Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ešenvalda mūzikas gleznas – cauri trauksmei

Ešenvalda mūzikas gleznas – cauri trauksmei
Foto: Ģirts Gertsons
04.12.2017 07:12

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Lai gan komponista Ērika Ešenvalda dzimšanas diena bija janvārī, viņa 40. jubileju Liepāja atzīmēja aizvadītajā nedēļā – vispirms ar dokumentālās filmas “Ziemeļu gaisma. Komponista dienasgrāmata” pirmizrādi, bet piektdien – ar autora mūziku Valsts akadēmiskā kora “Latvija” 75 gadu jubilejas koncertā “Lielajā dzintarā” diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Koncerts ar četriem koriem, arī Liepājas koriem “Intis” un “Laiks”, Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas meiteņu kori, un ar Liepājas simfonisko orķestri, ar komponista klātbūtni un publiku, kura piepildīja ne vien parteru, bet arī abus balkonus, izvērtās aizkustinošā mūzikas notikumā. Programmā bija iekļauta daļa no Ē. Ešenvalda un kora “Latvija” nupat izdotā jaunā diska, kurā ietvertas dziesmas ar latviešu, sāmu, skotu, īru un ķīniešu tautas dzejām, arī Sāras Tīsdeilas poēma “Maigs lietus vēl līs”, kas sarakstīta 1918. gadā un vēstī par Pirmā pasaules kara nesto iznīcību.

“Savā garajā mūžā tik skaistu, spēcīgu, emocionālu koncertu nebiju dzirdējis. Ļoti, ļoti labi,” pēc koncerta aizkustināts bija rīdzinieks, dziednieks Elmārs Orlejs, kurš ar ģimeni bija braucis speciāli pirmo reizi uz koncertzāli “Lielajais dzintars”, lai klausītos Ē. Ešenvalda mūziku, par kuru daudz dzirdēts un lasīts. “Ne jau par velti visa pasaule viņu ir atzinusi. Lai viņam Dieva svētība! Viņam dvēselīte ir speciāli tam radīta, lai parādītu, kas mēs esam un kā mums ir jāiet pie mūsu Radītāja, lai mums labi klātos šai pasaulē. Mīļš viņam paldies! Tās jau tādas lūgšanas. Varu iedomāties viņa dvēseles stāvokli, ka viņš var ielikt savas jūtas mūzikā tā, ka tas tik ļoti aizkustina. Tā ir fantastika. Arī latviešu tautasdziesmas viņa apdarē ļoti, ļoti patika! Pateicos arī diriģentam, visiem organizētājiem – tik spēcīga sastāva kori un izpildījums!”

Filmdarim Dainim Juragam vairāk pie sirds bijusi koncerta pirmā daļa, kurā uzstājās tikai kori: “Ešenvalda mūzika diezgan stipri aizskar emocionāli, tā neatstāj vienaldzīgu nekādā ziņā, Un tik dažāda šī mūzika!” Savukārt Dace Juraga saka: “Brīnišķīgs orķestris, mūzika pacilā!” Abi uz koncertu atbraukuši no Rīgas.

Tiesa gan, koncerts, kuru tiešraidē pārraidīja arī Latvijas Radio 3 “Klasika”, trešajā skaņdarbā tika pārtraukts, jo atskanēja evakuācijas trauksme un visiem nācās atstāt telpas. Diriģents nolaida rokas, ļaudis apmulsuši lēnām cēlās kājās un gāja ārā. Nekas cits, izņemot mikrofonā izskanējušo aicinājumu doties prom, neliecināja par kādu bīstamību. Cilvēki izturējās ārkārtīgi mierīgi. Pēc dažām minūtēm gan skatītāji, gan mākslinieki bija atgriezušies zālē un koncerts turpinājās. Par šo starpgadījumu Dace Juraga spriež: “Tā gadās. Prieks, ka neviens nesēdēja, visi izgāja ārā. Ļoti labi, un labi, ka bīstamības trauksme strādā.” Savukārt E. Orlejs stāsta: “Kad atskanēja trauksme, paliku ļoti bēdīgs. Visādi jau var būt. Maz kas, daudz cilvēku, jauna māja, tikt ārā nav tik viegli. Bet labi, ka viss labi beidzās, Dievs stāvēja klāt!” Dainis Juraga gan uzreiz domājis, ka trauksme varētu būt saistīta ar mākslīgajiem dūmiem, jo sākumā zāle bija diezgan sadūmota, “nekādas sabīšanās nebija”.

Pēc koncerta to arī apliecināja koncertzāles vadītājs Timurs Tomsons: “Iemesls trauksmei bija dekoratīvie dūmi. Trešā skaņdarba laikā otrajā balkonā ienāca koristi, un, kad viņi atvēra durvis, dūmi izgāja gaitenī, kur tiem nevajadzēja būt. Iespējams, tāpēc iedarbojās dūmu detektors un noskanēja evakuācijas trauksme. ” Koncertzāli uzreiz esot apsekojuši ugunsdzēsēji un secinājuši, ka ļaudis var atgriezties savās vietās.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 4. decembra numurā.

#kvards-20171204-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz