Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Es rūdījos padomju saulītē”

“Es rūdījos padomju saulītē”
17.09.2012 07:05

Atslēgvārdi

Pie liepājniekiem viesojās latviešu dzejnieks, atdzejotājs un kritiķis, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Knuts Skujenieks.

Vakaru vadīja Latvijas radio žurnālists Lauris Zvejnieks. Saruna ar dzejnieku risinājās par nupat dibināto Nacionālās rakstniecības fondu un tā mērķiem, par latviešu literatūras situāciju kopumā, par Nacionālās bibliotēkas lomu tautas pašapziņas veidošanā un dzejnieka ieguldījumu tās krājuma papildināšanā. K. Skujenieks bibliotēkai dāvinājis gan simtiem daiļliteratūras grāmatu, gan savus rokrakstus, gan viņam dāvinātās grāmatas ar autoru veltījumiem.

Saruna mijās ar dzejas lasījumu un muzikālām pauzēm. K. Skujenieks lasīja dzejoļus no pēdējā krājuma “Mūsu dzīve nokalpotā” un daudz stāstīja par savu dzīvi. Par pretpadomju propagandu piespriestie septiņi gadi Mordovijas lēģerī dzejniekam bijuši radoši produktīvākie. Dzejas radīšana cietumā bijusi viņa garīgas izdzīvošanas forma, lai lēģeri neielaistu sevī pašā. Stāstīdams par to laiku, K. Skujenieks pateicās savai sievai, kas bija liels atbalsts un palīgs, lai no cietuma sūtītie dzejoļi nonāktu vajadzīgajās rokās. Par spīti sūrajam liktenim viņš nav zaudējis dzīves gaišumu un humora izjūtu, ko apliecināja pašironiskie komentāri un asprātīgās atbildes uz vakara vadītāja jautājumiem. K. Skujenieks pastāstīja, ka drīzumā klajā nāks grāmata, kurā apkopota viņa un sievas lēģera laika korespondence.

Dzejnieks arī atklāja, ka viņa mamma bijusi liepājniece, kuru viņam diemžēl bijis liegts iepazīt, jo viņa mirusi, kad dēls bija tikai astoņus mēnešus vecs. Tikšanās beigās klātesošajiem bija iespēja viesim uzdot jautājumus, un tajos izskanēja bažas par latviešu tautas un valodas nākotni, jaunās paaudzes dzīšanos pēc prestiža un pārlieku aizraušanos ar virtuālo pasauli. K. Skujenieks atbildēja, ka lai gan reizēm viņš nav sajūsmā par savu tautu, tomēr atzina, ka tā viņam ir vienīgā un tāpēc lolojama.

Ilze Kļepikova,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

Knutam Skujeniekam rūp latvju tautas liktenis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz