Pirmdiena, 13. maijs Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ernesta Laumaņa vēstules meitai – grāmatā

”Ļoti saviļņojoša sajūta, vēl to nevaru aptvert,” saka Brigita Ližbovska dienā, kad Liepājas muzejā ar svinīgu pieskaņu atver grāmatu, kurā apkopotas viņai sūtītās tēva, leģionāra Ernesta Laumaņa vēstules no padomju sodu nometnes Mordovijā. Abu sarakste ilga astoņus gadus, un, kā atzīst sirmā kundze, vēstules ”palīdzējušas grūtos dzīves brīžos, kur smelties spēku”.

22.03.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Leģionārs E. Laumanis (1908 – 1968) bija Latvijas armijas un latviešu leģiona virsnieks. Liktenis viņa dzīvi iegrozīja tā, ka viņam nebija iespējas būt blakus meitai.

Vēstules E. Laumanis atļāvās sākt sūtīt tikai pēc tam, kad Brigita bija beigusi vidusskolu. Viņš negribēja, lai meitenei un viņas mātei Domicellai nāktos ciest PSRS drošības dienestu darbību dēļ.

Tam, lai vēstules apkopotā veidā izdotu grāmatā – ”Ernests Laumanis. Vēstules meitai no lēģera Mordovijā”, pielikuši roku daudzi. Žurnāliste Līvija Leine vēstules atšifrējusi un ievadījusi datorā. Ar manuskriptu iepazinies arī rakstnieks Ēriks Kūlis, un lasāmā materiāla bijis vairākiem mēnešiem. Iesaistījušies vēl citi, par ko B. Ližbovska ir pateicīga.

Finansiāli grāmatas izdošanu atbalstījusi organizācija ”Daugavas Vanagi”, norādot, ka vēstules būs saistoša un izglītojoša lasāmviela dažādu paaudžu lasītājiem, jo spilgti ieskicē tā laika vēsturi.

Taču, kā apliecina Ē. Kūlis, grāmatā saskatāma un lasāma visu emociju gamma, jo ”ģimeniska, cilvēcīga”. ”Brīžiem kaklā sakāpa kamols, lasot šīs rindas,” viņš atzīst.

B. Ližbovska vēstules, kurās tēvs rakstījis par dzīvi nometnē, agrāk piedzīvoto un, cik cenzūra ļāvusi, savus dzīves uzskatus, glabājusi 50 gadus. Uz jautājumu, kāds būs turpmākais to liktenis, viņa sacīja: ”Neesmu par to domājusi. Man ir bērni, mazbērni, mazmazbērni. Varbūt nonāks pie viņiem.”

Grāmatas ievadvārdos, ko rakstījis Kara muzeja vēsturnieks Juris Ciganovs, sacīts, ka E. Laumanis bija leģendārs karavīrs, izcils varonības piemērs un drošsirdības paraugs, uz kuru līdzinājās viņa kaujas biedri un viņa komandētie karavīri. Patriots, kuram augstāk par visu bija dzimtenes mīlestība, paliekot nesalauztam arī padomju okupācijas varas soda nometnēs Vorkutā un Mordovijā.

E. Laumanis pēc soda izciešanas Latvijā atgriezās ar ļoti sabojātu veselību un pēc diviem gadiem devās Mūžībā. Viņa pēdējā atdusas vieta ir I Meža kapos Rīgā, kur 2008. gadā atklāts piemineklis ar tajā iekaltu latviešu leģiona vairodziņu un ozollapām apvītu zobenu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz