Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ēriks Pudzēns: “Nav signāla no augšas”

Ēriks Pudzēns: “Nav signāla no augšas”
23.02.2009 07:05

Atslēgvārdi

Top altārglezna Upesputriņu kapličai
“Es vēl meklēju mūzu. Te vēl nav, ko redzēt,” mākslinieks Ēriks Pudzēns cenšas atrunāt no ciemošanās pie viņa mājās. Tur top altārglezna Dunalkas pagasta Upesputriņu kapličai, kurā būs arī telpa dievkalpojumiem.

Kontūras ir, krāsas trūkst

Tā kā pie sevis mājās mākslinieks viesus nav ar mieru uzņemt, viņš ierodas Dunalkas Pagasta padomē. Sirsnīgi apsveicinās ar priekšsēdētāju Andreju Radzeviču un nosēžas kabineta tālākajā stūrī.

“Nav signāla no augšas,” Ē.Pudzēns saka, jautāts, cik tālu tad Dunalkas kapličas altārglezna tapusi. “Sazīmēts ir, viss ir forši, tikai jāsāk to pindzeli cilāt.”

A.Radzevičs saka, ka mākslinieks par gleznas sižetu un tēliem konsultējies ar Romas katoļu baznīcas kardinālu Jāni Pujatu, un piebilst – viņš apsolījis ierasties arī uz atklāšanu 30.maijā. “Jā, es pie Pujātonkuļa biju aizbraucis. Sižets būs – Puika, kas aicina – welcome!” Ē.Pudzēns, to stāstot, demonstratīvi atpleš rokas. Ar kardinālu viņam izveidojušās labas attiecības. J.Pujats esot ļoti vienkāršs un draudzīgs cilvēks: “Nav tāds, no augstiem plauktiem.”

Pirms vairākiem gadiem, strādādams pie altārgleznas Svētās Trīsvienības baznīcai Rīgā, kādā intervijā Ē.Pudzēns izteicās, ka vairāku tēlu prototipi esot no vietējo vidus. “Te viens mazs bērns ir līdzīgs,” viņš paskaidro. Šoreiz gan neviens no vietējiem netikšot ņemts par modeli. “Tur iekšā varētu būt šis feiss,” mākslinieks rāda kādu izgriezumu ar Jēzus sejas bildi. “Tas ir Puika.”

Mākslinieku vairāk aizraujot lielformāta darbi, Upesputriņu kapličā esošā altārglezna tāda nebūšot. Tā ir vien 1,80 metru augsta.

Ē.Pudzēns popularitāti izpelnījās 2005.gadā, Dunalkas sporta hallē gleznojot 60 kvadrātmetru lielu altārgleznu Svētās Trīsvienības baznīcai Rīgā. Kurzemes bīskapijas portāls katedrale.lv raksta, ka tas ir līdz šim lielākais mākslas darbs Latvijā. A.Radzevičs esot bijis arī uz šās baznīcas atklāšanas svētkiem un sajūsminās, ka glezna izgaismota izskatās vēl iespaidīgāka nekā laikā, kad Ē.Pudzēns pie tās strādājis Dunalkas sporta zālē.

Provokācijām nepakļaujas

Laika gaitā ciešākā sadarbība Ē.Pudzēnam izveidojusies ar katoļu baznīcu. “Tā ir iznācis,” viņš saka un sīkāk nepaskaidro.

Provokatīviem jautājumiem par ticību Ē.Pudzēns nepakļaujas. Sākumā dusmīgi atcērt, ka Dievam netic, bet pēc tam jau mierīgāk paskaidro, ka dzen jokus. “Cik es neesmu tur izbimbājis… Spaiņus nē, bet šitās mellās rokas,” viņš saliek plaukstas kopā, izveidojot tādu kā bļodiņu. “Es gribētu, lai citi cilvēki arī tādi būtu.” Jutīgi? “Nē, kristieši.”

Ekonomiskā krīze ietekmējot arī Ē.Pudzēna darbu. “It kā bija piecas mājas jābūvē,” nosaka mākslinieks. Krīzes dēļ celtniecība apturēta, līdz ar to arī viņa darbi pagaidām nav vajadzīgi. “Jāgaida. Tagad jau visi kaut ko gaida. Debesmannā.”

Tomēr altārgleznas nav vienīgais, ko Ē.Pudzēns glezno: “Meitenes. Dabu nē. Dabu nemāku. Cilvēkus. Ar pupiem, bez pupiem.”

Jautāts, vai tik lielam māksliniekam Dunalkā nav par šauru, Ē.Pudzēns nesaprot – kā tas ir?! A.Radzevičs teic: “Klausījos pa radio, tik bieži tevi piemin – tur un tur taisījis alārgleznas. Kā var būt par šauru, ja visā Latvijā baznīcām altārgleznas gleznojis?” Visā jau ne, precizē Ē.Pudzēns. Latgalē viņam neesot izdevies ielauzties. “Tur laikam ir savi ģēniji.”

Mākslinieks piesaka – tūlīt stāstīs anekdoti iz dzīves. Nebūšot gan īsti anekdote, bet nu tomēr. Pirms kāda laika izlēmis televizoram izraut antenu, lai nebūtu jāskatās “visas tās meksikāņu muļķības”. “Zvanu Pujatonkulim un prasu, vai pareizi izdarīju. Viņš man saka: protams, labāk klausies “Kristīgo radio”. Izslēdzu to televizoru. Uzreiz cita lieta. Man ir suns un balta kaķenīte. Uzreiz viņiem laiks atliek,” stāsta Ē.Pudzēns. Viņš gan steidz piebilst, ka hokeju gan noteikti skatīsies.

Pēc intervijas mākslinieks fotogrāfam palūdz cigareti un šausminās – iepriekšējā dienā zvanījis priesterim Andrim Kravalim, lai kaut ko pajautātu, bet izrādījies, ka viņš ir tālu ārzemēs. Kredīts acumirklī bijis nulle, un nu mākslinieks nobijies, vai tikai vēl kādu rēķinu nepiesūtīs.

Ēriks Pudzēns

– dzimis un audzis Grobiņā;
– vecvecāki nāk no Dunalkas;
– altārgleznas gleznojis dievnamiem Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē, arī Grobiņā un Bārtā;
– gleznojis arī 16 bīskapu portretus.

Ilze Šķietniece,
“Kurzemes Vārds”

“Es jūtu, ka šī būs viena no labākajām bildēm, ko kādreiz esmu uzķellējis,” mākslinieks Ēriks Pudzēns saka par altārgleznu, kas top Dunalkas pagasta Upesputriņu kapličas dievkalpojumu telpai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz