Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Festivālu “Liepājas Mākslas forums” ieskandināja ar dejas izrādi “Labrys”

Festivālu “Liepājas Mākslas forums” ieskandināja ar dejas izrādi “Labrys”
Foto: Ruslans Šuļga
25.07.2020 16:53

liepajniekiem.lv

Šodien festivālu “Liepājas Mākslas forums” ieskandināja ar dejas izrādi “Labrys”, uz kuru bija aicināts ikviens liepājnieks un pilsētas viesis.

Dejas izrāde “Labrys”, kurā skatītāji kopā ar izrādes veidotājiem Krišjāni Santu un Ievu Gaurilčikaiti-Sants vienlaikus bija gan vērotāji, gan arī radītāji. Pasākums notika skvērā pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Koncertzāles “Lielais dzintars” pārstāve Elizabete Hartmane pastāstīja, ka “Labrys” ir dejas izrāde, kuru tās ģeometriskā stāvokļa un laika ritējuma dēļ var salīdzināt ar labirintu – izpildītāji kustas apkārt sēdošiem skatītājiem, kuriem ir iespēja griezties ap savu asi, līdz ar to visi minētie piedalās gan horeogrāfijas vērošanā, gan tās radīšanā.

“Labrys” kustību trajektorijas un skaņa atgādina vienlaikus telpā topošu un gaistošu dzīvu rakstu. Turpinot savu radošo rokrakstu, arī izrādē “Labrys” dejas māksliniece Gaurilčikaite-Sants un horeogrāfs Sants mēģina atrast veidus, kā rosināt mākslas darbu piedzīvot no tā iekšienes, bet komponists Jēkabs Nīmanis kopā ar programmētāju Pāvilu Jurjānu izveidojuši skaņas sienu šim labirintam-dejas skatuvei, akcentēja Hartmane.

“Skatuves dueta “IevaKrish” radošā prakse raksturojama kā laikmetīgās dejas un scenogrāfijas hibrīdforma – abus māksliniekus interesē telpas un kustības komunikācija ar skatītāju, un katru reizi tās pētījumi manifestējas neparastu mediju un formu izmantojumā,” akcentēja koncertzāles pārstāve.

Sants ir studējis horeogrāfiju Latvijas Kultūras akadēmijā un Beļģijas skolā “P.A.R.T.S.”, savukārt Gaurilčikaite-Sants savu profesionālo izglītību dejā ir guvusi Skotijā “SSCD” un Izraēlā. Kopš 2016.gada abi mākslinieki dzīvo Latvijā un ar nosaukumu “IevaKrish” rada jaunus kopdarbus, kā, piemēram, 2017.gada “Gotca”, 2018.gada “Uzdzist”, 2017. līdz 2019.gadam “Labrys” un “Tuvumā tukšums”. 2018.gadā abi mākslinieki pabeidza scenogrāfijas nodaļas maģistra studijas Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izrādes koncepciju, horeogrāfiju un scenogrāfiju veidojuši Sants un Gaurilčikaite-Sants, skaņu un programmēšanas darbu veikuši Nīmanis un Jurjāns, scenogrāfiju konstruējuši Lauris Puriņš un Aleksandrs Ļubinskis, izrādi producē Ieva Ozoliņa un Horeogrāfu Asociācija.

Hartmane arī pavēstīja, ka “Liepājas Mākslas forums” no 25.septembra līdz 27.septembrim piedāvās desmit dažādus notikumus, starp kuriem ir arī četri bezmaksas pasākumi.

 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz