Tas 18. gadsimtā ticis atskaņots līdz ar citiem tā laika izcilāko komponistu darbiem gan Sv. Trīsvienības, gan Sv. Annas baznīcās. Par šī darba esamību uzzināja pirms desmit gadiem, jo tas kopā ar vēl citiem skaņdarbiem ilgus gadus bija glabājies ērģeļu prospekta iekšienē.

Koncertā īpašs notikums būs Kurzemes hercoga kapelmeistara Johana Ādama Hillera skaņdarba “Taa 100. Dzeesma” atskaņojums.

Koncerta programmas vadmotīvs ir mūzika Liepājā, Kurzemes hercogistē un Latvijā laikā no 1580. līdz 1790, gadam, un to izpildīs Rīgas Baha koris un baroka orķestris “Collegium Musicum Riga”.

Koncerta programmu papildinās stāstījums par 18. gadsimta mūzikas instrumentiem, atskaņotajiem skaņdarbiem un to vēsturi.

Daina Meistere
“Kurzemes Vārds”

 

Ērģeļu restaurators Jānis Kalniņš (no labās) kopā ar Rolandu Milleru pie ventilatora, kas saņemts no Ungārijas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz