Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Folkloras centrā ”Namīns” sagaidīs Meteņus

Folkloras centrā ”Namīns” sagaidīs Meteņus
Foto: Publicitātes
07.02.2020 10:57

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Sestdien, 8.februārī pulksten 14:00 folkloras centrā ”Namīns” lieli un mazi aicināti uz Meteņiem. Kopīgi ar folkloras kopām būs iespēja iepazīt Meteņu tradīcijas, bet teātra studija ”Karlsona bagāža” piedāvās noskatīties izrādi ”Sniegbaltītes skola”., portālu informēja folkloras kopa ”Atštaukas”.

Metenis latvju kalendārā atrodas tieši pa vidu starp Ziemas saulstāvjiem un Lielu dienu jeb Pavasara saulgriežiem. Un lai arī daudzi vēl gaida ziemu, tomēr jau senās dainas liecina, ka līdz ar Meteņiem nāk arī pavasaris. Ziema atkāpjas negribīgi, tomēr dabas mošanos apturēt nav iespējams, un līdz ar dabu aktīvāki procesi sāk notikt arī sabiedrībā. Tas ir piemērots laiks jaunām idejām, aktivitātēm, ceļojumiem, kā arī lai pārvāktos uz jaunām mājām. Sākas jauns laika ritējums.

Folkloras centrā ”Namīns” pulcēsies tradīciju pazinējas, dalīsies zināšanās par Meteņu sagaidīšanu Lejaskurzemē, bet mazākie viesi aicināti noskatīties teātra studijas ”Karlsona bagāža” izrādi ”Sniegbaltītes skola”, Maritas Stelmakeres Lūriņas režijā.

Meteņos vienmēr notikuši arī masku gājieni jeb ķekatas, kuru galvenā jēga ir ziemas promdzīšana, zemes modināšana, pavasara gaidīšana. Tāpēc folkloras kopa ”Atštaukas” aicina uz maskošanos un pašas būs sarūpējušas dažādas maskas. ”Mēs noteikti arī lielīsimies, jo tas piedien Meteņiem”, stāsta ”Atštauku” vadītāja Ināra Kalnarāja. Lielīšanās ar uzsvaru uz lielumu. Tā ir savdabīga labumu piesaukšana, programmēšana uz izdošanos. Aktīva darbība, sevis un procesu iekustināšana. To var dēvēt arī par enerģijas iegriešanu.

Meteņu laiku jāizmanto kaldināto plānu realizēšanai, pieliekot idejām enerģiju. Tam noder arī uguns rituāli, bet ļoti vērtīgs Meteņu rituāls ir arī pirts. Tās mērķis ir atbrīvoties no liekā, no uzkrātās negatīvās enerģijas, no dusmām un bailēm, no pagātnes sajūtām un aizvainojumiem. Koncentrēties jaunam un iepriecinošam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz