Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Es neesmu dzejnieks, es vēl tikai mācos

Es neesmu dzejnieks, es vēl tikai mācos
07.08.2007 18:10

0

Atslēgvārdi

Pirmo reizi mūsu pilsētā notika jauno autoru seminārs ar nosaukumu “Priekšaicinājums”. Tāds nosaukums izvēlēts tāpēc, ka tam seko jaunajiem autoriem jau labi pazīstamais seminārs “Aicinājums”. Jaunos literātus no mūsu pilsētas un Rīgas kopā pulcināja Rakstnieku savienības Liepājas nodaļa ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu. Nodarbības vadīja literāti un konsultanti Arnis Mincenhofs, Rakstnieku savienības Dramaturgu ģildes vadītājs Dainis Grīnvalds, Guntis Berelis un Aivars Eipurs, ar jauniešiem tikās Liepājas rakstnieki Olafs Gūtmanis, Modris Zihmanis, Jānis Hvoinskis, Sandra Vensko, Ēriks Kūlis, Jana Egle.

Semināra teorētiskās un praktiskās nodarbības noritēs Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā, Liepājas muzeja filiālē, bet dzejas lasījumi – Ērika Kūļa viesu mājās, kā arī dzejniekiem nu jau ierastajā vietā “Zirgpasts”.

Semināra laikā jaunie autori strādāja nopietni un ieklausījās konsultantu vērtējumos. Notika diskusijas par dzejas tapšanu, par jaunumiem literatūrā. Konsultanti uzslavēja dalībnieku patieso interesi par dzeju, bet Dainis Grīnvalds priecājās, ka saskatījis vienā no dalībniekiem interesi par dramaturģiju, kas mūsdienu jauniešos nav tik populāra kā dzeja.

“Šiem dalībniekiem pašlaik ir tāds vecums, kad izšķiras prioritātes, bērniem parasti ir panākumi vairākās jomās, un nav slikti, ka attīsta arī savas radošās spējas. Un tad var redzēt, vai ir tādas iespējas un spējas izpaust sevi dzejā, vai arī tas ir bijis tikai dažu gadu sevis izteikšanas periods. Tāpat kā pieaugušajiem cilvēkiem dzejošana var būt zināma jūtu terapija, tā arī pusaudžiem tā ir terapija – izteikt savus pārdzīvojumus, jūtas,” sacīja dzejas konsultants no Rīgas Aivars Eipurs. “Ar dažiem no šīs nometnes dalībniekiem es jau biju pazīstamas no iepriekšējām ciemošanās reizēm Liepājā, kad konsultēju jaunos no Karostas Dzejnieku namiņa. Ar Katrīnu Kudumu, Amandu Sleži. Es ceru, ka viņas piedalīsies arī nometnē “Aicinājums”, un varēs tur pilnveidot savas iemaņas. Tāpat, domāju, ka tajā nometnē būs arī Andris Rozentāls. Viņu vecumā vēl ir grūti spriest par jauno autoru spējām, nākotnes potenciālu. Meitenēm vēl tikai piecpadsmit, sešpadsmit gadi. Es novēlētu viņiem pašiem par sevi rūpēties, lai kaut kas notiktu. Ir jau labi, ka jaunajiem viņu radošajā sākumā apkārt ir labi, gādīgi cilvēki, kā te Liepājā, Sandra Vensko, Jana Egle. Viņām var teikt paldies par to, ka ievēro šos jaunos cilvēkus, parūpējas par viņiem reizēs, kad viņi paši kaut ko nepaspēj. Mēs arī nedodam nepamatotas cerības. Jaunība ir sarežģīts posms – skola, pēc tam daudzi dodas studēt. Slodze ir liela, un reizēm dzejošana apsīkst. Un mēs, pedagogi, reizēm nevaram atšķirt, kas no kura iznāks. Bet mēs viņus apturam redzeslokā, un pēc gadiem jau var redzēt, vai dzejošana ir bijusi īslaicīga parādība un citas lietas kļūst par prioritātēm, vai dzejnieks attīstās un turpina nopietni strādāt.”

Amanda Sleže ir Karostas Dzejnieku namiņa dalībniece, viņa semināru raksturoja kā ļoti vērtīgu, kas viņai daudz ko devis, sevišķi – radošās meistardarbnīcas pazīstamu literātu vadībā.  Amanda uzskata, ka šādas tikšanās ir ļoti vērtīgas, lai gan dzejot iemācīt nevar, bet noteikti var likt saprast, kādā līmenī tu to dari. Kas ir labi un kas ir slikti. Viņa uzskata, ka daudz ko devuši tieši literārie lasījumi, kuros varēja iepazīt citu dalībnieku veikumu, salīdzināt to ar saviem darbiem.

Skolnieci Elīnu Jonasi rakstniece Sandra Vensko nosauca par atradumu. Meitene rudenī vēl tikai mācīsies 9.klasē, un jauno literātu kopā sanākšanā viņa piedalījās pirmo reizi.

“Es ieguvu jaunas zināšanas par dzeju, satikos ar dzejniekiem, sapratu arī vienu otru dzejas teorijas patiesību,” sacīja Elīna un pastāstīja, ka viņa dzeju raksta jau labu laiku, bet nav uzdrošinājusies to nevienam rādīt. “Es rakstu par pasauli, par to, kas tajā notiek un kas ar mani notiek. Tāpēc man bija tik labi, ka varēju tikties ar citiem dzejniekiem.”

Students Andris Rozentāls arī ir viens no Dzejnieku namiņa dalībniekiem, viņš atzina, ka seminārs ir viņam devis vielu pārdomām, izdevību iepazīties ar citiem jaunajiem dzejniekiem, kā arī, uzklausot konsultantu ieteikumus, attīstīt tālāk sevi un savu prasmi rakstīt.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Jauno autoru semināra “Priekšaicinājums” dalībnieki Andris Rozentāls, Amanda Sleže, Elīna Jonase un Katrīna Kuduma.

Elīna Jonase

Tu

Vējā plīvojoši mati,
Maza kņudoņa vēderā,
Dzīves pašplūsmā vispārējā,
Un tomēr pieturas pie sava,
Vārda, uzvārda un dzīves.
Kaut kur akli glāsti,
Citur
Vienkārši tu.

Amanda Sleže

Spēle

Viņš grib ielīst pazemes
Tumšākajos dūmeņos.
Pie reizes aizmirst
Otrā stāva nekustamos īpašumus.

Viņa grib turēt
Sniegu sev saujā,
Klusām vēl ieskaidrot,
Ka trepes vairs nečīkst!

Bet lietuslāses viņiem abiem
Atņems gaismu un vedīs augšup!
Ceļā viņi cerēs,
Ka roku pasniegs otrs.

****

Gluži kā sitot bungu ritmu,
Tikai ar nedaudz brutālāku attieksmi
Es eju…
Drīzāk skrienu pretī gaismai,
Kura kā aculiecinieki stāsta – nogalinot.

Mani gan apgleznoja tavas bungu vālītes
Vilciena priekšējā stiklā.

****

sešstāvu mājas trīspadsmitajā stāvā
zilais krauklis asina savu lina kamoliņu
kārtējam triecienam!
pielaidīgām kustībām,
vēja smārdā,
mazliet aptin ar savu dzīves līniju!
gada simtu deviņdesmit septītajā dienā
gaisā pacelsies dūja.

****

Kafijas krūzīte manās…
Nē tavās…
Neatceros, kurās rokās!
Televizora pults
Tavās.. manās…
Arī neatceros!
Gredzeni vēl veikalā
Tikai iesvētām laulības gultu!

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz